GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pompeov antikineski neuspjeh u Europi

Pompeov antikineski neuspjeh u Europi
KINA-EU-SAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2020 / 19:19
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Glavna priča u odnosima Kina-Europska unija-SAD na početku jeseni posjet je Europi američkog državnog tajnika Mikea Pompea.
Iako mu je agenda bila prilagođena svakoj od država koju je posjetio, jedan je zajednički nazivnik.

Riječ je o američkom pokušaju ograničavanja kineske moći u Europi. 

Zasad, čini se kako je Pompeo u najboljem slučaju ostvario tek polovičan uspjeh.

Prije ovog posljednjeg posjeta, američki državni tajnik je sredinom kolovoza posjetio Poljsku, Češku, Austriju i Sloveniju čijim je čelnicima objasnio američki stav prema Kini i Rusiji te ih upozorio na opasnost energetske i tehnološke suradnje s njima. Slovačka i Mađarska nisu bile dio turneje zbog toga što obje zemlje imaju dobre odnose s Pekingom i nastoje izbjeći binarne odluke.

Drugi dio europske turneje doveo je Pompea krajem rujna i početkom listopada u Italiju, Vatikan, Grčku i Hrvatsku. Talijanski premijer Conte izrazio je razumijevanje za američke argumente i uvjerio je državnog tajnika da će pripaziti na telekomunikacijsku sigurnost 5G mreža, što ne mora značiti da će Huawei biti zabranjen već prije "miriši" na njemački pristup.

Italija je članica inicijative Pojas i put, što znači da je realno stanje stvari puno složenije a budućnost talijansko-kineskih odnosa nije predodređena. Kineske investicije u Italiji su itekako prisutne, planovi u lučkoj infrastrukturi veliki, a ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da je Kina na početku pandemije Italiji obilato pomagala u medicinskoj i zaštitnoj opremi.

Pompeov najveći fijasko dogodio se u Vatikanu. Sveti Otac odbio je primiti Pompea zbog toga što bi se u kontekstu izbora to moglo protumačiti kao podrška aktualnom predsjedniku Trumpu. Vatikan s Kinom želi produžiti sporazum o imenovanju biskupa koji je bio postignut prije dvije godine. Budući da je taj sporazum jedan od najvećih uspjeha Vatikanske diplomacije u novije doba i garancija opstanka katoličanstva u Kini, Sveti otac ne kani ulaziti u političke dijaloge i igre koje mogu naštetiti krhkoj ravnoteži.

U Hrvatskoj je Pompeo imao dvojaki cilj. S jedne strane promovirati američku ponudu borbenih aviona F-16. S druge strane, ne manje važno, izvršiti pritisak na hrvatsku vladu kako bi u pitanjima nacionalne sigurnosti, točnije 5G tehnologije, ograničili utjecaj Huaweija. Važno je reći da je Huawei u Hrvatskoj itekako prisutan u segmentu prodaje, no s obzirom na to da Hrvatska kasni s uvođenjem 5G tehnologije, nije ni imao biti priliku biti ponuđačem na nekom takvom tenderu. Stoga, Pompeova se upozorenja mogu shvatiti samo preventivno.

Donekle je hrvatsku situaciju otežala Slovenija koja je očito pristala eliminirati Huawei. Slovenska vlada idućih bi tjedana kineski Huawei mogla proglasiti "visokorizičnim dobavljačem", objavili su slovenski mediji temeljem uvida u nacrt zaključka o kojemu vlada još nije odlučivala. Uvid u spomenuti neslužbeni dokument imala je Slovenska tiskovna agencija STA, a njemu piše da je ocjena da je Huawei visokorizičan dobavljač tehnologije za 5G mrežu pripremljena na osnovi "europskih sigurnosnih kriterija".

Što se tiče tehnoloških i energetskih pitanja, u transatlantskim odnosima više ništa nije isto. Svrha posljednjeg Pompeova posjeta Europi bila je održavanje američkog monopola na polju visoke tehnologije i energije. Pompeova politika pritiska nalikuje politici bivšeg državnog tajnika Johna Fostera Dullesa, koji je na sličan način održavao svijet u stalnom strahu.

Što Pompeo podrazumijeva pod "tehnološkom neovisnošću"? Za početak, niti SAD nisu tehnološki neovisne. A ako uzmemo Europu kao primjer, brojne hardverske komponente, oprema i dijelovi softvera pretežno su u vlasništvu tvrtki sa sjedištem izvan EU-a. Mnoge europske telekomunikacijske tvrtke i dalje su visoko zainteresirane za jačanje suradnje s Huaweijem, uključujući Deutsche Telekom.

Dakle, na razini pojedinih članica EU, ali i Unije u cjelini, američka politika nije naišla na veliko odobravanje. Štoviše, početkom listopada, europski čelnici zatražili su od Europske komisije da identificira industrijska područja u kojima je Unija previše ovisna o trećim državama poput Kine ili Sjedinjenih Država i predloži mjere za smanjenje ovisnosti. Dakle, u ovom slučaju EU potpuno jednako tretira Kinu i Sjedinjene države - kao strateške konkurente.

Europljani su itekako svjesni da je Kina izuzetno važan partner, prijeko potreban kada je riječ o globalnom odgovoru na pandemiju i ekonomski oporavak. Tijekom posljednjih 45 godina zdravi odnosi između Kine i EU bili su temelj međunarodne stabilnosti i razvoja, navode kineski diplomatski izvori uz dodatak da većina država članica Europske unije uvažava upravo takve stavove.

Čini se da bi u cijeloj priči važnu ulogu mogli imati skori američki izbori i njihov ishod. Ako dođe do promjene, koliko god američka politika bila stabilna, odnos SAD-a prema svijetu bit će drukčiji. Zasad se može reći kako je hrvatska diplomacija ovaj zadatak odradila relativno uspješno, nije podlegla američkom pritisku. Plenković je kupio malo vremena. Sada čekamo rezultate američkih izbora.

Tagovi: Mike Pompeo, Huawei, Donald Trump, Deutsche Telekom, kineske investicije, 5G tehnologija, Andrej Plenković, papa Franjo, Vatikan, kineska politika, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
NEPOVJERENJE U VLADU
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
KOLUMNA - Podrška većine građana strašnom činu rastrojenog mladića na Markovu trgu nije iz razloga što vole i podržavaju nasilje već zato što se osjećaju prevarenima za svo ovo vrijeme demokracije u kojoj smo od potencijalne Švicarske postali impotentnom Hrvatskom.
Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo
PUCNJI NA MARKOVU TRGU
Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo
KOLUMNA - Hrvatska je u psihozi, a niti političari niti mediji ne pomažu rastrojenoj naciji.
Kružno gospodarstvo imperativ za održivi oporavak od koronakrize
KAKO DALJE?
Kružno gospodarstvo imperativ za održivi oporavak od koronakrize
KOLUMNA - Kružno gospodarstvo je model proizvodnje i potrošnje koji uključuje i koncepte dijeljenja, zakupa, ponovne upotrebe, popravka, obnavljanja te recikliranja postojećih materijala i proizvoda što je dulje moguće.
Država-tigar: Indonezija profitira od trgovinskog rata i privlači velike investitore
AZIJSKI TIGROVI
Država-tigar: Indonezija profitira od trgovinskog rata i privlači velike investitore
KOLUMNA - Kad stručnjaci analiziraju aktualne svjetske ekonomske trendove, njihov fokus uperen je velikim dijelom prema najdinamičnijoj regiji svijeta.
Kulturhack, epizoda 1: Umetnost je rad (VIDEO)
KAKO DO NOVCA?
Kulturhack, epizoda 1: Umetnost je rad (VIDEO)
KOLUMNA - Poslednjih godina sprovode se razna istraživanja o finansiranjima u kulturi i umetnosti, kao i prihodima koje umetnici ostvaruju svojim radom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE