GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pohlepa opet uzmiče pred strahom

Pohlepa opet uzmiče pred strahom
BOJAZAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2023 / 08:59
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Događanja na burzama malo su se smirila, ali i dalje je dosta neizvjesnosti. Nvidijina današnja tromjesečna objava, a još više sa simpozija središnjih bankara u Jackson Holeu ovog vikenda, mogla bi pružiti nove smjernice.

Nakon dobrih prinosa u prvih sedam mjeseci (ponajviše su poskupjele dionice tehnoloških kompanija koje očekuju velike zarade na račun umjetne inteligencije, ponajprije Nvidia), u kolovozu se raspoloženje na financijskim tržištima promijenilo. Ne tako davno, CNN-ov Indeks straha i pohlepe bio je u zoni ekstremne pohlepe, ali sada se uvlači dalje u zonu straha. Razloga je nekoliko, dionice su već bile prenapuhane, raste uvjerenje da će Fed zbog inflacije još dugo morati držati restriktivnu monetarnu politiku, a sve je više loših vijesti iz Kine, gdje je oporavak ne ide po planu. Kineska središnja banka odgovorila je u ponedjeljak na krizu nekretnina koja se širi zemljom. Snizio je kratkoročnu kamatnu stopu za 10 baznih bodova, ali je petogodišnju kamatnu stopu iznenađujuće ostavio nepromijenjenom.

Pitanje je koliko će to pomoći, ali naravno svjetska ekonomija želi da Kina i dalje ima razdoblja visokog rasta BDP-a, kao što je to slučaj u zadnjih 20 godina. No ta dinamika sve više suši, a s druge strane, u SAD-u se revidiraju procjene rasta naviše. Iz Fed-ove podružnice u Atlanti stigla je procjena da bi gospodarski rast u trećem kvartalu mogao iznositi čak 5,8% na godišnjoj razini! To zapravo i nije dobra vijest za burze jer se u takvom scenariju inflacija neće približiti ciljanoj vrijednosti od dva posto. Takva očekivanja odražavaju i događanja na tržištu obveznica, gdje je prinos na 10-godišnju američku obveznicu dosegao gotovo 4,40 posto, najviše od 2007. godine.

Što je prinos na obveznice veći, ulagači se manje žele izlagati rizicima na burzi. Bit će vrlo važno što će se dogoditi za vikend u Jackson Holeu na tradicionalnom sastanku središnjih bankara pod vodstvom Feda. Jerome Powell će u svojim novim analizama morati uzeti u obzir i kolovoško zahlađenje na Wall Streetu i pad obveznica, odnosno posljedični rast njihovih potrebnih prinosa.

Nastavlja se hlađenje američkog tržišta nekretnina, pri čemu je prodaja rabljenih stambenih jedinica u srpnju pala na najnižu razinu u šest mjeseci, a preprodaja stanova, koja također predstavlja značajan dio tržišta, pala je za 16,6 posto na godišnjoj razini. Ipak, prosječna cijena stanova ponovno je porasla prvi put od siječnja na godišnjoj razini. Ponuda nekretnina je slaba, jer se vlasnici nekretnina, koji su većinom uzeli hipotekarni kredit po znatno nižoj kamatnoj stopi nego što je trenutno na tržištu, nerado odlučuju na prodaju, znajući da će pri kupnji morati platiti. nova nekretnina i podizanje novog hipotekarnog kredita veće mjesečne rate („lock-in-effect“). Kupci su stoga i dalje u nepovoljnijem položaju – zalihe nekretnina su niske, a hipotekarne kamate visoke

Tagovi: Wall Street, tržište kapitala, strah, burza, dionice, obveznice, Fed
PROČITAJ I OVO
Loše raspoloženje potrošača u SAd-u i eurozoni imat će dalekosežne posljedice
SIGNALI
Loše raspoloženje potrošača u SAd-u i eurozoni imat će dalekosežne posljedice
ANALIZA - Vrijednost američkog dolara nastavlja rasti. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošlog je tjedna porastao manje od očekivanog na 204.000, dodajući znakove snažnog tržišta rada.
Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko
STRAHOVANJA
Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko
KOLUMNA - Dow Jones je u utorak pao najviše od ožujka, a Nasdaq se u rujnu suočava s najvećim ovogodišnjim mjesečnim gubitkom. No, ne pada samo vrijednost rizičnih ulaganja, nego gube i obveznice. Što uopće može biti sigurna luka?
Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima
SIVI OBLACI
Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima
KOLUMNA - Više nepovoljnih faktora uzrokovalo je prošli tjedan pad burzovnih indeksa, najveći u posljednjih šest mjeseci. Ističe se Fedova “poruka” da će kamatne stope ostati na visokim razinama dulje od očekivanog.
Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke
MONETARNA POLITIKA
Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke
AANALIZA - Fed čvrsto stoji pri svom stavu da će kamatne stope još dugo ostati visoke.
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
ANALITIČARI
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
KOLUMNA - Financijska tržišta s priličnom neizvjesnošću očekuju današnji ishod sastanka Feda, odnosno nagovještaje guvernera Jeromea Powella kako bi najvažnija središnja banka trebala voditi monetarnu politiku u budućnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE