GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrinja i politika: Jedna ruka olakšava Dumbovićevu poziciju

Petrinja i politika: Jedna ruka olakšava Dumbovićevu poziciju
MOĆ I POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.12.2020 / 19:50
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Korona prvi val, potres, pa opet korona drugi val, pa opet potres i za sve su krivi virusi i pomicanje tektonskih ploča. Točno. A kada su u pitanju posljedice i reakcija za oporavak? I za to su krivi virusi i tektonske ploče.

Uz njih, i svi smo krivi svojim nečinjenjem. Građani, a ne vlast.

Čulo se to ovih dana, bolje reći ove godine više puta. U kakvom svijetu živimo, bolje reći kakvi smo, bit će toga i još. Uvijek je netko drugi kriv.

Sisačko – petrinjski potres ukazao je na još jednu dimenziju naše odgovornosti, načina obnašanja vlasti u Hrvatskoj. Ovaj put neću pisati o onom običnom, da ne kažem siromašnom malom čovjeku, čije su skromne kućice najviše stradale. Pisat ću o onima koje su izabrali, o onima koji obnašaju vlast. koji su dobili mandat da urede društvo, da organiziraju društvo u svim područjima ljudskog života da se živi bolje, a najvažnije da spremno dočekaju one najteže trenutke kako bi ih olakšali. Svima! Svima, a ne samo njima.

Zašto se u nas na vlast gleda kao na samo osobni probitak, od službene limuzine i plaće, od zaposlene rodbine i prijatelja do ono čuvene „ima li tu mene“ koja je definirana određenim postotkom?

Biti u vlasti, biti u većini koja vlada (jer tako kaže demokracija) znači imati veliku moć. Toliko veliku, da je onom malom čovjeku koji redovito plaća režije i čini većinu koja glasa) ona nedokučiva. Nedokučiva u ovom aktualnom političkom trenutku kada jedna ruka znači pad vlasti, a ništa drugačije nije bilo ni prije ovih izbora. Ništa bolje po pitanju funkcioniranja „većine“. Dijelom je vidljiva na sjednicama Hrvatskog sabora u onim, već čuvenim petkovnim svečanostima glasanja, a dijelom je nevidljiva na zatvorenim političkim sastancima političkih partnera koji se međusobno održavaju na vlasti.

Jedna ruka Zakon mijenja, ali jedna ruka i zapošljava, jedna ruka i odlučuje o raspodjeli potpora, jedna ruka odlučuje i o pobjednicima natječaja za ine radove financirane iz državne blagajne. Međutim, ti zatvoreni sastanci i telefonski razgovori, često i ručkovi, ne postoje. Ne postoje jer tako kažu komunikatori vlasti. Kažu da je sve transparentno.

I evo nas na sisačko – petrinjskom potresu. Gradonačelnik Petrinje kaže da najviše problema ima s Državom, s državnom vlašću. Gradonačelnik (Narodna stranka – Reformisti) u prošlom mandatu izravno je, (kao zastupnik u Hrvatskom saboru), obnašao tu vlast i držao kvorum te tako odlučivao. U ovom sazivu njegova stranka, Narodna stranka – Reformisti, još je značajniji faktor u obnašanju te iste vlasti čiji je član, 76. presudna ruka opstanka ove vlade. Kakvi su to njegovi problemi s Državom? Predsjednik njegove stranke ih očito nema, njegova županija je uvijek na vrhu liste prioriteta Vlade Republike Hrvatske.

Pa neka, stanovnici i te županije zaslužuju boljitak. Ali što je s malom, još od rata razrušenom Petrinjom na čijem je čelu, što ponosno ističu Reformisti njihov član? Zar u svim godinama dok je Petrinji problem bila Država, kvorum nije mogao donijeti poneku odluku u korist građana ovoga grada? Poštovani Gradonačelniče gdje je bila Vaša saborska ruka, gdje je danas Vaša reformistička ruka?

P.S. Možda se netko iz njihovih stranačkih županija i gradova, zahvaljujući čarobnoj jednoj ruci, imenovao na neke od brojnih državnih funkcija ili tek zaposlio, možda su se zatvorili dugovi nekih od promašenih odluka s njihovih područja, možda su unosne poslove dobila i njihova (stranačka) poduzeća. Možda? Nema toga povjerenstva a ni suda koji će to dokazati dok je jednoručne demokracije i dobro plaćenog PR-a.

Tagovi: potres u Petrinji, potres u Sisku, Pokupsko, Darinko Dumobić, Radimir Čačić, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE