GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pesimizam zapljusnuo tržišta, kamate će ostati visoke do sredine 2024.

Pesimizam zapljusnuo tržišta, kamate će ostati visoke do sredine 2024.
BEZ OPTIMIZMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2022 / 09:34
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Poruka središnjih banaka je jasna: povećanju kamata još nije kraj. Čini se da je to zateklo ulagače na krivoj nozi jer su u drugoj polovici tjedna zabilježeni prilično ozbiljni padovi na zapadnim burzama, u Europi u četvrtak najveći u pola godine.

I Fed i Europska središnja banka ovaj su tjedan podigli ključne kamatne stope za pola postotnog boda, a njihova je retorika i dalje prilično jastrebova. Jasno je da će iduće godine kamate ići još više jer borba s inflacijom još nije gotova, iako su brojke u SAD-u povoljnije nego prije nekoliko mjeseci.

Inflacija u Europi usporava. Centralne banke će smanjiti bilancu i podići kamate, s druge strane će se pojaviti recesija. Vjerojatno će biti dosta opreza na burzama i nećemo svjedočiti snažnom kupovnom raspoloženju. Ako se inflacija doista osjetnije smanji, onda bi se polako moglo govoriti o tome kada će uslijediti snižavanje kamata. Donedavno su se terminska tržišta nadala da će se to dogoditi sljedeće godine, ali sada su ta očekivanja već pomaknuta na 2024. godinu.

Kako se vidi iz izjava i nagovještaja članova Federalnih rezervi, vrhunac zaoštravanja monetarne politike bit će iznad pet posto, a ne ispod te granice, te će, suprotno očekivanjima ulagača, kamatna stopa tamo ostati i sljedeće godine, a i dobrim dijelom tijekom 2024. Doista, Fed je odlučan učiniti sve što je potrebno kako bi osjetnije ublažio inflaciju, čak i ako to znači recesiju, porast nezaposlenosti na 4,6 posto i milijun i pol nezaposlenih. Niže cijene nafte i rabljenih automobila, kao i sve manji problemi s opskrbnim lancima doista već daju neke rezultate, jer je inflacija u studenom iznosila 7,1% na godišnjoj razini, što je manje od očekivanja ekonomista, a ujedno i napredak nakon što je u lipnju bio prosječan rast cijena od 9,1 posto. No, kao što je spomenuto, bit će potrebno uložiti mnogo truda da se inflacija dodatno smanji.

Pogled u povijest pokazuje da je na prethodnim završecima ciklusa pooštravanja, Fed ostavljao kamatne stope nepromijenjene u prosjeku jedanaest mjeseci prije nego što je odlučio promijeniti kamatne stope. U ovom slučaju to znači da Federalne rezerve neće odlučiti sniziti kamatnu stopu barem do proljeća 2024. godine.

Jeremy Siegel, profesor financija na Sveučilištu Pennsylvania, upozorava da će recesija biti teška ako kamatne stope budu duže vrijeme bile iznad pet posto, a analitičari revidiraju naniže prognoze rasta američkog gospodarstva u 2023. godini. Agencija Moody's smatra da će rast BDP-a biti samo 0,9 posto, nakon što će ove godine, prema njezinim procjenama, i dalje biti 1,9 posto. Sasvim je izgledno da će burzovni indeksi pasti na nove najniže razine u prvom kvartalu 2023. godine, pa će investitori stoga morati biti vrlo selektivni i posebno defenzivni s dionicama kompanija koje neće previše pogoditi anemična gospodarska slika.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE