GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad korporativnih marži uvod je u recesiju

Pad korporativnih marži uvod je u recesiju
SIVI OBLACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2022 / 08:11
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Na globalnim tržištima trenutno postoje brojni vidljivi rizici: visoka inflacija, rastuće kamatne stope, geopolitički rizici, politički rizici, prekinuti lanci opskrbe, niske zalihe, slabašan kineski gospodarski rast, opasnost od kineskog balona nekretnina, očekivana recesija u Njemačkoj…

Visoka inflacija i za sada još uvijek niske bazne kamatne stope realne kamatne stope su i dalje negativne.

Kada prinos, posebice američkih državnih obveznica, postane veći od inflacije, možemo očekivati i ozbiljniju korekciju, jer će tada značajan dio imovine prijeći s dionica u obveznice. U SAD-u bi prinos na 10-godišnje obveznice mogao premašiti 3,5 posto ili čak 4 posto do kraja ove godine, a na američkom tržištu se očekuje prosječna godišnja inflacija od 3 posto u sljedećih 10 godina.

Situacija u SAd-u je bolja nego u Europi i to zbog europskih političkih pogrešaka. Inflacija u ožujku u Španjolskoj i Nizozemskoj iznosi gotovo 10%, a europsko gospodarsko raspoloženje je na najnižem nivou u posljednjih 12 mjeseci. Očitavanje njemačkog ekonomskog pokazatelja ZEW pokazalo je da je raspoloženje njemačkih investitora u ožujku palo na rekordnu razinu. Pad je bio čak i veći od onog uzrokovanog covidom.

Ulagače najviše zabrinjavaju učinci rasta cijena na korporativne marže. Bilanca kućanstava, javnih organizacija i tvrtki ove će godine biti pod još većim pritiskom, posebice u eurozoni, na račun rasta cijena. Ove godine možemo očekivati pad marže tvrtki u njemačkom i europskom gospodarstvu, što je tipičan prediktor recesije.

Stoga ne čudi što sve više tvrtki u Njemačkoj namjerava podići cijene u sljedeća tri mjeseca; što je pronađeno u studiji Ifo instituta u Münchenu. Indeks, koji mjeri cjenovna očekivanja u narednim mjesecima, popeo se na novu rekordnu vrijednost od 54,6 bodova, nakon što je u veljači dosegnuo 47,6 bodova, prema revidiranoj procjeni.

U SAD-u su očekivanja potrošača na dnu više od desetljeća, a potrošnja potrošača u SAD-u čini 68 posto američkog BDP-a. Velike američke tvrtke nešto su bolje zaštićene u SAD-u od negativnih posljedica rata u Ukrajini, ali će na njih utjecati i manja potražnja iz Europe i Kine. Potonji doživljava zahlađenje gospodarskog rasta, opterećen demografskim problemima i aktualnim problemima zbog domaćeg napuhanog balona nekretnina.

Unatoč svim rizicima, realna kamatna stopa ostaje (jednom) i dalje negativna, što, unatoč svim povećanim rizicima, i dalje podržava globalna tržišta dionica - unatoč činjenici da državne obveznice, sada posebno one s kraćim rokom dospijeća, ubrzano povećavaju profitabilnost .

Tagovi: tržište kapitala, NATO, recesija, američke obveznice, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE