GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad inflacije potaknuo dodatni optimizam u tehnološkom sektoru

Pad inflacije potaknuo dodatni optimizam u tehnološkom sektoru
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2023 / 07:14
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Pad inflacije u eurozona veći od očekivanog, uspješan dogovor u američkom Kongresu o gornjoj granici duga, nastavak ohrabrujućih uvjeta na tržištu rada i velika očekivanja za UI, sve su to razlozi zašto je tjedan završio pozitivno na burze.

S 6,1 posto godišnja inflacija sada je najniža od veljače 2022. godine, a američko tržište rada također je prošlog mjeseca bilo bolje od očekivanja. Naime, broj novootvorenih radnih mjesta porastao je za 339.000, što je znatno iznad predviđanja (190.000). S druge strane, prosječna satnica porasla je manje od predviđanja, a stopa nezaposlenosti porasla je snažnije od očekivanja, na 3,7 posto.

Neki analitičari takve uvjete na tržištu rada čak opisuju terminom "Zlatokosa", budući da su novoobjavljeni podaci sa stajališta burzi (koje, naravno, ne žele dodatna dizanja kamata) apsolutno idealni, a vjerojatnost mekog prizemljenja američkog gospodarstva.

Dow Jones prošli je tjedan ojačao dva posto i ponovno se popeo iznad vrijednosti s početka ove godine, a tehnološki Nasdaq već je ove godine u plusu od gotovo 27 posto, nadoknadivši većinu prošlogodišnjih gubitaka. Zahvaljujući snažnom rastu u petak, njujorški dionički indeks Dow Jones sada je ponovno viši nego na početku godine, a tehnološki indeks Nasdaq piše svoju priču zahvaljujući AI euforiji - već je nanizao šest uzastopnih pozitivnih tjedana, što nije se dogodilo od siječnja 2020. godine, a vrijednost mu je ove godine porasla za 27 posto.

Samo u proteklom mjesecu (kada je šire tržište inače klizilo prema dolje) Nasdaq je ojačao 5,8 posto, a zablistale su dionice Nvidije čija je tržišna kapitalizacija u utorak prvi put premašila bilijun dolara. Europa može samo sa zavišću gledati što se događa s onu stranu Atlantika - njemački sektor poluvodiča, primjerice, daleko zaostaje.

Infineon trenutno na burzi vrijedi samo 50 milijardi dolara, a prije samo nekoliko godina bio je veći od one Nvidije. Nakon nekoliko neuvjerljivih tjedana ponovno su zablistale i Tesline dionice koje su u cijelom tjednu skočile 11 posto.

Tagovi: tržište kapitala, Tesla, Nvidia, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
ANALITIČARI
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
KOLUMNA - Financijska tržišta s priličnom neizvjesnošću očekuju današnji ishod sastanka Feda, odnosno nagovještaje guvernera Jeromea Powella kako bi najvažnija središnja banka trebala voditi monetarnu politiku u budućnosti.
Rekordni negativni niz eura
TRŽIŠNI SIGNALI
Rekordni negativni niz eura
KOLUMNA - Najava ECB-a da vjerojatno prekida ciklus stezanja kamatnih stopa izazvala je novi pad eura, ali i značajan rast cijena europskih dionica. U SAD-u je odjeknuo početak izlaska na berzu proizvođača čipova Arma, čija je tržišna vrijednost nakratko premašila 70 milijardi.
Naftno tržište: Realno očekivati veći raskorak između ponude i potražnje
ANALITIČARI
Naftno tržište: Realno očekivati veći raskorak između ponude i potražnje
ANALIZA - Cijena nafte tipa Brent porasla je 20% od kraja lipnja, dosegnuvši 90 američkih dolara po barelu prošli tjedan.
Potop dionica Oraclea otvorio nove upitnike vezane uz tehnološki sektor
DVOJBE
Potop dionica Oraclea otvorio nove upitnike vezane uz tehnološki sektor
KOLUMNA - Nakon snažnog rasta dionica Tesle u ponedjeljak, u središtu pozornosti u New Yorku jučer su bile dionice Oraclea koje su izgubile 13 posto vrijednosti.
Dolar već devet godina nije bio u ovako pozitivnom nizu
TRŽIŠNI SIGNALI
Dolar već devet godina nije bio u ovako pozitivnom nizu
KOLUMNA - Nevjerojatno brzi rast kamatnih stopa nije prouzročio veću štetu američkom gospodarstvu, a i dolar se značajno oporavlja nakon što je pao na najnižu razinu u 15 mjeseci, te je od sredine srpnja ojačao 5,5 posto u odnosu na košaricu valuta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE