GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak europske ekonomije tek u drugoj polovici 2023.

Oporavak europske ekonomije tek u drugoj polovici 2023.
INFLACIJA I ENERGENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2022 / 08:52
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Cijene energenata i inflatorna očekivanja uvelike će diktirati stanje u europskom gospodarstvu u prvom kvartalu sljedeće godine.

Sektori potrošnje energije, ovdje je ponajviše riječ o sektoru industrije, trpjet će najveći dio negativne dinamike skupljih energenata, koji se neće u cijelosti prenijeti na kupce. Industrijski sektor bit će više pogođen nego ostatak gospodarstva.

Najvjerojatnije možemo očekivati blažu recesiju u Europi u prvoj polovici godine, a blaži oporavak u drugoj polovici godine. Ciljane zalihe prirodnog plina u Europi rano su dosegnute, odnosno Europa ih je postigla aktivnom kupnjom LNG-a (ukapljenog plina) na globalnom tržištu i manjom potrošnjom, pri čemu veliku ulogu igra topliji početak zime.

Ukratko, Europa je do sada uspjela smanjiti potrošnju plina, ali to nije imalo većeg utjecaja na gospodarsku aktivnost. Ili barem ne tako loše kao što su bila očekivanja prije nekoliko mjeseci. Pritom možemo naglasiti da ovdašnji energetski miks nije tako snažno ovisan o prirodnom plinu kao što je to primjerice u Njemačkoj.

Europsko bi gospodarstvo u prvom tromjesečju moglo trpjeti uglavnom zbog skupljih energenata i viših kamata, dok će oporavak u drugoj polovici godine biti potaknut uglavnom potrošnjom kućanstava, koja će u sljedeća dva tromjesečja biti lošija zbog inflatorna očekivanja i niže raspoloženje potrošača. U drugoj polovici godine u Europi očekujemo usporavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata. Pritom možemo očekivati da će Europska središnja banka (ECB) početkom sljedeće godine najvjerojatnije prestati dizati kamatne stope, barem privremeno.

Uz očekivano popuštanje inflacije u drugoj polovici iduće godine, ključ oporavka bit će snaga tržišta rada koje će, uz poboljšana inflacijska očekivanja, omogućiti poboljšanu potrošnju kućanstava u drugoj polovici 2023. Privatne će investicije blago rasti iduće godine oslabiti zbog viših kamata, pridonijet će veliki poticaj javnoj potrošnji i EU-projekti sljedeće generacije (NGEU, koji se naziva i instrumentom oporavka Europske unije).

Zaključno, fiskalna politika nastavit će pružati dovoljnu potporu u europodručju, no možemo očekivati da će se fokus u idućoj godini prebaciti na fiskalnu održivost, što će biti vrlo važno za zaduženije zemlje poput Italije.

Tagovi: Europska središnja banka, eurozona, izvedenice, Christine Lagarde, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
SIGNALI
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
KOLUMNA - Kada investitori traže dionice koje će zablistati u bliskoj budućnosti, oni naravno gledaju i u prošlost, što bi ovaj put mogla biti pogreška. Nakon briljantne 2022. godine energetske dionice više se ne čine tako atraktivnima.
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
U FOKUSU
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
KOLUMNA - Među investicijskim klasama, 2023. godine, nakon gotovo desetljeća, ponovno će biti zanimljivije državne obveznice, ali i nešto rizičnije, ali zato isplativije, korporativne obveznice.
Tehnološki divovi otpuštaju, ali to je dobra vijest za njihove dionice
OPORAVAK
Tehnološki divovi otpuštaju, ali to je dobra vijest za njihove dionice
KOLUMNA - Raspoloženje na burzama ostaje pozitivno, u New Yorku je posebno zamjetan rast dionica koje su prošle godine "pobijeđene". Sve je veća nervoza onih koji čekaju novi pad novca. Je li dno već iza nas?
Kriptovalute i kineske dionice sjajno startale u novu godinu
TRŽIŠNE SILNICE
Kriptovalute i kineske dionice sjajno startale u novu godinu
KOLUMNA - Nade da će središnje banke ukrotiti inflaciju bez da dovedu do velike recesije pružile su snažan pozitivan početak godine na financijskim tržištima.
Tehnološki sektor najbolje krenuo u 2023.
ODLIČAN START
Tehnološki sektor najbolje krenuo u 2023.
KOLUMNA - Nakon vrlo optimistična prva dva tjedna novew godine, treći je donio uzmak optimista.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE