GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Online prodaja: Koje su prednosti e-commerce poslovanja?

Online prodaja: Koje su prednosti e-commerce poslovanja?
E-TRGOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2020 / 19:24
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
KOLUMNA - Poslovanje na internetu raste munjevitom brzinom, a dobici modernog “trgovanja” se mjere u stotinama milijardi dolara. Razvoj tehnologije učinio je da online poslovanje počne dominirati tržištem, pa gotovo da nema prodavaonice ili brenda koji svoje proizvode ne prodaju i putem online shopa.

Tržište nije milosrdno prema biznisima koji ne idu u korak s tehnologijom i zahtjevima modernog poslovanja, pa tako gotovo svaki biznis 21. stoljeća koji teži da opstane nastoji svoju ponudu plasirati i online. U nastavku navodimo sve što trebate znati o e-commerce poslovanju i njegovom razvojnom putu u proteklim desetljećima. 

Veća ušteda vremena i novca i za poduzetnike i za korisnike

Neke od najvećih prednosti elektronskog poslovanja ogledaju se u tome što je online ponuda uvijek dostupna, uz mogućnost lakog izvršenja transakcija koje se obavljaju odmah. Ova praktična prednost online poslovanja je nadmašila čak i najveću manu kupovine preko interneta, koja se odnosni na nemogućnost testiranja proizvoda kada se kupuje online.

Ipak, pozitivne recenzije i razni drugi vidovi promocije proizvoda su nadomjestile taj nedostatak, pa online prodaja danas funkcionira odlično, naročito kada je u pitanju poslovanje prodavaonica bijele tehnike, online prodaja hrane, poslovanje gadget shopova, prodaja odjeće i drugih potrepština.

Brzina života kojom živimo nameće potrebu za praktičnim rješenjima, a kupovina u nekoliko klikova definitivno predstavlja jedno od njih.

Manji troškovi i za poduzetnike

Osim brojnih pogodnosti za kupce, e-commerce je odličan vid uštede i za poduzetnike. Troškovi najma i održavanja poslovnih prostora su potpuno eliminirani na ovaj način, a manji broj zaposlenih je svakako još jedan vid uštede kada se posluje online.

U odnosu na klasičnu prodavaonicu, internet shop pruža mogućnost personalizacije ponude za svakog kupca, uz maksimalno prilagođavanje sadržaja i ponude njegovim potrebama. Samim tim, kupci su zainteresirani za ovakav način kupovine jer ih samo nekoliko klikova dijeli od ponude koja je kao stvorena za njih.

Uostalom, oni koji imaju online biznis, posao mogu obavljati s bilo kojeg mjesta, što je naročito značajna prednost koja u velikoj mjeri utječe na način i kvalitetu svakodnevice. Kao i kod korisnika, kod poduzetnika je također primjetno da online poslovanjem postižu da imaju i zaradu, ali i slobodno vrijeme, što je uglavnom rijetkost na tržištu kada se posluje na klasičan način.

Globalno tržište nasuprot fizičkoj prodavaonici

Značajna prednost e-commerce poslovanja kako za poduzetnike, tako i za korisnike je to što ovaj vid prodaje otvara vrata prema globalnom tržištu, za razliku od ograničenog geografskog područja kao što je fizička prodavaonica. Kupci iz bilo kojeg dijela svijeta mogu poručiti proizvode iz gotovo svake države, kao što bilo koja prodavaonica može ponuditi svoje proizvode globalno rasprostranjenjim potršačima.

Kada je poslovanje putem interneta postalo aktualno?

Razvojem interneta razvijala se i ideja o online poslovanju, a najčvršće standarde u tome su postavili Amazon i eBay, koji su i dalje aktualni. Čak ni ovim kompanijama koje su sinonim za uspješno online poslovanje nije bilo jednostavno da prebrode nepovjerenje korisnika u online kupovinu. Sigurnost transakcija je nekada bila najveći problem e-commerce poslovanja, jer nisu postojale brojne provjere i zaštitne procedure prilikom unošenja podataka tokom kupovine.

Vremenom su standardi sigurnosti na internetu porasli, a danas su dovedeni gotovo do savršenstva, uzimajući u obzir koliko se online kupovina obavi na dnevnoj razini u svijetu, a da se pri tom minimalan broj korisnika zaista brine o tome koliko je obavljena transakcija sigurna.

Kako će e-commerce izgledati u budućnosti?

U budućnosti se očekuje dodatno usavršavanje korisničkog iskustva u internet prodavnicama dodatnom personalizacijom svih usluga i ponude na koju kupci mogu naići tokom online kupovine. Ciljani marketing će omogućiti praktičnije i brže prikupljanje podataka o korisnicima, praćenjem njihovih navika i trendova u poslovanju, ali i oblikovanjem svojih marketinških aktivnosti koje će postati osjetljivije na realne potrebe kupca.

Digitalni marketing će i dalje imati najznačajniju ulogu u uspjehu bilo kojeg online poslovanja, a očekivani rast ovakvog načina prodaje dovest će i do porasta konkurencije, što će u krajnjoj liniji značiti i opadanje cijena. Očekuje se i to da će broj transakcija putem mobilnog telefona značajno porasti, jer u ovom trenutku je primjetno da većina korisnika preferira kupovinu uz sjedenje ispred računala.

E-commerce tijekom pandemije koronavirusa

Elektronska trgovina na našim prostorima je u zamahu već nekoliko godina, ali tek dolaskom pandemije koronavirusa došle su do izražahja sve njene prednosti, pa je online kupovina u našoj zemlji značajno porasla tokom mjeseci u kojima je sloboda kretanja bila ograničena.

Dok su se biznisi koji imaju online prodavaonice uspjeli oduprijeti krizi koju je virus donio sa sobom, tradicionalne prodavaonice koje nemaju dodira s internetom osjetile su najgoru stranu ove situacije, a mnoge od njih nisu se uspjele izboriti s padom prodaje koju je korona donijela.

Svjetski trendovi na polju marketinga, korisničkog ponašanja i biznisa uopće svakodnevno pokazuju koliko je postojanje na internetu neophodno, a pandemija koronavirusa je to samo dodatno potvrdila. Obilaskom interneta kao glavnog ili barem jednog od “prostora” za poslovanje gubi se velika mogućnost proširenja biznisa, ali vrlo često i mogućnost da se uopće opstane na internetu pod utjecajem svih trendova 21. stoljeća.

Tagovi: online trgovina, e-trgovina, trgovina, internet, koronakriza, Amazon, eBay
PROČITAJ I OVO
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ROBNA TRŽIŠTA
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ANALIZA - Srećom, ne ostvaruje se scenarij Goldman Sachsa, gdje su u lipnju najavili da bi cijena nafte ovog ljeta mogla porasti i do 140 dolara.
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALITIČARI
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALIZA - Slovenska poduzeća manje su zadužena pa lakše podnose udare financijskih kriza i recesija. Slovenski burzovni indeks SBITOP više nije najjeftiniji u odnosu na indekse u regiji, ali je ostao najmanje zadužen s neto dugom prema EBITDA-i od -1,27.
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
TRGOVINA
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
ANALIZA - Tržni centri, trgovački centri i prodajni centri različiti su nazivi koji se odnose na isti pojam - kontinuirani niz maloprodajnih i uslužnih objekata različitih grana s ciljem zadovoljenja primarnih ljudskih potreba, kao što su kupnja, društvena interakcija i sudjelovanje u kulturnim aktivnostima.
Odlični rezultati tehnoloških divova zasjenili Fed i vjerojatnu recesiju
VAL OPTIMIZMA
Odlični rezultati tehnoloških divova zasjenili Fed i vjerojatnu recesiju
KOLUMNA - Najveće svjetsko gospodarstvo tehnički je već u recesiji jer je i u drugom tromjesečju BDP pao, ovaj put za 0,9 posto (prema prvoj procjeni), na godišnjoj razini. Ali Amerikanci se tješe činjenicom da će biti u recesiji tek kada Nacionalni ured za ekonomska istraživanja procijeni da je tako.
Srpanjsko osvježenje na globalnim dioničkim tržištima
ODBIJANAC
Srpanjsko osvježenje na globalnim dioničkim tržištima
KOLUMNA - Globalne su dionice zabilježile su svoj najbolji mjesec od studenog 2020. godine, uglavnom zahvaljujući smanjenju očekivanja povećanja kamata i optimističnim tromjesečnim izvješćima tehnoloških kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE