GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odlična godina za Krku i slovenske osiguravatelje

Odlična godina za Krku i slovenske osiguravatelje
SLOVENSKI BLUE CHIPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2021 / 08:29
Autor: SEEbiz / Ilirika
KOLUMNA - U razdoblju negativnih kamatnih stopa, bankovnih nameta i većeg rasta gotovo svih cijena, određeni stupanj "zaklona" davalo je vrlo stimulativno poslovanje velikih slovenskih burzovnih društava kao što su Krka, Grupa Triglav, Sava Re i Petrol. Očekujemo poboljšane dividende za iduću godinu.

Krka je jučer objavila devetomjesečnu dobit. Zabilježila je najveću prodaju i najveću neto dobit u prvih devet mjeseci Krkine povijesti. Grupa Krka je u prvih devet mjeseci 2021. godine ostvarila prihod od prodaje od 1,18 milijardi eura, što je 1% više nego u istom razdoblju prošle godine, te ostvarila neto dobit od 240,1 milijun eura, odnosno 14% više nego u istom razdoblju prošle godine. Krka je objavila i procjenu poslovanja do kraja godine.

Očekuje se da će godišnji prihodi ove godine iznositi više od 1,5 milijardi eura. Očekuje se da će neto dobit biti veća od planirane za oko 35 milijuna eura i iznosit će oko 300 milijuna eura. Očekuje se da će Krka za ulaganja u vlastite razvojne, proizvodne i infrastrukturne objekte izdvojiti 73 milijuna eura, što će biti manje od planiranog zbog mjera vezanih za covid-19. Ipak, ulažu sva ulaganja koja su bila predviđena poslovnim planom. Očekuje se da će prihodi iduće godine dosegnuti 1,610 milijardi eura, što je povećanje od 5% u odnosu na procijenjenu prodaju u 2021. Unatoč nedavnom rastu svojih dionica, Krka je i dalje vrlo zanimljiva investicija.

Uz Krku, izvrstan rezultat objavile su i dvije najveće domaće osiguravajuće kuće. Grupa Triglav je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 75,2 milijuna eura, što je 48 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Konsolidirana bruto premija osiguranja porasla je za 10 posto na 1,06 milijardi eura. Grupa procjenjuje da će premašiti prvotno planiranu godišnju dobit. U razdoblju siječanj – rujan 2021. Osiguravajuća grupa Sava (Sava Re) ostvarila je 548,8 milijuna eura poslovnih prihoda i 57,2 milijuna eura neto dobiti. Poslovni prihodi Sava osiguravajuće grupe dosegnuli su 80 posto planiranih za 2021. godinu, a neto dobit od 108 posto planirane za cijelu godinu. Neto dobit veća je za 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uprava procjenjuje da će procjena dobiti za 2021. godinu, objavljena nakon završetka prvog polugodišta, biti premašena.

Domaće burzovno tržište ili središnji dionički indeks Ljubljanske burze SBITOP ove je godine zabilježio prinos veći od 36% (bez isplate dividendi), dok je globalni MSCI World indeks ostvario prinos veći od 30%. Unatoč visokom rastu dionica na domaćem tržištu, ono je još uvijek neznatno podcijenjeno u odnosu na burze na našem području i šire. Istodobno, s obzirom na trenutne opće tržišne uvjete i poslovanje domaćih tvrtki, do kraja ove godine možemo i dalje očekivati vrlo pozitivan stav na domaćem tržištu dionica.

Tagovi: Krka, Sava Re, Triglav, Petrol, Ljubljanska borza, SBI TOP
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE