GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obveznice sve atraktivnija roba; investitori se nadaju preokretu na dioničkim tržištima

Obveznice sve atraktivnija roba; investitori se nadaju preokretu na dioničkim tržištima
ČEKA SE FED
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2022 / 09:07
Autor: Josip Jurić
KOLUMNA - Iako su dugoročne obveznice ostvarile najveći prinos od 2008., njujorško tržište dionica oštro se oporavilo prošli tjedan i zabilježilo najveći tjedni dobitak od lipnja.

Neke nedavne izjave sugeriraju da Fed možda jednostavno neće biti tako agresivan na kraju godine.

Kako prenosi Wall Street Journal, predsjednica Fed-ove podružnice u San Franciscu Mary Daly naglašava da će sa sve više znakova ozbiljne recesije biti potrebno početi razgovarati o usporavanju zaoštravanja monetarne politike. Ulagači, koji već pola godine stoje na klupi upravo zbog beskompromisne Fedove borbe protiv inflacije, nisu mogli poželjeti bolje vijesti, zato su dionički indeksi u petak, kada su uglavnom dionice banaka (Goldman Sachs i JPMorgan: + 5%), to je povećalo tjedne dobitke.

Naravno, teško je reći radi li se samo o odskoku unutar medvjeđeg trenda ili o nečemu višem, no mnogo će ovisiti o potezima američke središnje banke. Ako inflacija počne padati i daljnja velika povećanja kamatnih stopa (čak i na sastanku 1. i 2. studenog, Fed će gotovo sigurno povisiti stope za 75 baznih bodova) više ne budu potrebna, posljednje tromjesečje moglo bi donijeti dobre povrate tržištima dionica .

Za pozitivno raspoloženje zaslužni su i ohrabrujući kvartalni rezultati američkih kompanija posljednjih dana, iako nije bilo bez razočaranja. Snap, poznat po svojoj aplikaciji za dijeljenje fotografija Snapchat, imao je 1,13 milijardi kvartalnih prihoda, tek malo ispod očekivanja (1,14).

Međutim, cijena dionice pala je 28 posto, na najnižu razinu od veljače 2019. Proizvođač električnih vozila Tesla više je nego udvostručio svoju dobit u trećem tromjesečju (na 3,29 milijardi dolara) u trećem tromjesečju u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, a prihodi su također rekord (21 ,45 milijardi u tri mjeseca do listopada), ali još uvijek ispod očekivanja analitičara. Dionice su dosegle novu najnižu vrijednost ove godine, te su 50 posto udaljene od rekorda (iz prošlog studenog). Inače, Elon Musk nagađa da bi se recesija mogla povući do proljeća 2024. godine.

Ako je recesija doista tako tvrdoglava, vjerojatno još nismo vidjeli dno na burzama, ali će se burze definitivno početi oporavljati prije nego gospodarstvo. Mnogi nagađaju kada bi bilo najbolje vrijeme za ulazak, što je nezahvalan posao. Bolja je strategija kupovati postupno, čak i ako cijene malo skliznu, budući da su prvi mjeseci bikovskog trenda povijesno iznimno jaki. Od 1928., na Wall Streetu, prvi mjesec bikovskog trenda proizveo je prosječni dobitak od 15-2%, i 31,6% u prva tri mjeseca. I jasno, rast dionica uvijek je počinjao u krajnje neizvjesnim uvjetima, kada je većina još tvrdila da tržište još nije zrelo za preokret. Ukratko, bikovski trend po mogućnosti počinje u trenutku kada nikome nije jasno gdje bi se mogli pronaći razlozi za rast dionice.

Ove godine ulagači veliku pozornost posvećuju i tržištima obveznica, gdje su padovi cijena neuobičajeno visoki. Zahtijevani prinos na američke obveznice (prinos se kreće u suprotnom smjeru od cijene) premašio je četiri posto u cijeloj krivulji u listopadu, uključujući nakratko i na tromjesečnu obveznicu. Kod najgledanije desetogodišnje obveznice prinos je skočio sve do 4,34 posto (a cijena pala na 87,42 dolara), što je najviše od 2008. godine (na kraju trgovanja u petak prinos je tada skliznuo na 4,21 posto). Za konzervativnije ulagače ovo je svakako odlična prilika, o takvim kamatama na bankovne depozite možemo samo sanjati. Istina je, međutim, da europski investitor prihvaća valutni rizik pri kupnji američkih obveznica, jer nije sigurno da će dolar ostati tako jak.

Tagovi: tržište kapitala, Mary Daly, Snap, Goldman Sachs, američke obceznice, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Powell obradovao tržišta, podatak o zaposlenosti spustio raspoloženje
RAZLIČITI SIGNALI
Powell obradovao tržišta, podatak o zaposlenosti spustio raspoloženje
KOLUMNA - Američko tržište rada ostaje snažno, ali postoje neki znakovi da se inflacija smiruje i, prije svega, da Fed više neće biti agresivan. Barem se ulagači nadaju, pa nije iznenađujuće nastaviti dijeliti indekse dionica.
Slovenske kompanije ove godine posluju uspješno, dividende rastu
DOBRA GODINA
Slovenske kompanije ove godine posluju uspješno, dividende rastu
ANALIZA - Uspješna sezona izvještavanja o poslovnim rezultatima SBITOP kompanija je iza nas. Dividendni prinos tradicionalno je visok na slovenskom tržištu, gdje poduzeća imaju vrlo stabilnu i dugoročnu politiku dividendi.
Mogu li prosvjedi u Kini označiti početak kraja ere Xi Jinpinga?
MINI POBUNA
Mogu li prosvjedi u Kini označiti početak kraja ere Xi Jinpinga?
KOMENTAR - U Kini već nekoliko desetljeća nije bilo tako velikih prosvjeda kao proteklih dana. Na meti kritika je državni i partijski šef Xi Jinping.
Tržišta podcjenjuju mogućnost nastavka oštre monetarne politike
KAMATNE STOPE I TRŽIŠTE
Tržišta podcjenjuju mogućnost nastavka oštre monetarne politike
KOLUMNA - Prosvjedi u Kini negativno su utjecali i na zapadne burze koje su se jesenas snažno oporavile, ali treba biti spreman na nove padove, a možda i na ponavljanje scenarija od prije dva desetljeća.
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
BIKOVI SE BUDE
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
KOLUMNA - Dow Jones nastavio je rasti prošli tjedan, skočivši 20 posto u samo mjesec i pol dana, što je odličan početak prosinca, tradicionalno najboljeg mjeseca Wall Streeta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE