GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nvidia možda jest precijenjena, ali koliko je tek precijenjen Airbus...

Nvidia možda jest precijenjena, ali koliko je tek precijenjen Airbus...
VALUACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2024 / 09:04
Autor: SEEbiz
KOLUMNA - Dionice Nvidije izgubile su rekordnih 646 milijardi dolara tržišne kapitalizacije u tri dana, ali su se u utorak oporavile.

U Europi se istaknuo Airbus koji je snizio prognoze za ovu godinu, dionice su pale za deset posto.

Niti jedna druga tvrtka u povijesti nije imala tako drastičan pad tržišne vrijednosti u tri dana kao Nvidijina, no s ovakvim astronomskim brojkama (Nvidijina vrijednost dosegnula je prošli tjedan 3500 milijardi ili 3,5 trilijuna dolara) svaki postotak je ogroman i u Nvidijinom slučaju predstavlja otprilike polovicu godišnji BDP Slovenije. Euforija povezana s umjetnom inteligencijom stoga se barem privremeno smiruje, a čelnici su iskoristili priliku – CEO Nvidije Jensen Huang je između 13. i 21. lipnja prodao 95 milijuna dolara vrijedne dionice tvrtke koju vodi. Slično se ponašaju i direktori nekih drugih proizvođača poluvodiča (Qualcomm, Micron, Coherent). U utorak je cijena Nvidijine dionice ponovno (snažno) porasla na 126 dolara, pa je ponovno na višoj razini nego u prvoj polovici lipnja, kada je kompanija izvršila podjelu dionica u omjeru 1:10.

Nvidia je nedavno postala najveća javna kompanija na svijetu. Nakratko je s trona zbacila Microsoft. Nude se paralele iz 2000. godine kada je proizvođač mrežne opreme Cisco (tada procijenjen na 555 milijardi dolara) također svrgnuo Microsoft s vrha ljestvice najvrjednijih tvrtki. Vrtoglavi rast Nvidijinih dionica (gotovo 30 tisuća posto u posljednjem desetljeću) je, barem grafički, prilično sličan korporativnoj boom euforiji koja je pratila internetski boom, pa se neki pribojavaju da će i slijetanje biti slično oštro, iako mora biti priznao da Nvidia doista ostvaruje izuzetan profit. Podsjetimo - NASDAQ indeks je 2000. godine izgubio polovicu svoje vrijednosti, a dionice Cisca su se srušile za 90 posto (skliznuvši s 80 na 8 dolara), te do danas nisu dosegle te astronomske razine.

Nema sumnje da su Nvidijine dionice precijenjene, čak i ako uzmemo u obzir briljantne profite koji su pratili poslovanje ovog proizvođača čipova u posljednjim kvartalima. Dionicama se trenutno trguje s više od 70 puta većom zaradom po dionici, što je nečuveno čak ni za takozvane "rastuće" dionice koje trguju po višem P/E omjeru od šireg tržišta. Takve procjene su opravdane samo ako Nvidia doista razmazi investitore bombastičnim rezultatima nekoliko kvartala zaredom, za razliku od bilo koje tvrtke u povijesti. To je malo vjerojatno, konkurencija će biti nemilosrdna, Nvidia će vjerojatno izgubiti tako velik tržišni udio na području čipova visokih performansi, pa je puno vjerojatnije da će se cijena dionice smanjiti i odražavati realna očekivanja o uspješnosti tvrtke.

Koliko brzo se ulagači mogu razočarati ako tvrtka objavi nešto manju dobit, pokazali su u utorak u Airbusu. Prema novoj procjeni, proizvođač zrakoplova će ove godine kupcima isporučiti 770 zrakoplova, što je 30 manje od prvotne prognoze. Prošle godine isporučila je 735 zrakoplova. Zbog toga je spustio prognozu operativne dobiti za cijelu godinu na 5,5 milijardi eura, dok bi ona prema prvotnim prognozama iznosila 6,5 do 7 milijardi eura. Airbus također ističe da i dalje ima poteškoća u osiguravanju dijelova potrebnih za proizvodnju A320 neo. Proizvodni cilj od 75 zrakoplova A320 neo mjesečno pomaknut je s 2026. na 2027.

Airbus trenutačno proizvodi 50 zrakoplova ovog tipa mjesečno. Dionice su pale gotovo 10 posto na 135 eura, što je sada niže nego na početku godine. U bankama JPMorgan i UBS već su snizili ciljanu vrijednost dionica Airbusa, a u Deutsche banci dionice više nemaju među preporukama za kupnju.

Tagovi: nvidia, airbus, cisco
PROČITAJ I OVO
Trump postaje glavni influencer na tržištu kapitala
UTJECAJ
Trump postaje glavni influencer na tržištu kapitala
KOLUMNA - Na Wall Streetu je proteklog tjedna došlo do rotacije s tehnoloških dionica na sektore koji ove godine nisu zabilježili pravi rast, pri čemu su ulagači u svojim odlukama uzeli u obzir i sve veću vjerojatnost da će se Donald Trump vratiti u Bijelu kuću.
Labavljenje monetarne politike i rezanje kamata podržat će daljnju stabilizaciju ekonomije
SIGURNA OKLADA
Labavljenje monetarne politike i rezanje kamata podržat će daljnju stabilizaciju ekonomije
KOLUMNA - Ljeto donosi sezonska iskrivljenja koja kompliciraju tumačenje ekonomskih podataka SAD-a.
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
KAMATE
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
ANALIZA - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je Kongresu ranije ovog tjedna da bi održavanje restriktivne politike moglo predugo kočiti gospodarski rast i da središnja banka neće nužno čekati da inflacija dosegne 2% prije nego što smanji kamatne stope, jer bi moglo biti već prekasno.
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
RASPRODAJA
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
KOLUMNA - Barem za sada nema naznaka ljetnog zastoja na burzama. U New Yorku padaju novi rekordi, au Europi ishod izbora u Francuskoj i Engleskoj nije donio veću kolebljivost. Puno je turbulentnije na tržištu kriptovaluta.
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
MALI INVESTITORI
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
ANALIZA - Dio investitora možda smatra da je slovensko tržište dionica možda već malo visoko ili čak skupo jer su neke domaće dionice ove godine doživjele značajan rast vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE