GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi potencijalni bubble zove se Bumble

Novi potencijalni bubble zove se Bumble
EUFORIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2021 / 15:22
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Aplikacija za internetske spojeve Bumble (koja je najesen imala 12,3 milijuna korisnika mjesečno) više je nego uspješno debitirala na burzi, a cijena dionica popela se iznad 80 dolara (cijena u IPO-u je bila fiksirana na 43 dolara), što znači da je tvrtka procijenjena na više od osam milijardi dolara.

S novim rekordima najvažnijih burzovnih indeksa dodatno su pojačane sumnje da je euforija otišla predaleko. Poznati analitičar CNBC-a Jim Cramer također je izazvao paniku, rekavši da je na tržištu previše pohlepe i da investitori više ne donose odluke na temelju fundamenata.

Skreće pozornost na tvrtke koje koriste tvrtku "blank" (SPAC) umjesto klasične javne prodaje dionica (IPO) za ulazak na burzu.

"Čini se da se tržište ponaša u stilu pjesme Kennyja Logginsa i na putu je u opasno područje", rekao je Cramer, misleći na hit pjesmu Danger Zone iz filma Top Gun.

Iako Cramer nije jedini koji kaže da bi barem dio dobiti trebalo prikupiti sada (Bank of America očekuje pad od najmanje 10% u bliskoj budućnosti), vjerojatno još uvijek ima onih koji vjeruju da će se nastaviti u stilu pjesme The Only Way Is Up, jer s likvidnošću kakvu svijet gotovo nikada prije nije vidio, ne može biti drugačije. Ta likvidnost središnjih banaka i vlada - barem se tako čini - neće presušiti još neko vrijeme. Predsjedavajući Feda Jerome Powell rekao je u srijedu da su Sjedinjene države još uvijek daleko od normalnog na tržištu rada i da će monetarna politika ostati "strpljivo fleksibilna" kako bi odgovorila tim izazovima.

Zasad je Bumble donio ogroman uspjeh barem svojoj osnivačici. Wolfe Herd pridružila se ovoga tjedna odabranom klubu samozaposlenih žena milijarderki. Njen skoro 12-postotni udio u kompaniji vrijedio je 1,6 milijardi dolara u četvrtak.

Iako žene čine oko polovice svjetske populacije, Bloombergov indeks milijardera pokazuje da samozaposlene žene koje su postigle velik financijski uspjeh čine samo 5% od 500 najbogatijih na svijetu.

Wolfe Herd osnovala je tvrtku sa sjedištem u Austinu u Texasu 2014. godine nakon njezinog odlaska iz Tindera, suparničke aplikacije za pronalaženje partnera koju je pomogla osnovati.

Razlaz s bivšim partnerima je bio okrutan, obilježen tužbom za seksualno uznemiravanje koju je Wolfe Herd pokrenula protiv tvrtke, navodeći, između ostalog, da su je rukovoditelji u više navrata nazivali pogrdnim imenima i lišavali je uloge suosnivača jer 'djevojčica' s tom pozicijom tvrtku 'čini smiješnom i neozbiljnom'. Tužba je kasnije riješena izvandsudskom nagodbom.

Analitičari ipak zaključuju kako se od Bumblea tek očekuju pozitivni financijski rezultati koji bi opravdali ovako visoku cijenu dionica. U devet mjeseci zaključno s rujnom 2020. godine, kompanija je ostvarila neto gubitak od 28 milijuna dolara.

Tagovi: Bumble, dating, Wolfe Herd, javna ponuda dionica, inicijalna javna ponuda, Wall Street, Tinder, Jim Cramer, Bank of America, Jerome Powell
PROČITAJ I OVO
Tjedan dobrih vijesti na svjetskim trištima
OPTIMIZAM
Tjedan dobrih vijesti na svjetskim trištima
KOLUMNA - Ovaj tjedan donio nam je dobre vijesti, a time i pozitivnije raspoloženje na globalnim tržištima dionica.
Bliska budućnost donosi nižu inflaciju, ali i slabiji ekonomski rast
EKONOMSKA SLIKA
Bliska budućnost donosi nižu inflaciju, ali i slabiji ekonomski rast
KOLUMNA - Uz barem privremeno smirivanje bankarske krize, Dow Jones započeo je tjedan pozitivno, no u utorak je bilo više nervoze nakon što su prinosi na obveznice počeli rasti.
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
BANKARSKA KRIZA
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
KOLUMNA - Mjere središnjih banaka i vlada za sada su donijele samo olakšanje tržištima, ali vjerojatno još ne i rješenja.
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
TRŽIŠTE KAPITALA
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
KOMENTAR - Slovenska poduzeća imaju stabilnu financijsku situaciju te stabilnim i rastućim poslovanjem omogućuju visoke dividende, što privlači domaće i strane investitore.
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
TRENDOVI
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
ANALIZA - Tržište polovnih automobila je oduvijek bilo značajan dio automobilske industrije i očekuje se da će nastaviti rastI u narednim godinama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE