GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi potencijalni bubble zove se Bumble

Novi potencijalni bubble zove se Bumble
EUFORIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2021 / 15:22
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Aplikacija za internetske spojeve Bumble (koja je najesen imala 12,3 milijuna korisnika mjesečno) više je nego uspješno debitirala na burzi, a cijena dionica popela se iznad 80 dolara (cijena u IPO-u je bila fiksirana na 43 dolara), što znači da je tvrtka procijenjena na više od osam milijardi dolara.

S novim rekordima najvažnijih burzovnih indeksa dodatno su pojačane sumnje da je euforija otišla predaleko. Poznati analitičar CNBC-a Jim Cramer također je izazvao paniku, rekavši da je na tržištu previše pohlepe i da investitori više ne donose odluke na temelju fundamenata.

Skreće pozornost na tvrtke koje koriste tvrtku "blank" (SPAC) umjesto klasične javne prodaje dionica (IPO) za ulazak na burzu.

"Čini se da se tržište ponaša u stilu pjesme Kennyja Logginsa i na putu je u opasno područje", rekao je Cramer, misleći na hit pjesmu Danger Zone iz filma Top Gun.

Iako Cramer nije jedini koji kaže da bi barem dio dobiti trebalo prikupiti sada (Bank of America očekuje pad od najmanje 10% u bliskoj budućnosti), vjerojatno još uvijek ima onih koji vjeruju da će se nastaviti u stilu pjesme The Only Way Is Up, jer s likvidnošću kakvu svijet gotovo nikada prije nije vidio, ne može biti drugačije. Ta likvidnost središnjih banaka i vlada - barem se tako čini - neće presušiti još neko vrijeme. Predsjedavajući Feda Jerome Powell rekao je u srijedu da su Sjedinjene države još uvijek daleko od normalnog na tržištu rada i da će monetarna politika ostati "strpljivo fleksibilna" kako bi odgovorila tim izazovima.

Zasad je Bumble donio ogroman uspjeh barem svojoj osnivačici. Wolfe Herd pridružila se ovoga tjedna odabranom klubu samozaposlenih žena milijarderki. Njen skoro 12-postotni udio u kompaniji vrijedio je 1,6 milijardi dolara u četvrtak.

Iako žene čine oko polovice svjetske populacije, Bloombergov indeks milijardera pokazuje da samozaposlene žene koje su postigle velik financijski uspjeh čine samo 5% od 500 najbogatijih na svijetu.

Wolfe Herd osnovala je tvrtku sa sjedištem u Austinu u Texasu 2014. godine nakon njezinog odlaska iz Tindera, suparničke aplikacije za pronalaženje partnera koju je pomogla osnovati.

Razlaz s bivšim partnerima je bio okrutan, obilježen tužbom za seksualno uznemiravanje koju je Wolfe Herd pokrenula protiv tvrtke, navodeći, između ostalog, da su je rukovoditelji u više navrata nazivali pogrdnim imenima i lišavali je uloge suosnivača jer 'djevojčica' s tom pozicijom tvrtku 'čini smiješnom i neozbiljnom'. Tužba je kasnije riješena izvandsudskom nagodbom.

Analitičari ipak zaključuju kako se od Bumblea tek očekuju pozitivni financijski rezultati koji bi opravdali ovako visoku cijenu dionica. U devet mjeseci zaključno s rujnom 2020. godine, kompanija je ostvarila neto gubitak od 28 milijuna dolara.

Tagovi: Bumble, dating, Wolfe Herd, javna ponuda dionica, inicijalna javna ponuda, Wall Street, Tinder, Jim Cramer, Bank of America, Jerome Powell
PROČITAJ I OVO
Teretni vlakovi dobili podršku politike, ali povratak ide sporo
PRIJEVOZ
Teretni vlakovi dobili podršku politike, ali povratak ide sporo
ANALIZA - Godinama je željeznica "racionalizirala" svoju mrežu što je značilo nestanak na tisuće tvorničkih priključaka. Sad i politika podupire povratak robe na šine, ali to je veoma ambiciozan pothvat.
Cyber kriminal procvao zbog korone
KRIMINAL NA WEBU
Cyber kriminal procvao zbog korone
ANALIZA - Korona potiče kriminal na webu. Broj kaznenih djela raste, a stopa otkrivanja počinitelja stagnira.
Vučić na Ljotićevom putu
SRAMOTNO
Vučić na Ljotićevom putu
KOMENTAR - Da rehabilituje Dimitrija Ljotića od Dana pobede Aleksandar Vučić bolju priliku nije mogao izabrati.
Borna Sosa nije izdajnik
NOGOMET
Borna Sosa nije izdajnik
KOLUMNA - Pakiranje Sosi samo je vrhunac svega što se događa ne samo u hrvatskom nogometu već u kompletnom hrvatskom sportu.
Postaje li bakar nova nafta?
SIROVINE
Postaje li bakar nova nafta?
KOLUMNA - U Bank of Americi ističu da su zalihe bakra najniže u posljednjih petnaest godina i da bi ga, s obzirom na trenutnu potražnju, kada globalno gospodarstvo ponovno uzima maha, bilo dovoljno samo za tri tjedna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE