GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novac je, usprkos inflaciji, još uvijek kralj

Novac je, usprkos inflaciji, još uvijek kralj
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2022 / 08:54
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Nastavak visoke inflacije i zabrinutosti od naglog zaoštravanja monetarne politike, koja će vjerojatno dovesti do recesije, ostavili su snažan pečat na financijskim tržištima prošlog tjedna.

Ključna vijest tjedna bila je da je inflacija u kolovozu, mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI), premašila očekivanja i iznosila je 8,3 posto.

"Slijedi li Fedovo povećanje kamata za 100 bodova", upitao je Commerzbank.

U utorak i srijedu će američka središnja banka na redovnoj sjednici sigurno ponovno povećati kamatne stope. U prethodne dvije sjednice Fed je svaki put podigao kamate za 0,75 postotnih bodova, da ovaj put za 1,0 postotni bod, ključna kamatna stopa u SAD-u već bi bila u rasponu između 3,0 i 3,25 posto. Ekonomisti strahuju da bi to neizbježno dovelo do smanjenja profita poduzeća, pa čak i do recesije, pa ne čude ovogodišnji padovi burzovnih indeksa. Da katastrofa bude još gora, tržište obveznica je također u izrazito negativnom trendu.

Bloombergov indeks državnih i korporativnih obveznica (Bloomberg Global Aggregate Total Return) udaljen je već 20 posto od rekorda s početka 2021. godine, što je najveći pad od početka računanja ovog indeksa 1990. godine.

Njujorški S&P 500 ove je godine izgubio 18,7 posto, uključujući gotovo pet posto u prošlom tjednu, koji je završio još jednim hladnim tušem. Logistička tvrtka FedEx upozorila je pri objavljivanju preliminarnih rezultata za svoje prvo fiskalno tromjesečje da bilježi ozbiljno usporavanje rasta, s inflacijom, energetskom krizom u Europi i problemima Kine zbog višestrukih obustava rada koji opterećuju poslovanje u nadolazećim mjesecima. S padom od 21,4% (skliznuvši na najnižu razinu od srpnja 2020.) dionice su doživjele najveću jednodnevnu katastrofu u gotovo 50-godišnjoj povijesti kompanije, pad je bio još gori nego na Crni ponedjeljak 1987. (tada - 16,4%) . Dow Jones u petak nije imao značajnijih gubitaka (-0,45%), ali je već u utorak - kada je objavljena kolovoška inflacija - pao za više od 1200 bodova. Na tjednoj razini, njujorški indeksi pali su četvrti put u posljednjih pet tjedana, čime postaje sve jasnije da je ljetni oporavak bio rast unutar medvjeđeg trenda.

Unatoč visokoj inflaciji, novac je kralj. Barem kratkoročno.

U ovakvim uvjetima, kada vlada velika panika na burzama, sve se više investitora okreće obveznicama, ali i gotovinskim pozicijama, iako je uz trenutnu inflaciju jasno da stvarni prinosi još neko vrijeme neće biti pozitivni. Međutim, s 10-godišnjom američkom obveznicom, kupac bi trenutno dobio 3,5% kamate svake godine do dospijeća obveznice (i, naravno, glavnicu na kraju). Prinos na jednogodišnju obveznicu je čak četiri posto! Uz (za sada) nultu kamatu na bankovne depozite, to je prilično privlačno. Zadržavanje gotovinskih pozicija (i čekanje daljnjeg pada cijena dionica i obveznica) također se čini smislenim (kratkoročno), iako postoji opasnost da će investitor propustiti vlak kada se krivulja dioničkog tržišta okrene prema gore. Upravljači imovinom u SAD-u povećali su svoj udio u gotovinskim pozicijama u rujnu na 6,1 posto (prema istraživanju Bank of America), što je najviše u više od dva desetljeća.

Fed će stoga u srijedu ponovno podići kamatne stope, najvjerojatnije za 75 baznih bodova. U listopadu će vjerojatno sličnu odluku slijediti i Europska središnja banka. Inflacija u eurozoni bit će previsoka još najmanje godinu i pol, a trebala bi se kretati tek oko dva posto 2024. godine, što je osnovni mandat ECB-a.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar, europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOREKCIJA
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOLUMNA - Energetski sektor je ove godine u lijepom plusu, zaslugom stalno rastućih cijena nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE