GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova vezija virusa donijela neizvjesnost na tržišta, ali dugoročni izgledi ostaju pozitivni

Nova vezija virusa donijela neizvjesnost na tržišta, ali dugoročni izgledi ostaju pozitivni
TRŽIŠNI TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2021 / 09:30
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Već prošlog petka kretanja na tržištima kapitala potresla je vijest o omikronu koja je izazvala visoke jednodnevne padove na svjetskim burzama.

S priljevom informacija za vikend, nesigurnost među sudionicima na tržištu kapitala donekle je popustila. Posebno je pozitivna vijest da oni zaraženi novom verzijom zvanom omikron imaju blaže simptome. Vlade diljem svijeta pooštrile su ograničenja putovanja jer je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila da bi nova verzija virusa mogla potaknuti novi porast infekcija.

Znanstvenici u Južnoj Africi, gdje je omikron prvi put otkriven, rekli su da se čini da se lakše širi, ali postojeća cjepiva će vjerojatno i dalje štititi od teških bolesti. Istodobno, proizvođači cjepiva potvrdili su da će moći brzo prilagoditi svoja cjepiva najnovijim verzijama novog koronavirusa. Ukratko, na temelju novih informacija, situacija se, barem privremeno, smirila već prvog radnog dana u novom tjednu: europske i američke burze počele su se oporavljati u ponedjeljak. Oporavak je već u utorak prekinut nepovoljnim izjavama predsjednika Moderne, a kasnije tijekom tjedna i Powellovim predviđanjima o mogućnosti bržeg smanjenja kupnje vrijednosnih papira.

Ukratko, krajem prošlog tjedna još jednom smo podsjetili da je razvoj pandemije i dalje jedan od ključnih kratkoročnih i srednjoročnih rizika na tržištima kapitala. Dok ne dobijemo potpune informacije o karakteristikama novog soja, svjedočit ćemo većoj neizvjesnosti na tržištima kapitala. Stanje na burzama je sada takvo da su zbog veće likvidnosti osjetljivije i na pozitivne i na negativne informacije.

Ako se novi soj pokaže da je upravljiv ili čak bezopasan, možemo očekivati da će se apetit ulagača za rizikom brzo vratiti, inače nam je prošli petak pokazalo da sada možemo svjedočiti ozbiljnijim naglim padom s lošijim vijestima. Ukratko, ako se pokaže da se virus može kontrolirati, možemo ostati vrlo pozitivni kada su u pitanju burze u bliskoj budućnosti. Jedan od rizika koji predstavlja novi soj je da bi kineske vlasti mogle ponovno početi zatvarati svoje luke, ako se pokaže težim za upravljanje i proširi se na Kinu, što bi opet negativno utjecalo na globalne opskrbne lance. To bi moglo dovesti do novog vala poskupljenja.

Međutim, unatoč rastu cijena i novim verzijama virusa, dionice ostaju zanimljiva investicijska klasa za sljedeću godinu. Središnje banke će kamatne stope podizati, ali postupno. Svjedoci smo visokih javnih i privatnih ulaganja, posebice u SAD-u, što će pozitivno utjecati na globalnu potražnju.

Američko gospodarstvo bilježi najveći rast plaća i rast potražnje za radnom snagom u posljednjih nekoliko desetljeća. To, nakon očitih poticaja, dodatno povećava štednju američkih kućanstava. Među pozitivne čimbenike moramo ubrojiti i računalstvo u oblaku, koje zajedno s tržištima električnih automobila i robotike nastavlja biti visoko rastuće i profitabilno tržište.

Istodobno, moramo znati da burze više nisu toliko “precijenjene” kao što su bile, budući da su se korporativni profiti vratili u punom zamahu. Na primjer: dok je pred kraj prvog tromjesečja ove godine omjer P/E za središnji njemački burzovni indeks DAX bio 50 (gotovo 70 na početku ove godine), sada je 15 za DAX, što je usporedivo s DAX-ovim P/E iz 2018. Ukratko, što se tiče tržišta dionica, možemo ostati oprezni optimisti i za sljedeću godinu.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, američka ekonomija, Wall Street, maloprodaja, industrijska proizvodnja
PROČITAJ I OVO
Renesansa tehnološkog sektora
UZLET NASDAQA
Renesansa tehnološkog sektora
KOLUMNA - Iako je Apple svojim tromjesečnim rezultatima razočarao analitičare (prihodi pali za 5%), slično Alphabet i Amazon, tehnološki sektor u SAD-u ove godine doživljava pravu renesansu.
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KAMATNE STOPE
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KOLUMNA - Očekivano, američka (Fed), engleska (BoE) i europska (ECB) središnja banka ponovno su podigle kamatne stope. Uz ponovno poskupljenje kapitala, glavna poruka središnjih banaka je da je vrhunac inflacije iza nas i da vjeruju da su dosad dobro radile, ali da i dalje možemo očekivati nastavak rasta kamata.
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
OPTIMIZAM
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
KOLUMNA - U siječnju su europske dionice dobile gotovo polovicu onoga što su prošle godine izgubile. Na kraju vrlo optimističnog mjeseca dioničare je čekala još jedna dobra vijest: europodručje je u prošlom tromjesečju izbjeglo recesiju.
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
SIGNALI
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
ANALIZA - S potrebom za sve većim i snažnijim baterijama dolazi i veća potražnja za sirovinama potrebnim za proizvodnju baterija.
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
SIGNALI
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
KOLUMNA - Kada investitori traže dionice koje će zablistati u bliskoj budućnosti, oni naravno gledaju i u prošlost, što bi ovaj put mogla biti pogreška. Nakon briljantne 2022. godine energetske dionice više se ne čine tako atraktivnima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE