GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova era u odnosima Kina-EU

Nova era u odnosima Kina-EU
VIRUS I MEĐUNARODNI ODNOSI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2020 / 19:29
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Koronakriza je spustila odnose Kine i EU na do sada neviđeno nisku razinu otkako su formalno uspostavljene diplomatske veze prije 45 godina.

Godišnji samit EU-Kina koji se održao videokonferencijama 22. lipnja pokazao je nepomirljive razlike u pitanjima kao što su novo najavljeni hongkonški zakon o nacionalnoj sigurnosti, kibernetička sigurnost i ljudska prava. Osim toga, ništa se nije činilo primjetno uvjerljivim na gospodarskom frontu, gdje se Kina nije odazvala pozivu EU-a da finalizira prijeko potreban „zajednički sporazum o ulaganju“, koji se bavi pitanjima državnih subvencija i nabave. Suradnja na drugim kritičnim temama kao što su klimatske promjene, globalno upravljanje (uključujući reformu Svjetske trgovinske organizacije) i održivi razvoj čini se ograničena na puku retoriku, a ne na konkretne akcije kineske strane. 

Čak je i kinesko-europska suradnja na potencijalnim cjepivima koja se odnose na koronavirus i dalje skromna.

Angela Merkel, kancelarka Njemačke koja je protekloga tjedna preuzela predsjedništvo EU, imala je namjeru u susretu s najvišim kineskim dužnosnicima razjasniti do koje mjere se mogu na obostranu korist urediti ekonomsko-trgovinski i svi drugi odnosi dvije strane, ali je ipak odložila susret čelnika EU s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom koji je bio planiran za rujan u Leipzigu.

Njemačka kancelarka se ne slaže s Washingtonom da Kinu treba izolirati i svi europski lideri su zauzeli stav da Kina jest „sistemski rival“, ali i neophodan „strategijski partner“.

Štoviše, mnoge europske države, posebno one na istoku i jugu kontinenta, smatraju da Kina mora ostati trgovinski partner, kineske investicije u Grčku i Italiju su tamo ocijenjene kao dobrodošle, dok je mađarski premijer Viktor Orban mišljenja da je privlačan ne samo kineski ekonomski, već i autoritarni društveni model“.

Tamni oblaci su se ipak nadvili nad odnose s Pekingom, iako EU u Kini ne vidi opasnost po svjetski mir, za razliku od čelnika NATO-a Jensa Stoltenberga, a naročito Washingtona.

Čini se da je određeno razočaranje odnosima s Kinom nastupilo i u sedamnaest zemalja središnje i istočne Europe koje su dio inicijative Kina+17.

Od oko 126 milijardi kineskih ulaganja u Europsku uniju (bez Velike Britanije) između 2000-2019, manje od 10 milijardi USD bilo je usmjereno u regiju CEE, od čega je 5,5 milijardi USD otišlo samo u Poljsku, Mađarsku i Češku Republiku. Tijekom istog razdoblja, Njemačka je primila 25 milijardi, Velika Britanija 57 milijardi, a SAD čak 149,9 milijardi dolara kineskih investicija.

Unatoč toj stvarnosti, mehanizam 17 + 1 njegovao je zablude u vezi s odnosima Kine i CEE. Ako se kineski trendovi ulaganja u središnjoj i istočnoj Europi tijekom posljednjeg desetljeća nastave, regiji će trebati više od stotinu godina da bude jednako ekonomski povezana s Kinom koliko je zapadna Europa danas. Nakon osam godina „povećane“ prisutnosti Kineza u regiji Srednje i Istočne Europe, završena su samo četiri od oko 40 kineskih projekata. Kako bi spasila što se spasiti može, Kina je 2019. godine odlučila Grčku dodati u mehanizam 16 + 1, pretvarajući je u 17 + 1, tako da se sada može pohvaliti s uspješnijim projektima poput Pirejske luke.

Rumunjska je dobar prikaz opće situacije u regiji CEE. Da su se zapadnog promatrača 2013. godine pitali o odnosima Rumunjske i Kine, vjerojatno bi odgovorili da Rumunjska želi biti u krevetu s Kinom. Tada je Rumunjska bila domaćin samita 16 + 1, predložila i potpisala gotovo desetak projekata s Kinom, uključujući izgradnju nuklearnih, hidro i termoelektrana, i potpisala memorandum kojim se vlada obvezala da će pomoći Huaweiju da poveća svoju prisutnost u zemlji. Socijaldemokratski premijer bio je Kini bliski prijatelj, koja je proglasila Rumunjsku vrata Kine prema Europi i željela je bilateralne odnose podići na razinu strateškog partnerstva. Sedam godina i šest vlada kasnije, 2020. godine, niti jedan od tih projekata, koji su trebali iznositi 10 milijardi USD, nije niti otpočeo. Jedini razlog zbog kojeg su neke tvornice u Rumunjskoj bile pod kineskom kontrolom u ovom razdoblju je taj što su kineske tvrtke otkupile zapadne tvrtke koje su ih u početku posjedovale: Pirelli, Smithfield, Takata, Nidera i druge.

Što se tiče odnosa Kina-EU, teško da će se nešto značajnije događati prije epiloga američkih predsjedničkih izbora koji su na rasporedu u studenome. Čvršći diskurs iz Bruxellesa daleko je od tvrdog stava Trumpove administracije, jer je potonje praćeno trgovinskim sankcijama i ograničenjima protiv kineskih tvrtki na tlu SAD-a, uključujući Huawei. Aktualni jezik iz Washingtona možda nije baš diplomatski, ali također odražava radikalni dvostranački pristup Capitol Hilla te je natjerao saveznike SAD-a - uključujući i većinu Europljana - da preispitaju svoj odnos prema Kini.

Ako Joe Biden bude izabran za predsjednika, mogu se očekivati neke promjene koje će dovesti do transatlantskog pristupa. Što se tiče Kine, ona u konačnici svoj odnos sa SAD-om vidi kao prioritet broj jedan, što objašnjava trenutačni stav Pekinga koji se svodi na "wait and see".

Tagovi: kineske investicije, odnos Kine i EU, Xi Jinping, Viktor Orban, Luka Pirej, Kina+17, Angela Merkel, Huawei, koronakriza, Siniša Malus, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Rajko je poznavao sve nas
TALENT ZA VJEČNOST
Rajko je poznavao sve nas
KOLUMNA - Njegova dječačka otvorenost stvorila je famu da ga svi poznajemo. Procjenjivali smo ga, voljeli, osuđivali, ljubomorno odbacivali dok je njegova emocionalna krhkost urušavala kraljevstvo suzvučja u ambis kakofonije.
Hrvatskom turizmu treba strateški zaokret, ključno poboljšati konkurentske prednosti
ANALIZA
Hrvatskom turizmu treba strateški zaokret, ključno poboljšati konkurentske prednosti
ANALIZA - Zelena ekonomija, cirkularna ekonomija, bioekonomija nemaju alternative, a razvoj turizma treba se temeljiti i na prioritetima „Europskog zelenog plana“ što je posebno došlo do izražaja tijekom krize izazvane pandemijom COVID-19.
TikTok čini samo ono što već godinama rade američki tehnološki divovi
GLAD ZA PODACIMA
TikTok čini samo ono što već godinama rade američki tehnološki divovi
KOMENTAR - Špijunira li kineska platforma TikTok svoje korisnike? Naravno. Je li je zbog toga treba zabraniti? To je potpuna glupost. Jer je zapravo svejedno na kojoj mreži se skidate do gola.
Željeznički kontejnerski promet između Kine i Europe veliki pobjednik koronakrize
TREND
Željeznički kontejnerski promet između Kine i Europe veliki pobjednik koronakrize
KOLUMNA - U razdoblju od siječnja do lipnja, ukupno su 5.122 teretna vlaka prometovala između Kine i Europe, što je povećanje od 36 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Desničarski paraziti opet sipaju otrov na Gotovinu, a trebao bi im biti uzor
VAN PAMETI
Desničarski paraziti opet sipaju otrov na Gotovinu, a trebao bi im biti uzor
ZAGREB - Prošle je godine prihod Pelagos net farme iznosio nešto preko 74 milijuna kuna što je gotovo 19 milijuna više nego u 2018. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE