GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačku muči inflacija, ali zarade kompanija širom svijeta ulijevaju povjerenje investitora

Njemačku muči inflacija, ali zarade kompanija širom svijeta ulijevaju povjerenje investitora
BEZ PESIMIZMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2021 / 07:32
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Nakon što već nekoliko mjeseci svjedočimo većoj razini inflacije u Sjedinjenim Državama, ona polako dolazi i u Europu, što pokazuju srpanjska inflacijska očitanja njemačkih pokrajina.

U Bavarskoj je u srpnju zabilježen rast cijena od 3,8% na godišnjoj razini, dok su cijene u toj zemlji porasle za 0,9% u samo mjesec dana. Još veća međugodišnja inflacija od 4,3% zabilježena je u državi Brandenburg, gdje su cijene na mjesečnoj razini porasle za 1%.

Čak i prije većeg oporavka potražnje kućanstava, cijene sirovina ove godine naglo rastu, a svjedoci smo kašnjenja u lancima opskrbe. Stoga ne čudi podatak da je indeks poslovnog raspoloženja u Njemačkoj, koji je objavio njemački Ifo institut, na 100,8 bodova za srpanj, pokazao da se njemačko poslovno raspoloženje u posljednjih mjesec dana malo ohladilo, uglavnom zbog zagušenja u lancima opskrbe. Problemi u proizvodnom sektoru dobro su poznati i uključuju nedostatak mnogih komponenti, uključujući poluvodiče. Produžuju se i rokovi isporuke. Osim toga, sve se više tvrtki žali na nedostatak kvalificirane radne snage.

Unatoč tim poteškoćama, Njemačka će u prvoj polovici godine imati visok gospodarski rast, što bi trebalo dovesti do razine prije pandemije.

Zbog ponovnog otvaranja gospodarstva, pokazatelj ekonomskog raspoloženja u europodručju porastao je šesti mjesec zaredom, ovaj put na rekordnih 119 bodova u srpnju i premašio je očekivanja. Poboljšanje osjećaja bilo je slabije nego prethodnih mjeseci, što ukazuje na zabrinutost zbog delta verzije koronavirusa. Ipak, verzija delta, barem za sada, ne plaši globalna tržišta dionica. Srpanjski pokazatelj ekonomskog osjećaja u europodručju, zajedno s europskim pokazateljima PMI -a, daje nam do znanja da nas u eurozoni očekuje snažan rast BDP -a u trećem tromjesečju ove godine, što je također dobra mapa puta za burze u ovoj godini.

Trenutno smo usred uglavnom odlične sezone objavljivanja korporativne zarade za drugo tromjesečje ove godine. Prošli su tjedan dobre poslovne rezultate objavile europske tvrtke poput Royal Dutch Shella, TotalEnergiesa i Airbusa. Shell, nakon teške godine za naftnu industriju 2020., najavljuje vrlo dobru dobit za drugo tromjesečje ove godine, gdje se očekuje najava povećanja dividendi i otkupa vlastitih dionica od 2 milijarde dolara drugoj polovici 2021. Jučerašnja najava podigla je njegove dionice za više od 3,6 posto.

U SAD-u rezultate za drugo tromjesečje već je objavilo više od 250 velikih tvrtki obuhvaćenih američkim indeksom S & P 500, čiji su ukupni prihodi na godišnjoj razini porasli za 23 posto, a dobit za više od 100 posto.

Tagovi: njemačka ekonomija, njemačka inflacija, Njemačka, inflacija, delta soj koronavirusa, eurozona, Royal Dutch Shell
PROČITAJ I OVO
Tjedan dobrih vijesti na svjetskim trištima
OPTIMIZAM
Tjedan dobrih vijesti na svjetskim trištima
KOLUMNA - Ovaj tjedan donio nam je dobre vijesti, a time i pozitivnije raspoloženje na globalnim tržištima dionica.
Bliska budućnost donosi nižu inflaciju, ali i slabiji ekonomski rast
EKONOMSKA SLIKA
Bliska budućnost donosi nižu inflaciju, ali i slabiji ekonomski rast
KOLUMNA - Uz barem privremeno smirivanje bankarske krize, Dow Jones započeo je tjedan pozitivno, no u utorak je bilo više nervoze nakon što su prinosi na obveznice počeli rasti.
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
BANKARSKA KRIZA
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
KOLUMNA - Mjere središnjih banaka i vlada za sada su donijele samo olakšanje tržištima, ali vjerojatno još ne i rješenja.
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
TRŽIŠTE KAPITALA
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
KOMENTAR - Slovenska poduzeća imaju stabilnu financijsku situaciju te stabilnim i rastućim poslovanjem omogućuju visoke dividende, što privlači domaće i strane investitore.
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
TRENDOVI
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
ANALIZA - Tržište polovnih automobila je oduvijek bilo značajan dio automobilske industrije i očekuje se da će nastaviti rastI u narednim godinama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE