GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Niti rat nije ubio apetit za rizikom

Niti rat nije ubio apetit za rizikom
TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2022 / 21:42
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Dow Jones je nešto manje od pet posto udaljen od rekorda, a čini se da burze zanemaruju sve opasnosti s kojima se globalno gospodarstvo suočava zbog visoke inflacije i posljedica rata u Ukrajini.

Cijene kriptovaluta također su u posljednje vrijeme naglo porasle.

"Rat mijenja sve", napisao je Morgan Stanley u izjavi svojim klijentima dok su snizili ocjenu Citigroupa i Bank of America.

No, rat očito nije potkopao želju za rizikom koji i dalje brine o oporavku na Wall Streetu nakon onog (prilično kratkotrajnog) šoka u veljači kada su ruske snage okupirale Ukrajinu.

Njujorški indeksi u utorak su nastavili rasti. Rast Teslinih dionica itekako je primjetan u posljednjih tjedan dana. Samo u ponedjeljak cijena je porasla za osam posto nakon što je uprava tvrtke pokrenula novu podjelu dionica (prethodna je bila tek u kolovozu 2020.), čija je cijena u dva tjedna skočila za više od 30 posto, čime je proizvođač električnih vozila tržišna kapitalizacija opet preko trilijuna dolara. Podjelu dionica najavile su još neke važne tvrtke, poput Amazona i Alphabeta.

Tržište obveznica barem je djelomično iscrtalo inverznu krivulju prinosa koja je u nekoliko navrata u prošlosti predviđala recesiju. “Poremećaj” je kada prinosi na kratkoročne obveznice premašuju prinose na dugoročne. U normalnim okolnostima trebalo bi biti obrnuto, jer je logično da ulagači zahtijevaju veći prinos ako se radi o obveznici s dužim rokom dospijeća. No, očito su trenutno jako zabrinuti što će biti s gospodarstvom na duge staze, pa kratkoročne obveznice padaju snažnije od dugoročnih, a posljedično i njihov traženi prinos brže raste.

Jasno je da se svjetska ekonomija hladi zbog rata u Ukrajini, ali postoje različiti pogledi na pitanje hoće li slijetanje biti meko ili ćemo doživjeti recesiju. Marko Kolanović iz JPMorgana kaže da je recesija malo vjerojatna, barem u SAD-u. Međutim, nije zanemarivo da su američka obveznica na rok od 5 i 30 godina pokazala invertnu krivulju prinosa prvi put od 2006. godine.

Tagovi: tržište kapitala, Apple, alphabet, tesla, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE