GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nemojmo djecu pretvarati u zombije

Nemojmo djecu pretvarati u zombije
PANDEMIJA I ŠKOLSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2020 / 19:46
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Novonormalno sve više postaje nenormalno. Kao da svakodnevno gledamo ''Footloose'' na globalnoj razini.

Testne mjere nad djecom u školama tako su postale ispit granice do kojih se može ići u pritisku na društvo. Ako u filozofskoj logici ne možemo iznaći razumijevanje za novonastalu situaciju u školstvu, onda u prirodnim znanostima itekako znamo u kakvom su suodnosu pritisak i tijelo koje trpi tlačenje. U jednom trenutku ili će podleći potlačeni ili će se slomiti pritisak tlačitelja.

Trenutna situacija koja je mnogima neobjašnjiva izaziva otpor. Otpor je normalna reakcija na silu koja je i samoj sebi nepoznanica. U trenutku kad se škole pretvaraju u koncentracijske logore, društvo je prenapregnuto i samo se čeka da pukne poput mjehura sapunice. Namjera da se oduzme i sportska aktivnost djeci i mladima, kojom bi i 40% djece ostalo bez njih, prelila je čašu svake razumne tolerancije. Svakodnevna uskrata kakve takve slobode bez jasnog, argumentiranog stava, jest poput traženja novog penicilina u petrijevoj zdjelici bez ikakve nade u postizanje željenog rezultata.

Mjere pod kojima se odvija trenutna školska godina mjere su koje ne donose sigurnost ni djeci, ni nastavnicima ni roditeljima. Uostalom, korona je probila škole, vrtiće, bolnice. U ovakvim, ''neregularnim'', uvjetima bilo bi najpametnije vratiti nastavu u virtualu. Ovako, uz poneke zabilježene incidente vezane uz rigorozne nastavnike, a o kojima svjedoče roditelji na društvenim mrežama, djecu, vjerojatno nesvjesno, izlažemo brojnim traumama, strahovima, predrasuda. Izloženi raznoraznim ''istinama'' oko sebe teško će pronaći pravu istinu za sebe na ovom teškom putu kroz pandemijsku stihiju kojom su izloženi. Ljudi su svakodnevno terorizirani strahom s medijskih platformi koje gotovo da se natječu u širenju straha i panike.

U svemu tome oduzeti djeci sport znači izložiti ih stvarnoj ugrozi ne samo od korone već i od drugih bolesti. Mirno, staloženo i s puno argumenata sve je jutros lijepo objasnio Dragan Primorac, hrvatski liječnik i sveučilišni profesor, pedijatar subspecijalist medicinske genetike, ekspert iz forenzične genetike, stalni sudski vještak, bivši ministar znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Između svih stručnih objašnjenja, ljudski i toplo je naglasio važnost bavljenja fizičkom aktivnošću, izlaganja cijelog tijela suncu, skupljanju D vitamina, pravilnoj ishrani, ali i činjenici da smo svakodnevno izloženi mnogobrojnim bakterijama, virusima, alergenima i da tijelo ima nekoliko obrambenih linija kojima se brani i stvara antitijela. Naglasivši da je tjelovježba ona najjača linija kojom se odupiremo virusima i jačamo imunitet. Dobro je spomenuti da se trenutno testira više od stotinu cjepiva, a da ih je devet već u trećoj fazi testiranja.

U trenutku dok se stare i nemoćne te OSI štiti tako da ih se, umjesto kretanja na zraku i suncu, drži pod ključem na suhom i tamnom mjestu, prisjećam se one priče o ''brižnoj'' majci što je alkoholom dezinficirala (davno prije korone) poklonjene igračke, posebice iz Kine i dijete držala pod staklenim zvonom.

Kasnije je dijete bilo alergično na sve živo, imunitet gotovo nikakav. Djeca su nam ionako preselila u virtualu, pretvaraju se u zombi robove mobitela i igrica, a još malo pa ćemo ih morati i nanovo učiti hodati. Zatvaranjem športskih dvorana, teretana i drugih mjesta većih okupljanja zatvaramo se kao društvo prema svima.

Možemo zaboraviti na kongresni turizam, zdravstveni turizam, na edukacije. Event industrija je na koljenima. Prepušteni stihiji, paranoji, teroru zastrašivanja bilo s pro ili contra strane, nažalost, sve se svede na onu staru, epsku izreku: ''Pipl mast trast as!'' Prije svega vjerujte sebi i poštujte tuđe živote. Puno je nas iz rizičnih skupina koje može ''odnijeti'' i obična prehlada. Djecu i odrasle koji su ugroženi štitite svojim ponašanjem, a sve ostale pustite na zrak, sunce, prirodu, da žive. Bez druženja, pod maskama, amorfni od virtuale, tko zna u što ih uistinu pretvaramo i od čega smo ih to ''zaštitili''.

Tagovi: školska nastava, tjelesni odgoj, sport, zombiji, djeca, online nastava, Dragan Primorac, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE