GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nema više odgađanja, sad je trenutak za rezanje lokalne birokracije

Nema više odgađanja, sad je trenutak za rezanje lokalne birokracije
NUŽNI REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2020 / 20:01
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Ovotjedno gostovanje profesora Ivana Koprića s Pravnog fakulteta na N1 televiziji gdje je bila riječ o novom teritorijalnom ustroju, potaknulo je mnoge iz realnog sektora na raspravu o tome trebamo li toliko gradova, općina, načelnika, gradonačelnika i zaposlenih na lokalnoj razini.

Iako profesor Koprić na sadašnju situaciju upozorava već odavno, javni sektor, kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini bio je odličan poligon za uhljebljivanje glasačkog korpusa, pripadnika stranačkih falangi te trgovinu izmišljenih nadzornih institucija da bi se osigurala (pre)vlast u Saboru.

U ovom trenutku kad se očekuje pad BDP-a od 9,4%, a skeptici to dižu i na 15%, kad bi javni dug mogao skočiti i na 83% BDP-a, krajnji je trenutak da se učine drastični rezovi u javnom sektoru te da se pokrene teritorijalni preustroj Hrvatske. Definitivno nemamo (niti smo ga ikad imali) novca da plaćamo toliko ''generala'' u tako maloj ''vojsci''. Sustav je pukao i tražit će ogromna zaduživanja na financijskom tržištu. Umjesto da novac bude uložen u razvoj poljoprivrede, malog i srednjeg poduzetništva, on i dalje sipi u ruke lokalnih podobnika koji održavaju stabilnost političkih stranaka.

Od stare Grčke zna se da je politika interes, a da države vode i njima upravljaju ''moćnici'' koji ni sladoled ne bi znali prodati usred ljeta. Teritorijalni preustroj za neke bi bio bolan no činjenica je da više, nakon ove najveće globalne krize, nema sigurnog posla pa ni u javnom sektoru. Ovakav način administrativnog opterećenja vodi nas u totalni kolaps. S druge strane, kad i ako krene preustroj, postavlja se pitanje ''mjerila'' po kojem će se dijeliti otkazi i vrednovati radnička vrijednost.

Krenimo od izmišljenih radnih mjesta, njih je najlakše otkriti i ukinuti.

Pozivanje na transparentnost i ''imat ćemo razgovor na tu temu u Vladi'' sad postaju pukom obmanom. Koronavirus je tu. Čak petnaest tisuća novih nezaposlenih osvanulo je na Zavodu za zapošljavanje u tek nešto više od mjesec danaa. Radnici iz realnog sektora koji su za male plaće osiguravali ugodan život bahatim političarima.

Sindikati prosvjeduju u virtuali. Dok se uspjeh prosvjeda očituje po broju lajkova i komentarima ispod objava sindikalnih vođa, dotle se odvija prava drama u realnom sektoru, koji iscrpljen virusom, mjerama i vampirizmu države odustaje od borbe i zatvara radna mjesta odlazeći na burzu. Država, i dalje ostaje gluha. Važnije je očuvati socijalni mir prividnom ravnotežom između realnog i javnog sektora. Samo dokle i pod koju cijenu? Kad ''rat'' krene, od tolikih generala ne vidjesmo vojsku.

Na 1. svibnja, sretan nam svima Praznik jada.

Tagovi: teritorijalni preustroj, lokalna administracija, ,lokalna birokracija, Ivan Koprić, Andrej Plenković, Vlada RH, Praznik rada
PROČITAJ I OVO
Klaunovi vode korona cirkus
DILETANTIZAM
Klaunovi vode korona cirkus
KOLUMNA - Diletanti iz WHO-a su širom otvorili vrata ''teoretičarima zavjere''. Sada možemo očekivati kaos u eteru jer sve će biti istina i sve će biti laž.
Infrastruktura, energetika i turizam ostaju glavne točke kinesko-hrvatske suradnje
HRVATSKA-KINA
Infrastruktura, energetika i turizam ostaju glavne točke kinesko-hrvatske suradnje
KOMENTAR -  Hrvatska ima značajno mjesto u kineskim inicijativama, poput formata 16+1, i zbog svog strateškog položaja zemlje poveznice između Mediterana, središnje Europe i zapadnog Balkana.
Što se događa u Hong Kongu i kako će se to odraziti na ekonomiju grada, Azije i svijeta?
POLITIKA I BIZNIS
Što se događa u Hong Kongu i kako će se to odraziti na ekonomiju grada, Azije i svijeta?
KOLUMNA - Dok analitičari svih struka žustro diskutiraju o tome hoće li novi zakon i mjere Bijele kuće dovesti do egzodusa američkih i drugih kompanija iz Hong Konga, treba se prisjetiti jednostavne ekonomske činjenice da biznis ne poznaje boje i ideologije.
Ukinimo Hrvatske šume
DEVASTACIJA I KRIMINAL
Ukinimo Hrvatske šume
KOLUMNA - Društvena vertikala pod imenom ''Zeleni odred'' već godinama upozorava na dobro uigranu mafiju koja devastira hrvatske šume pod izgovorom da sve rade po pravilima struke. I tako već pedeset godina.
Kašmir, ugljen i ovčja diplomacija svjetskog prvaka u prevenciji korone
U USPONU
Kašmir, ugljen i ovčja diplomacija svjetskog prvaka u prevenciji korone
KOLUMNA - Mongolija, zemlja potpuno okružena Rusijom na sjeveru i Kinom na jugu, s kojima intenzivno i ekonomski surađuje, od prvih dana nije baš bila u povoljnoj poziciji da spriječi širenje pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE