GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nema pomoći, nema obnove, ima samo rušenja

Nema pomoći, nema obnove, ima samo rušenja
TUŽNA SLIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2021 / 19:27
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Na Banovini je napokon počelo. Ali ne obnova nego prosvjedi. Skupina građana okupila se ispred petrinjskog Komunalca s pitanjem što je sa stotinama i stotinama tona građevinskog materijala koji je dopremljen na potresom pogođeno područje.

Naime, šleperi i šleperi dolaze i pune se skladišta. Samo jučer nekoliko desetaka iz Slovenije. Prije nekoliko dana svjedočili smo da su sami građani otkrili nekoliko tajnih skladišta s humanitarnom pomoći, kućanskim aparatima, za koje građani nisu ni znali, a kamoli da su nešto od toga dobili.

Gradska uprava se ogradila od današnjih prosvjednika i umjesto riječi obrazloženja ponudili im plakat na kojem je pisalo da će podjela pomoći uslijediti nakon što Stožer propiše kriterije.

Iz Stožera je vrlo brzo došao odgovor i to od njihovog glasnogovornika, da je podjela stvar odluke gradskih vlasti. Da nije bilo glasnogovornika narod bi bio neinformiran. Još da se ugledaju u pandemijski Stožer i angažiraju marketinšku agenciju da promovira obnovu. Naime, nema cjepiva ni cijepljenja, ali ima promocije. Tako može i na Banovini, nema obnove, ali bi se mogla reklamirati neka budućnost „koja ovisi o nama.“

Okupljeni građani traže da sve donacije budu javno obznanjene i da u što skorije vrijeme počne njihova podjela. I nakon toga su utješeni riječima da će Vlada danas donijeti podzakonske akte koji će to regulirati. Dva mjeseca nakon potresa?

Svečano je danas predstavljen i sustav e-obnove. To je prava informacija za one brojne mještane koji stanuju u kontejnerima pored svojih razrušenih kuća da bi pripazili ono malo stoke što im je ostalo jer jedino vjeruju da im ona jamči da neće ostati gladni i bez sredstava za život. Do mnogih takvih zaselaka nije bilo ni ranije ceste, probijana je kako bi im dostavili privremeni smještaj a kamoli da ima interneta. A i da ima, teško je vjerovati da veliki broj tih stradalnika posjeduje računala.

Ali zato se ruši. Petrinja je u dimu prašine, a ni riječi o projektima za objekte koji bi trebali niknuti na mjestima ruševina. Valjda i za to treba donijeti posebne podzakonske akte i oformiti sustav e-projektiranja. Gradonačelnik pere ruke i kaže da vlada anarhija za koju je kriva državna vlast. Prevedeno, ne vole ga jer nisu iz iste partije. Na scenu bi trebao stupiti njegov stranački šef Čačić koji stalno ističe da je suradnja s HDZ-om na projektnom principu. Idealno za slučaj Petrinje, obnovite projektnu suradnju i projektirajte (može koji projekt i od arhitekta Čačića) .

P.S. Vjerujemo da obnova Banovine neće biti zasnovana na iskustvima Zagreba koji će skoro obilježiti godišnjicu od potresa, a da sustavna obnova nije ni krenula. Još uvijek vatrogasci kuckaju čekićima po oronulim fasadama, traje potraga za nakrivljenim dimnjacima, mnoge ulice muzeji su skela na kojima nema radnika.

Tagovi: potres u Petrinji, potres u Sisku, Pokupsko, Darinko Dumbović, Radimir Čačić
PROČITAJ I OVO
Ako su mogli Tesla i GameStop, zašto ne bi mogao i dogecoin
TRŽIŠTE I FUNDAMENTI
Ako su mogli Tesla i GameStop, zašto ne bi mogao i dogecoin
KOLUMNA - Pseći mem novčić postao je parodija vrijedna više od 50 milijardi dolara, što je jednostavno nevjerojatno. Primjera radi, njegova vrijednost veća je od tržišne kapitalizacije Forda.
Investitori ponovno otkrivaju europske dionice
NOVI ZAMAH
Investitori ponovno otkrivaju europske dionice
ANALIZA - Ekonomski rat između SAD-a i Kine, kao i Rusije, intenzivira se i nastavit će se. Europa je sve više prisiljena odabrati svoju stranu.
Narodni heroj Vili u slobodnom padu
BEZ POTPORE
Narodni heroj Vili u slobodnom padu
KOLUMNA - Pritisak oporbe, Veledrogerija, pa i KoHOM-a, Berošu ostavljaju sve manje prostora na dasci broda koji se opasno nakrivio u dužničkoj oluji. Narodni heroj Ljiljan Beroš Vidić tako postaje nepoželjnim antijunakom koji nije odolio čarima zapovjedne ''odgovornosti''.
Dogecoin u zamci teorije veće budale
KRIPTO EUFORIJA
Dogecoin u zamci teorije veće budale
KOLUMNA - Tržišna kapitalizacija dogecoina (usput rečeno: za razliku od bitcoina ima neograničenu ponudu) približila se prilično razini od 50 milijardi dolara, čineći ovu kovanicu neko vrijeme čak i među pet najvećih kriptovaluta.
Neslužbeni plan podjele BiH opet potpirio stare vatre na Balkanu
STARE TENZIJE
Neslužbeni plan podjele BiH opet potpirio stare vatre na Balkanu
KOMENTAR - Neslužbeni plan podjele BiH podigao je prašinu na Zapadnom Balkanu. EU se mora odlučno pozicionirati protiv takvih scenarija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE