GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nema džabe ni u stare babe

Nema džabe ni u stare babe
KORUPCIJA U ZAGREBU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2021 / 21:37
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - ''O mrtvima sve najbolje'' veli stara narodna. No, tek nakon Milana pokojnog uvidjet ćemo veličinu njegovih mito i korupcija djela. Uzdignut je u zagrebačkog blaženika onima kojima je pogodovao, stoga bi se mogla lako otvoriti i škola za Mikijevo gospodarstvo, primjerice na lokaciji bivšeg TEŽ-a.

A TEŽ-ina svakojakih Bandićevih dobročinstava za ovaj grad polako se otkrivaju niti mjesec dana što je novi gradonačelnik Tomašević sjeo u fotelju svih fotelja ispod koje leže milijarde kuna. Trenutni Bandićev tramvaj prometuje od Milana do Milana. Onog Lončarića, građevinskog ginekologa koji je glavnog ravnatelja HRT-a, Bačića, pretvorio u svoju korupcijsku mulu i dobro plaćenog potrčka. Bogzna koliko je takvih mula hodočastilo po gradu, što zbog Mikijeve ovisnosti o ''numizmatici'' što zbog ostalih ''kolekcionara'' koji su tražili svoj dio kolača na svim instancama. Situacija u Zagrebu generalizira situaciju u Državi. Dakle, nema neokrznutog tkiva u javnom sektoru koji nije zahvaćen.

''Nema džabe ni u stare babe'' moto je hrvatskog mentaliteta zbog kojeg su se veliki lopovi pretvorili u sitne kokošare. Zašto? Rasprodali su zgrade, zemljišta, udjele u tvrtkama i sad im je preostalo samo kokošarenje oko bakinog srebrnog bešteka.

Način na koji je Lončarić devastirao Grad te dobivao antedatirane dozvole nažalost nisu novost u metropoli. Vjerujem da će uslijediti domino efekt jer će mnogi amenovani projekti koji su izazivali pažnju ili zgražanje javnosti doći pod lupu istraga. Ovakva bezdušnost prema gradu u kojem se ''idemo delati'' pretvorilo u ''idemo devastirati'', podsjeća na talibane i njihovo bezosjećajno uništavanje sveg svetog i lijepog. Zagrebački urbani talibani koji lešinare našu tragediju potresa, boleština, osobnih bankrota za svoju dobrobit ne da trebaju odgovarati za svoje postupke, već im treba oduzeti svu imovinu i poslati ih da idućih dvadeset godina volontiraju u pučkim kuhinjama i staračkim domovima.

Beskrupuloznost pokojnog Bandića te širok dijapazon njegovog djelovanja i metastaziranja u sve pore društva gdje se kupovao glas ili se naplaćivala privola ukazuju na važnost naše glasačke moći koja može donijeti promjene. Političar koji osjeti aktivnu demokraciju, a ne sigurnost pasivnog glasačkog korpusa, itekako će promisliti o darivanoj kutiji mentol bombona, a kamoli o...vjetrenjačama. Možda i mislimo da se stoljećima borimo s vjetrenjačama, no današnja snaga promjena leži na nama. Ako smo pasivni, dobit ćemo teror i diktaturu istine koja nam se servira iz kontroliranih izvora.

Onaj tko misli, taj i glasa, ali i na taj način pokreće otkrivanje istine, onoj što se skriva po zlatnim cilindrima u temeljima tko zna kakvih megalomanskih projektima. Lončarić samo otvara niz slučajeva skrivenih po ormarima. Sumnja pada na sve, a ukraćeni kraci mita i korupcije u Hrvatskoj, ako je snage i hrabrosti, kad-tad će dovesti do onih pravih, velikih igrača.

Tagovi: Milan Bandić, Zagreb, korupcija, Milan Lončarić, talibani
PROČITAJ I OVO
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
BANKARSKA KRIZA
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
KOLUMNA - Mjere središnjih banaka i vlada za sada su donijele samo olakšanje tržištima, ali vjerojatno još ne i rješenja.
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
TRŽIŠTE KAPITALA
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
KOMENTAR - Slovenska poduzeća imaju stabilnu financijsku situaciju te stabilnim i rastućim poslovanjem omogućuju visoke dividende, što privlači domaće i strane investitore.
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
TRENDOVI
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
ANALIZA - Tržište polovnih automobila je oduvijek bilo značajan dio automobilske industrije i očekuje se da će nastaviti rastI u narednim godinama.
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
TRŽIŠNA PREVIRANJA
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
KOLUMNA - Kriza likvidnosti koja je zahvatila neke banke u SAD-u i Europi (američki Fed pomogao im je s rekordnih 153 milijarde dolara) i dalje plaši ulagače, a zauzvrat potiče rast cijena zlata i bitcoina koji su porasli za 32 posto na tjednoj bazi.
Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata
STABILNOST
Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata
KOLUMNA - Proteklih smo tjedana svjedoci problema u bankarskom sektoru u SAD-u i Švicarskoj, gdje su se dvije tamošnje središnje banke pobrinule da se otklone gotovo svi problemi koji bi mogli ugroziti financijsko-bankarski sustav, makar i nauštrb ponovno povećao moralni hazard.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE