GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NATO, Amerikanci, Viktor Lenac, Đuro Đaković...

NATO, Amerikanci, Viktor Lenac, Đuro Đaković...
VOJSKA I BIZNIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2021 / 19:49
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Davne 2009. godine ispunila nam se želja ili plan, kako već želite, i Republika Hrvatska postala je stalna članica NATO saveza, najveće vojno-sigurnosne asocijacije na svijetu.

Nakon pet godina članstva, 2014. godine osjetili smo značajniju velikodušnost naših prijatelja, Amerikanaca.

Donirali su nam 220 borbenih vozila MRAP vrijednih 100 milijuna dolara. Hrvatsku je to u tom trenutku koštalo tek proračunskih 2,5 milijuna eura za PDV. To što su ta vozila korištena u borbenim akcijama u Iraku i Afganistanu nije važno, ipak je to američka kvaliteta.

S obzirom da su rabljena trebalo ih je malo ušminkati, bolje reći staviti u punu funkciju i to nas je koštalo oko 7 milijuna kuna. Kako uvijek nikad dosta novca 50 tih vozila (vrijednih nekoliko desetaka milijuna dolara) ostalo je čekati bolje dane u dvorištu Remontnog zavoda u Jankomiru. I još čekaju, sedam godina i propadaju na kiši i suncu ali posluže za poneki rezervni dio i slično. Iz MORH-a kažu da nisu otpisana nego da se u funkciju stavljaju po planiranoj dinamici. A to što će, kada neka dođu na red, trebati kupovati nove dijelove jer su očerupana, to nije važno.

I kada smo već mislili da smo nešto naučili eto naših prijatelja ponovo s donacijom. Na putu prema Hrvatskoj uskoro kreću 84 borbena vozila Bradley M2A2 ODS. Nešto smo ipak naučili jer je odmah odlučeno da će 62 vozila biti osposobljena za operativnu uporabu a 22 za pričuvu i rezerve dijelove.

Donacija je vrijedna, po američkoj računici, 25 milijuna dolara. Bit će posla i za Đuru Đakovića gdje će na remont koji će trajati tri godine, a što je SEEbiz najavio još prije nekoliko mjeseci. I to je zapravo najbolja vijest u čitavoj priči. Brodski holding već godinama traži strateškog partnera koji bi modernizirao kompaniju. Sada će ipak dobiti opipljivije poslove u vojnom segmentu. Povučemo li paralelu s brodogradilištem Viktor Lenac koje posluje odlično, ponajprije na krilima poslova za Šestu flotu, dolazimo do zaključka da je to itekako važno.

Kad smo ulazili u NATO savez znali smo, ali nismo o tome puno govorili, niti računali, koliko će nas koštati opremanje naše vojske po standardima Saveza. Obećali su nam pomoći, kao što vidimo i to donacijama, a poklonjenom se ne gleda u stanje kvalitete i opremljenost. Obvezali smo se da ćemmo biti kvalitetnije opremljeni i povećati izdvajanje za obranu i zato ponosno piše na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova da se „Hrvatska kontinuirano potvrđuje kao predana i pouzdana članica Saveza“.

P.S. Kakvi građani, takva i država! Poznati smo kao kupci rabljenih osobnih automobila, autobusa i kamiona diljem Europe pa zašto ne bismo kupovali i rabljena vojna i borbena vozila iz Amerike. Kad se sve uzme u obzir, ovakav način opremanja Hrvatske vojske je razumljiv, ali nitko da odgovori na pitanje tko je uništio Đuru Đakovića koji je svojevremeno proizvodio neke od najboljih tenkova na svijetu? S nestrpljenjem čekamo odluku o kupovini borbenih zrakoplova...

Tagovi: NATO savez, Bradley M2A2 ODS, Đuro Đaković, Viktor Lenac, Šesta flota
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE