GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nanobit je dokaz da se i u Hrvatskoj može uspjeti

Nanobit je dokaz da se i u Hrvatskoj može uspjeti
USPJEH MIMO DRŽAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2020 / 21:43
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - U trenutku dok USKOK troši 200 milijuna na istrage o korupciji, drugi, oni koji ne ovise o državnoj sisi, zarađuju milijardu kuna za start-up kojeg su pokrenuli prije dvanaest godina.

Naravno, riječ je o globalnoj vijesti prodaje zagrebačkog Nanobita, najvećeg hrvatskog proizvođača mobilnih igara, većinom namijenjenih ženama. I dok naše velike stranke dokazuju uspješnu koruptivnu kopulaciju svojih hobotnica, u svijetu se otvorila niša koju bi hrvatski kreativci svakako trebali iskoristiti. 

Prošlom kolumnom o digitalnim nomadima ukazali smo na širok spektar mogućnosti rada od kuće, no u ovom slučaju ''ostani doma'' ukazuje da odlična ideja, predanost, ustrajnost, kreativnost i vizija mogu prosperirati bez uporabe političkih ''utjecajnika''. Svijet virtualnih igrica, lišen ovih prizemnih hrvatskih, otvorio nam je vrata i ukazao na činjenicu da, usprkos istraživanjima, nismo, uz Srbiju, najgluplja nacija u Europi.

Možda smo naivni zbog iščekivanja političkog ''mesije'' koji će konačno raditi u interesu Hrvatske, a ne za sebe & Co. Naravno, već su počela nagađanja kako će Stillfront ugasiti Nanobit nakon preuzimanja, no budući da ekipa postaje suvlasnikom kompanije, a i najavljuju daljnji razvoj svojih projekata koji su sad dobili i tehničku i financijsku podršku, strah je iluzoran. Hrvatski studio već sad zapošljava 125 stručnjaka. Naši stručnjaci iz IT sektora koji su otišli trbuhom za kruhom, možda ponovno osjete egzistencijalnu toplinu vlastita doma.

Dok ovako pozitivno razmišljamo o kauzalitetu velike prodaje, prihod od milijarde kuna zasigurno će povući mnoge hrvatske ''šmokljane'' da u svojim ''garažama'' stvore start-up platforme pretvarajući Hrvatsku iz potencijalnog ''servera'' u potencijalnu tvornicu igara, softvera, deficitarnih programa i stručnjaka koji će zaustaviti izvozni egzodus stručnjaka, a postići novi trend izvoza isplativog znanja u binarnim kodovima.

Nanobit, Rimac, Cateia Games putokaz su svim hrvatskim nomadima s dobrim idejama. Nažalost, dok ideje frcaju u virtuali i uspijevaju lišene predatorskih ambicija raznoraznih hobotnica, hrvatska stvarnost otkriva totalni kaos. ''Transparentnost'' natječaja koji se dobivaju ''za kunu bolje ponude'', a sad i vidimo na koji način, povlače za sobom upitnost svih dosadašnjih natječaja u brojnim lokalnim i državnim poslovima. Ukoliko USKOK i DORH uopće postoje, onda će biti zanimljivo istraživati tvrtke s dva zaposlena koji dobivaju milijunske poslove, pa ekskluzivna prava nabavki strojeva, instrumenata, aparata koji cijenom i uvjetima ne odgovaraju traženoj kvaliteti no zato pripadaju monopolističkoj prisutnosti i isključivanju domaćih stručnjaka što kod ponuda za servis, što kod tvrtki koje nude bolje uvjete i transparentan posao.

Rimac, ona druga Rimac, te lavina korumpiranih brižnih Hrvata lijeve, srednje ili desne provenijencije, dokaz su koliko su pipci hobotnica premreženi u stvarnom svijetu izvan naših naivnih perceptivnih moći. Dok imamo VR naočale, postajemo pobjednici. Čim ih skinemo, drugi se igraju s nama.

Negdje, u Međuzemlju, hrvatski kreativci stvaraju novi svijet u kojem gramzive beštije nemaju što tražiti sa svojim pipcima.

Tagovi: Nanobit, Mate Rimac, Stillfront, Rimac Automobili
PROČITAJ I OVO
Što nam govori statistika o mortalitetu u Europi tijekom pandemije?
MORTALITET
Što nam govori statistika o mortalitetu u Europi tijekom pandemije?
ANALIZA - Šest država ima značajan višak smrtnosti 2020. (gdje je značajno definirano kao veće od prosječnoga rasta uvećanog za jednu standardnu devijaciju stopa rasta). Te države su redom: Španjolska, Ujedinjena Kraljevina, Belgija, Italija, Nizozemska i Švedska.
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
NEPOVJERENJE U VLADU
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
KOLUMNA - Podrška većine građana strašnom činu rastrojenog mladića na Markovu trgu nije iz razloga što vole i podržavaju nasilje već zato što se osjećaju prevarenima za svo ovo vrijeme demokracije u kojoj smo od potencijalne Švicarske postali impotentnom Hrvatskom.
Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo
PUCNJI NA MARKOVU TRGU
Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo
KOLUMNA - Hrvatska je u psihozi, a niti političari niti mediji ne pomažu rastrojenoj naciji.
Kružno gospodarstvo imperativ za održivi oporavak od koronakrize
KAKO DALJE?
Kružno gospodarstvo imperativ za održivi oporavak od koronakrize
KOLUMNA - Kružno gospodarstvo je model proizvodnje i potrošnje koji uključuje i koncepte dijeljenja, zakupa, ponovne upotrebe, popravka, obnavljanja te recikliranja postojećih materijala i proizvoda što je dulje moguće.
Država-tigar: Indonezija profitira od trgovinskog rata i privlači velike investitore
AZIJSKI TIGROVI
Država-tigar: Indonezija profitira od trgovinskog rata i privlači velike investitore
KOLUMNA - Kad stručnjaci analiziraju aktualne svjetske ekonomske trendove, njihov fokus uperen je velikim dijelom prema najdinamičnijoj regiji svijeta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE