GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najsmešniji virus u istoriji čovečanstva

Najsmešniji virus u istoriji čovečanstva
VLAST I ZARAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 20:33
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Dok se u susednim zemljama ozbiljno razmatra strategija oko suzbijanja korona virusa, u Srbiji se zbijaju šale, i to na najvišem nivou.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjem sastanku sa predstavnicima zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa izjavio je da nema mesta panici i da pranje ruku sapunom i jedna rakija dnevno rešavaju stvar.

Ovaj sastanak je okupio najveće stručnjake u oblasti epidemiologije, ministra zdravlja, direktorku Instituta za javno zdravlja i mnoge druge. Zaključak je da su dogovorene komplente mere prevencije, i hitne reakcije svih nadležnih organa Republike Srbije u slučaju pojave koronavirusa. Sve je isplanirano do najsitnijih detalja.

Sastanak je prošao u opuštenoj i čak prijatnoj atmosferi. Sve se svelo na šalu i komiku. Naročito se u pokušaju duhovitosti istakao, dr Branimir Nestorović, pulmolog, koji je pristupio krajnje šarmantno i otvoreno. Umirio je ženski deo populacije rekavši da ih štiti hormon estrogen i da je sada najbolje otići u Italiju u shopping jer kako je „čuo da će biti velikih popusta".

Koliko god ovo od strane zvaničnika deluje nehajno, situacija među većinom građana je još nehajnija. Niko se ne plaši virusa, niko ne nosi maske, ruke se i inače retko peru...Po društvenim mrežama se dele slike rakije i kiselog kupusa punog vitamna C koji podiže imunitet i „ne može nam niko ništa , jači smo od sudbine...“.

Još jedna vest nas je uverila da potpuno kontrolišemo situaciju. Tomislav Nikolić, predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, poslao je simboličnih 5000 eura bratskom kineskom narodu za kupovinu maski, a ministar inostranih poslova Ivica Dačić je otišao čak u Peking i ponudio pomoć u medicinskoj opremi. Pritom nije jasno kako će Srbija uputiti pomoć Kini u situaciji kada zdravstvene ustanove širom srpskih gradova kubure sa nedostatkom osnovne medicinske opreme.

"Znamo da fali i aparata za anesteziju i dijagnostičkih aparata, posebno se pominje magnetna rezonanca, tu treba da naglasimo da i one koje imamo najčešće ne rade sa adekvatnim softverom. Nažalost, sve to ne funkcioniše, pa do toga da nekada nedostaje i špriceva i infuzionih setova, a da ne pričamo o lekovima, rezervnim antibioticima i tako dalje", rekao je predsednik Sindikat lekara i farmaceuta Rade Panić za N1 televiziju.

I zato, ako želite da predahnete od loših vesti i prognoza, dođite u Srbiju. Sve radi punom parom. Nemamo ni jedan potvrđen slučaj korona virusa a i pulmolog Branimir Nestorović je posle sastanka sa predsednikom Vučićem, izrazio čuđenje što se narod koji je preživeo bombardovanje i sankcije sada plaši, kako je rekao, "najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva".

Tagovi: koronavirus, Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Branimir Nestorović, Rade Panić, Ivica Dačić
PROČITAJ I OVO
Koronavirus polako ubija i demokratski poredak
DRUŠTVO I DRŽAVA
Koronavirus polako ubija i demokratski poredak
KOLUMNA - Neodrživa je ova situacija u kojoj se država jednako ponaša prema svima – trenira strogoću i na onima na kojima treba i na onima na kojima ne treba. A možda ćemo se ipak morati naviknuti na više kontrola i nadzora u vremenu koje je pred nama...
Kineska ekonomija na početku oporavka
POVRATAK U NORMALU
Kineska ekonomija na početku oporavka
KOLUMNA - Kineska željeznička mreža sada ima ogromnu prednost zbog skupoće zračnog prijevoza uzrokovane smanjenjem potražnje uslijed pandemije.
Prvoaprilska šala koja to nije bila
KINA - BRATSTVO I BOGATSTVO
Prvoaprilska šala koja to nije bila
KOLUMNA - Trend live streaming prodaje ne jenjava niti nakon što su se šoping centri u Kini ponovno počeli otvarati, a ponuda za kupnju raketa, zrakoplova i brodskih tankera pokazuje kako ponuda ne poznaje granice.
Kada Ana dobije domaći zadatak
POLITIKA I ODLUKE
Kada Ana dobije domaći zadatak
KOLUMNA - Premijerka Srbije Ana Brnabić je opet danas vadila kestenje iz vatre. Njen posao je da preuzima udarce i krivicu za gomile neodmerenih i opasnih odluka koje donosi predsednik Aleksandar Vučić.
Igre gladi samo što nisu počele
EKONOMSKI ZASTOJ
Igre gladi samo što nisu počele
KOLUMNA - Vladu čeka težak izbor između spašavanja gospodarstva ili spašavanja života. Kocka je bačena. Slijede nam teški dani...
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE