GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje

Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ROBNA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2022 / 19:17
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Što sa štednjom u ova neugodna vremena inflacije i potencijalne recesije?

“Tržišta su još uvijek prenapuhana, bolje je biti u novcu”, kažu oprezniji, dok s druge strane ne manjka savjeta da je upravo sada idealno vrijeme za hrabrije ulazak na tržište.

S obzirom na visok rizik inflacije i činjenicu da još uvijek imamo mjehuriće u mnogim tržišnim segmentima (na tržištu dionica i nekretnina te tržištu kriptovaluta), iako će novac donekle izgubiti na vrijednosti, on bi ipak velikim dijelom ostao u novcu, jer ovaj rizik je predvidljiviji od ostalih rizika", kazao je za Televiziju Slovenije ekonomist Aleš Ahčan, koji je rekao da se prvo treba smiriti situacija, smanjiti inflacija i proći eventualna recesija.

Ukratko, voda je previše mutna da bi se bezglavo skočilo u ovaj bazen raznih rizika. Takav način "investiranja" donosi miran san, ali zbog inflacije neminovnu devalvaciju novca ako se ne poduzme pravovremena akcija (idealno bi, naravno, bilo uhvatiti dno i onda kupiti dionice). Istina je, naravno, da strategija može biti među dobitnicima u kratkom roku (primjerice, u prvih šest mjeseci ove godine, kada su rizična ulaganja značajno gubila), ali nipošto u dugoročnom razdoblju. , budući da su burze u to vrijeme dokazano isplativije.

“Ako je gospodarstvo u recesiji, nastavite kupovati dionice”, savjetovao je prije nekoliko dana jedan od analitičara grupe za financijsko savjetovanje Matrix u razgovoru za CNBC.

Ne očekuje veću korekciju ekonomskog rasta.

"Recesija će biti blaga. Burzovni indeksi padaju 3-6 mjeseci prije početka recesije i počinju rasti već usred recesije."

Vjeruje da će burze biti više nego danas za 6-12 mjeseci, a među dionicama koje su trenutno povoljno vrednovane preporučuje Cisco, Goldman Sachs, Medtronic i Microsoft. Možemo li mu vjerovati? Ako, unatoč brzom dizanju kamatnih stopa od strane Fed-a, američko gospodarstvo doista uspije izbjeći tvrdo prizemljenje i inflacija se smiri za nekoliko mjeseci (očekivanja inflacije već su pala na 2,5 posto, prema terminskim tržištima, što je više od postotnog boda manje), onda se isplati dio sredstava preusmjeriti na burze, ali ako nas na jesen čeka novo negativno iznenađenje, onda burzovni indeksi još nisu "dotaknuli" dno, makar ovogodišnji gubici su bili u nekim rizičnim dionicama ili, na kraju, ali ne manje važno, hedge fondovima (kao što je Tiger Global, koji je ove godine izgubio polovicu svoje vrijednosti) za više od 50 ili čak 80 posto.

Pritom raduje činjenica da cijene nafte, iako je OPEC blago povećao svoje proizvodne kvote (s rujnom samo za dodatnih 100 tisuća barela, što predviđa tijesno tržište i u 2023.), nastavljaju padati i skliznule na najniža od veljače, odnosno nakon ruske invazije na Ukrajinu. Trenutačno je cijena Brenta ispod 95 dolara, a WTI nafte ispod 90.

Srećom, ne ostvaruje se scenarij Goldman Sachsa, gdje su u lipnju najavili da bi cijena nafte ovog ljeta mogla porasti i do 140 dolara. Na tržištu prevladava mišljenje da će sve više kamate uvelike ugušiti gospodarski rast, a time i potražnju za naftom. Najnoviji podaci o kineskoj proizvodnoj aktivnosti također nisu ohrabrujući. Sredinom tjedna na cijene nafte negativno je utjecala informacija da su zalihe sirove nafte u SAD-u prošli tjedan porasle za 4,5 milijuna barela, što je suprotno očekivanjima (pad za 0,63 milijuna).

Isto izvješće navodi i da Amerikanci ovo ljeto manje voze automobile nego u ljeto 2020., iako su tada na snazi bila velika covid ograničenja. Nema sumnje da vozače ljuti visoka cijena nafte - 14. lipnja za galon (3,785 litara) u SAD-u trebalo je platiti prosječno 5,02 dolara, nakon čega je uslijedilo više od 50 dana neprekidnog pada cijene goriva , na sadašnjih 4,14 dolara.

Morgan Stanley je u najnovijoj procjeni objavila da će u trećem kvartalu prosječna cijena brenta biti 110 dolara, a američke lake nafte 107,50 dolara, što je (za obje vrste) 20 dolara manje od prethodne procjene. Ne samo nafta, nego i neke od preostalih strateških sirovina, zbog recesijskih strahova (ako američki potrošač postane oprezniji u kupnji, recesija će biti neizbježna) udaljile su se od ovogodišnjeg vrhunca, bakra za gotovo 30 posto (u sredinom srpnja skliznuo je na najnižu razinu u posljednjih 20 mjeseci).

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, Cisco, Goldman Sachs, Medtronic, Microsoft, WTI nafta, sirovine, Morgan Stanley, Bakar
PROČITAJ I OVO
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
Burze žele pad kamatnih stopa; Tesla i Apple kao znakovi upozorenja
SIGNALI
Burze žele pad kamatnih stopa; Tesla i Apple kao znakovi upozorenja
KOLUMNA - Nešto lošiji podaci o inflaciji ohladili su Wall Street, a čak je i bitcoin “usporio” u dosezanju novih rekorda. Europske su dionice u međuvremenu zabilježile rast osmi tjedan zaredom.
Drugi kvartal mogao bi biti prekretnica za američku ekonomiju
PREKRETNICA
Drugi kvartal mogao bi biti prekretnica za američku ekonomiju
KOLUMNA - Važan pokretač gospodarskog rasta dat će u SAD-u središnje banke s očekivanim smanjenjem kamatnih stopa, počevši od svibnja ili kasnije u drugom kvartalu.
Jesu li američke dionice opasno precijenjene?
VALUACIJE I OPTIMIZAM
Jesu li američke dionice opasno precijenjene?
KOLUMNA - Burza u New Yorku ponovno je dobila dobar poticaj, S&P 500 je postavio rekord, iako je inflacija u veljači bila nešto viša od očekivane.
Pretjerani optimizam u tehnološkom sektoru mnogima bi se mogao obiti o glavu
POHLEPA
Pretjerani optimizam u tehnološkom sektoru mnogima bi se mogao obiti o glavu
KOLUMNA - Nvidijine dionice u petak su već bile dvostruko skuplje nego početkom godine, a bitcoin je prvi put u povijesti premašio 70.000 dolara. Uslijedilo je unovčavanje dobiti i novi razlog za sumnju je li optimizam pretjeran.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE