GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na tržištu i dalje vlada strah, no analitičari poručuju: Ne okrećite leđa dionicama

Na tržištu i dalje vlada strah, no analitičari poručuju: Ne okrećite leđa dionicama
LOŠA ATMOSFERA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2022 / 11:01
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Nije bilo potrebno puno da se jako preprodano tržište dionica samo vidljivo pomakne gore i, barem u New Yorku, zabilježi najveći tjedni porast od studenog 2020.

Objava zapisnika nakon posljednje sjednice Feda promijenila je raspoloženje u srijedu. Središnja banka nije "zaprijetila" još strožom monetarnom politikom, pa se načelno i dalje smatra da će ključna kamata na lipanjskoj sjednici biti viša za pola postotnog boda, baš kao i na srpanjskoj. Neki su se bojali da bi u lipnju mogli vidjeti porast od 75 baznih bodova. Osim toga, krajem tjedna objavljeni su podaci o 4,9-postotnom rastu Indeksa cijena osobnih izdataka (PCE) u travnju, što je ključna mjera inflacije u odlukama američkih Federalnih rezervi. U svibnju je PCE indeks porastao za 5,2%. Svako usporavanje inflacije, koja je u ožujku dosegla 40-godišnji rekord u SAD-u, je, naravno, dobrodošlo.

S&P 500, koji je imao šest uzastopnih tjednih padova, skočio je 6,5 posto od ponedjeljka do petka, najviše od studenog 2020. Dow Jones i Nasdaq također su imali sličan rast, a Dow je prekinuo niz od čak osam uzastopnih negativnih tjedana (serija koja nije viđena od 1923.).

Moglo bi se reći da su dionice preprodane, o čemu svjedoči indeks Fear & Greed, koji se svakodnevno objavljuje na CNN Businessu. Trenutna vrijednost od 17 ukazuje na veliki strah, što se dosad gotovo uvijek pokazalo dobrim pokazateljem da su dionice preprodane.

Što možemo očekivati kasnije tijekom godine? Nastavak velikih fluktuacija cijena dionica i možda još neko negativno iznenađenje iz Kine ili Ukrajine. Ne treba zanemariti ni stopu inflacije koja je sada najviša u posljednjih nekoliko desetljeća i tjera središnju banku da odustane od politike rekordno niskih kamata. Ono što je pozitivno je da je većina ovih čimbenika već uključena u cijene dionica. Ne treba zanemariti ni da je američko gospodarstvo u dobrom stanju i da nema vidljivih strukturnih problema koji bi ukazivali na krizu. Tržište rada je još uvijek robusno odn. najjači do sada, jer ima oko jedno radno mjesto više od svih prijavljenih nezaposlenih, što znači da su za svakog nezaposlenog dostupna dva radna mjesta. „Usput: u petak će biti objavljeni podaci o svibanjskim kretanjima na američkom tržištu rada. .

To ne znači da ulagači trebaju odustati od ulaganja u kapital. One su još uvijek puno privlačnije od obveznica i depozita. Posljednje, ali ne manje važno, dionice su jedna od prikladnijih mjera zaštite od veće inflacije.

Povijest je pokazala da su upravo neizvjesnost i strah pravo vrijeme za ulazak na tržište.

Iako većina analitičara smatra da je sada bolje imati obrambeniju strukturu ulaganja, to ni na koji način ne znači da bi ulagači trebali odustati od vlasničkih ulaganja. One su još uvijek puno privlačnije od obveznica i depozita. Posljednje, ali ne manje važno, dionice su jedna od prikladnijih mjera zaštite od veće inflacije. U svakom slučaju, zbog događaja preporučuje se izbjegavanje dionica tvrtki iz tzv. sektora rasta u kojem se ističu visoko zadužene tehnološke tvrtke koje će podizanjem ključnih kamata sve više dobiti usmjeravati u otplatu dugova i sve manje ulagati u razvoj. U budućnosti više pažnje valja posvetiti sektorima koji najbolje posluju u sličnim razdobljima: javna dobra, osnovna roba široke potrošnje, farmacija. To su tvrtke, robe i usluge koje će nam trebati bez obzira na gospodarski ciklus.

Tagovi: tržište kapitala, ndeks Fear & Greed, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE