GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Musk okreće ploču: Čini se da su bitcoin i ethereum preskupi

Musk okreće ploču: Čini se da su bitcoin i ethereum preskupi
KRIPTO SVIJET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2021 / 14:22
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Iako su na tržištu kriptovaluta mnogi ljubitelji altcoina svjedočili strahovitom rastu u posljednjih tjedan dana, glavna vijest je da je tržišna kapitalizacija bitcoina prvi put premašila jedan bilijun dolara.

Dogodilo se to u petak kada je cijena bitcoina bila nešto ispod 55.000 dolara. Pomnožimo li to s trenutnom ponudom bitcoina (18,6 milijuna), dobit ćemo novu prekretnicu. Bitcoin nezaustavljivo ruši nove rekorde, jučer je dosegao 57.500 dolara, a ether prvi put ruši 2.000 dolara. Predsjednik Fed-ove podružnice u St. Louis James Bullard vjeruje da veći interes za bitcoin ne predstavlja prijetnju za dolar kao svjetsku pričuvnu valutu.

Anthony Pompliano, suosnivač i partner u Morgan Creek Digital Assets, ima drugačije mišljenje. Predviđa da bi bitcoin, čija je ponuda ograničena na 21 milijun kovanica (a nema divljeg tiskanja kao kod regularnih valuta), mogao doseći 500.000 USD do kraja desetljeća, a zatim (ovdje nije odredio vremenski rok) čak mogao ići do milijun.

"Vjerujem da će bitcoin s vremenom postati svjetska pričuvna valuta i da će njegova tržišna kapitalizacija premašiti tržišnu kapitalizaciju zlata", rekao je za CNBC.

Kad je bitcoin probio magičnu granicu od trilijuna dolara, tvitnuo je: "Počivaj u miru, medvjede".

Imao je na umu sve one koji su u više navrata upozoravali da je euforija otišla predaleko. Elon Musk ima bogato iskustvo s takvim skepticima, jer se uvijek suočavao s onima koji su bili uvjereni da su Tesline dionice užasno precijenjene. U posljednje vrijeme Musk je glavni "igrač" na tržištu kriptovaluta, pogotovo otkad je Tesla kupio 1,5 milijarde dolara u bitcoinima.

Prošli je tjedan Musk još jednom dokazao da je nepredvidiv. Ne toliko zato što smatra da su cijene bitcoina i ethereuma visoke (čak je to izjavio i za Tesline dionice u svibnju prošle godine), već rekavši da je samo malo bolje posjedovati bitcoin od običnog novca:

"Kad je negativna kamatna stopa u klasničnim valutama, samo budala ne bi tražila druge mogućnosti. Ali bitcoin je gotovo jednako "sranje" kao i klasični novac. Ključna riječ je gotovo. "

Tagovi: bitcoin, Elon Musk, ethereum, Anthony Pompliano, Morgan Creek Digital Assets, Tesla, klasične valute, dolar
PROČITAJ I OVO
Život u ritmu QR koda
BUDUĆNOST U NEJEDNAKOSTI
Život u ritmu QR koda
KOLUMNA - Odgovornost prestaje kod prvog uboda igle. Tko se nije cijepio, magarac je bio.
Tko će zaustaviti Elona?
TRŽIŠTE I UTJECAJ
Tko će zaustaviti Elona?
KOLUMNA - Čitavo ovo vrijeme traju ogorčene rasprave o tome je li njegov utjecaj na tržišta prekoračio granicu dozvoljenog? Realno, radi se o čistoj manipulaciji tržištem.
Globalno tržište kapitala u fazi korekcije, ali dugoročne prognoze su pozitivne
TRŽIŠTE KAPITALA
Globalno tržište kapitala u fazi korekcije, ali dugoročne prognoze su pozitivne
ANALIZA - Globalna tržišta dionica ovog su tjedna prošla kroz korekciju na račun visoke ocjene inflacije za SAD u travnju.
Teretni vlakovi dobili podršku politike, ali povratak ide sporo
PRIJEVOZ
Teretni vlakovi dobili podršku politike, ali povratak ide sporo
ANALIZA - Godinama je željeznica "racionalizirala" svoju mrežu što je značilo nestanak na tisuće tvorničkih priključaka. Sad i politika podupire povratak robe na šine, ali to je veoma ambiciozan pothvat.
Cyber kriminal procvao zbog korone
KRIMINAL NA WEBU
Cyber kriminal procvao zbog korone
ANALIZA - Korona potiče kriminal na webu. Broj kaznenih djela raste, a stopa otkrivanja počinitelja stagnira.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE