GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mogla si uzeti Mercedes

Mogla si uzeti Mercedes
AFERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2021 / 20:48
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - "Mogla si uzeti Mercedes." Mediji pišu da je tako nekako pritvoreni bivši šef jednog velikog državnog poduzeća rekao kćerki kada je birala automobil.

Birala, a ne kupovala. Niti ona, niti njezin tata. Tako kažu podaci iz tajne istrage koji su procurili do javnosti. Procurili i nikome ništa. Ono što nije procurilo jest da tata ostaje u pritvoru, ali nismo saznali ostaje li ona vozačica skromne Alfe ili korisnica javnog prijevoza.

Tata kao direktor državnog poduzeća i nagrađivani uspješni poslovni čovjek, razvijajući poduzeće na čijem je čelu razvijao je i malo i srednje poduzetništvo. Pažljivo je birao poduzeća kojima će dati posao, transparentno, putem javnog natječaja. Vlasnici poduzeća koji su bili šokirani činjenicom da je izbor pao baš na njih, u polusvjesnom stanju od sreće željeli su se zahvaliti svom dobrotvoru iako on s time nije imao ništa.

Zbog činjenice da su poslovi dobiveni na javnom natječaju o čemu je odlučilo povjerenstvo na temelju kvalitete ponuda, spomenuti direktor odbio je bilo kakav dar, a posebice novac. Ali, da ne povrijedi poduzetnike koji su inzistirali na „poklonu zahvalnosti“ uputio ih je na kćerku koja ga je baš tih dana žicala za neki auto. I kada su ga sretni i zahvalni poduzetni obavijestili da su usrećili kćerku, nije bio oduševljen njenom skromnošću. Nazvao je i ukorio zašto umjesto Alfe nije uzela Mercedes, kao da je Imoćanin. A mogao je pohvaliti, reći da je ponosan što je skromna.

On je bio skroman, on nije tražio ništa „na sebe“. Tek da može koristiti dva stančića, jedan u centru Zagreba drugi na Žnjanu s pogledom kojim je bio oduševljen. Skromnost je iskazao ne tražeći da to budu veliki stanovi, da ne budu na njegovo ime, tek da ih on može koristiti. Samo da su ključevi kod njega. Vlasnicima je rekao da se ne moraju brinuti oko njihovog opremanja, on će dogovoriti s arhitektima i dizajnerima, a oni neka samo plate. Kažu cureći izvori iz istrage da je u jednom od stanova nekome ostao milijun eura. Netko zaboravio, nije on.

Ovo je rijedak slučaj, ako ne i jedini ovakve vrste i kalibra koji doživljava pravosudnu završnicu, od čijih sudionika svi peru ruke osim odanih odvjetnika. A ono o čemu se priča, šapuće, zna, brojne su kuće, vikendice, vile, stanovi, brodovi, automobili, turistička putovanja i safariji čiji sudionici su i dalje uglednici (jer si kod nas ugledan samo ako imaš) koje nije pametno pitati o odnosu zarade i imovine.

P.S. Pa nekim uglednicima je možda i dovoljna plaća za sva stanja i imanja. Vozilo službeno 24 sata uz gorivo i servis, dnevnice, službene kartice, besplatne ulaznice i putovanja, ručkovi i večere, poklon paketi sponzorirani od prijateljskih poduzeća, ljetovanja i zimovanja u rezidencijama ili kod poslovnih ili partijskih partnera i drugova i puno, puno toga što ne plaćaju. Njima je to besplatno, ali ne i nama jer od naših plaća enormno troše za svoje dnevne banalnosti.

Tagovi: Dragan Kovačević, afera Janaf, Krešo Petek, Ivo Farčić, Janaf, Goran Puklin, Mirela Alerić Puklin
PROČITAJ I OVO
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
POSLJEDICE
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
KOLUMNA - Otprilike polovica svjetske trgovine obavlja se u dolarima, a jak dolar, naravno, nije u interesu kompanija u Europi, Aziji, Australiji...
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
ZAŠTITA
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
KOLUMNA - U suvremenom načinu komuniciranja i poslovanja sve veći broj pojedinaca se susreće s različitim hakerskim pokušajima online prijevara.
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ROBNA TRŽIŠTA
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ANALIZA - Srećom, ne ostvaruje se scenarij Goldman Sachsa, gdje su u lipnju najavili da bi cijena nafte ovog ljeta mogla porasti i do 140 dolara.
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALITIČARI
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALIZA - Slovenska poduzeća manje su zadužena pa lakše podnose udare financijskih kriza i recesija. Slovenski burzovni indeks SBITOP više nije najjeftiniji u odnosu na indekse u regiji, ali je ostao najmanje zadužen s neto dugom prema EBITDA-i od -1,27.
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
TRGOVINA
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
ANALIZA - Tržni centri, trgovački centri i prodajni centri različiti su nazivi koji se odnose na isti pojam - kontinuirani niz maloprodajnih i uslužnih objekata različitih grana s ciljem zadovoljenja primarnih ljudskih potreba, kao što su kupnja, društvena interakcija i sudjelovanje u kulturnim aktivnostima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE