GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mogla si uzeti Mercedes

Mogla si uzeti Mercedes
AFERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2021 / 20:48
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - "Mogla si uzeti Mercedes." Mediji pišu da je tako nekako pritvoreni bivši šef jednog velikog državnog poduzeća rekao kćerki kada je birala automobil.

Birala, a ne kupovala. Niti ona, niti njezin tata. Tako kažu podaci iz tajne istrage koji su procurili do javnosti. Procurili i nikome ništa. Ono što nije procurilo jest da tata ostaje u pritvoru, ali nismo saznali ostaje li ona vozačica skromne Alfe ili korisnica javnog prijevoza.

Tata kao direktor državnog poduzeća i nagrađivani uspješni poslovni čovjek, razvijajući poduzeće na čijem je čelu razvijao je i malo i srednje poduzetništvo. Pažljivo je birao poduzeća kojima će dati posao, transparentno, putem javnog natječaja. Vlasnici poduzeća koji su bili šokirani činjenicom da je izbor pao baš na njih, u polusvjesnom stanju od sreće željeli su se zahvaliti svom dobrotvoru iako on s time nije imao ništa.

Zbog činjenice da su poslovi dobiveni na javnom natječaju o čemu je odlučilo povjerenstvo na temelju kvalitete ponuda, spomenuti direktor odbio je bilo kakav dar, a posebice novac. Ali, da ne povrijedi poduzetnike koji su inzistirali na „poklonu zahvalnosti“ uputio ih je na kćerku koja ga je baš tih dana žicala za neki auto. I kada su ga sretni i zahvalni poduzetni obavijestili da su usrećili kćerku, nije bio oduševljen njenom skromnošću. Nazvao je i ukorio zašto umjesto Alfe nije uzela Mercedes, kao da je Imoćanin. A mogao je pohvaliti, reći da je ponosan što je skromna.

On je bio skroman, on nije tražio ništa „na sebe“. Tek da može koristiti dva stančića, jedan u centru Zagreba drugi na Žnjanu s pogledom kojim je bio oduševljen. Skromnost je iskazao ne tražeći da to budu veliki stanovi, da ne budu na njegovo ime, tek da ih on može koristiti. Samo da su ključevi kod njega. Vlasnicima je rekao da se ne moraju brinuti oko njihovog opremanja, on će dogovoriti s arhitektima i dizajnerima, a oni neka samo plate. Kažu cureći izvori iz istrage da je u jednom od stanova nekome ostao milijun eura. Netko zaboravio, nije on.

Ovo je rijedak slučaj, ako ne i jedini ovakve vrste i kalibra koji doživljava pravosudnu završnicu, od čijih sudionika svi peru ruke osim odanih odvjetnika. A ono o čemu se priča, šapuće, zna, brojne su kuće, vikendice, vile, stanovi, brodovi, automobili, turistička putovanja i safariji čiji sudionici su i dalje uglednici (jer si kod nas ugledan samo ako imaš) koje nije pametno pitati o odnosu zarade i imovine.

P.S. Pa nekim uglednicima je možda i dovoljna plaća za sva stanja i imanja. Vozilo službeno 24 sata uz gorivo i servis, dnevnice, službene kartice, besplatne ulaznice i putovanja, ručkovi i večere, poklon paketi sponzorirani od prijateljskih poduzeća, ljetovanja i zimovanja u rezidencijama ili kod poslovnih ili partijskih partnera i drugova i puno, puno toga što ne plaćaju. Njima je to besplatno, ali ne i nama jer od naših plaća enormno troše za svoje dnevne banalnosti.

Tagovi: Dragan Kovačević, afera Janaf, Krešo Petek, Ivo Farčić, Janaf, Goran Puklin, Mirela Alerić Puklin
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE