GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mnoštvo razloga za tržišne nestabilnosti u 2022.

Mnoštvo razloga za tržišne nestabilnosti u 2022.
IZVJESNA VOLATILNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2022 / 09:13
Autor: Marko Majić
ANALIZA - I dalje bilježimo rastuće cijene nafte jer mnoge zemlje proizvođači nisu u mogućnosti ispuniti svoje kvote. To znači da s oporavkom potražnje za omikronom možemo očekivati nastavak rasta cijena nafte.

Cijena Brent nafte trenutno se kreće oko 91,76 dolara po barelu, a cijena WTI nafte je 90,35 dolara po barelu.

Zbog inflatornih pritisaka, problema u globalnim opskrbnim lancima, pooštravanja monetarne politike i geopolitičkih problema, svjetska tržišta dionica zabilježila su slab početak godine. U nadolazećim mjesecima povećanje plaća kao i najamnina s obje strane Atlantika moglo bi povećati njihovu već postojeću inflaciju, koja je do sada uvelike proizlazila iz rasta cijena energije i neučinkovitih lanaca opskrbe.

Istodobno bi još trajnija inflacija mogla pooštriti monetarnu politiku. Dugotrajnija inflacija stvorila bi i veći stupanj neizvjesnosti za ulagače, što bi povećalo broj nestabilnih razdoblja na globalnim burzama ove godine. Izbori za gornji i donji dom američkog zakonodavnog tijela doprinijet će povećanju volatilnosti tržišta ove godine.

Pozitivni čimbenici koji će utjecati na burzu ove godine su nastavak sporijeg gospodarskog rasta, ekspanzivna fiskalna politika, posebno u Sjedinjenim Državama, kapitalna ulaganja i još uvijek vrlo poticajna monetarna politika, koja će se nastaviti i ove godine, uz normalizaciju zdravstvenih uvjeta. Svi navedeni čimbenici podržat će i prihode i dobit velikih svjetskih kompanija, pri čemu se postavlja pitanje hoće li rast korporativne dobiti ove godine biti veći od rasta američkih kamatnih stopa. Upravo smo usred sezone objavljivanja rezultata najvećih svjetskih kompanija za prošli kvartal. U trenutku pisanja ovog članka, 356 tvrtki od 500 obuhvaćenih indeksom S&P500 objavilo je svoje poslovne rezultate za četvrto tromjesečje prošle godine, pri čemu je agregatno zabilježen rast prihoda od 16% u odnosu na prethodnu godinu i rast dobiti od 27%.

Ove godine će na američka tržišta dionica utjecati dva suprotstavljena čimbenika. Pozitivan pritisak na cijene dionica i dalje će biti uzrokovan izrazito negativnom realnom kamatnom stopom. Pogledajmo samo povrat na depozite u američkim bankama i od toga oduzmimo američku inflaciju i dobijemo snažan stvarni negativan povrat na američki novac. Ovaj pravi negativni povrat novca nastavit će imati pozitivne cjenovne učinke na cijene dionica na američkim burzama ove godine. Gotovo u isto vrijeme negativne pritiske na cijene dionica prouzročit će porast kamatnih stopa i prestanak kupnje obveznica od strane američkih Federalnih rezervi. Konkretnije prognoze u vezi s ovim procesom bile su glavni krivac za korekciju početkom ove godine na burzama.

Prinosi na američke 10-godišnje obveznice sada iznose dva posto, dok su 31. prosinca 2021. iznosili oko 1,5 posto. Ne bi bilo iznenađenje da ti prinosi na kraju godine budu oko 3 posto.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, američka ekonomija, Wall Street, maloprodaja, industrijska proizvodnja, inflacija, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE