GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mlade investitore privlače kripto milijarderi s Instagrama; i nogomet pao u drugi plan

Mlade investitore privlače kripto milijarderi s Instagrama; i nogomet pao u drugi plan
NOVE GENERACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2021 / 21:32
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Kriptovalute su sasvim izmijenile profil prosječnog investitora, pogotovo kad govorimo o onima mlađe generacije.

Nije pretjerano reći kako nogometno ludilo u vidu skorašnjeg Europskog prvenstva izaziva u mlađoj generaciji Europljana manje interesa od ulaganja u kriptovalute. O tome svjedoče i statistike čitanosti tekstova na nekim sasvim ozbiljnim internetskim portalima u zapadnoj Europi. Vijesti o nogometu su manje zapažene od informacija u vezi kriptovaluta, pogotovo bitcoina.

Cijena bitcoina početkom lipnja ponešto se oporavila i sztigla na razinu iznad 38.000 dolara nakon potopa koji se dogodio sredinom svibnja. U svbnju je cijena pala za više od 35 posto, ali interes za ovu investiciju ne jenjava. Doista se čini da muškarci više od nogometa govore o lakoj zaradi na kripto tržištu. Konkretno, najbrži put do bogatstva mlađa generacija povezuje s kriptovalutama. Ono što im se doatno sviđa jest činjenica da između njih i tržišta stoji samo njihov telefon. Dva-tri klika i eto nas u kripto svemiru koji izaziva sve više zanesenih malih investitora.

Mladi kao da su pronašli nove uzore kripto-milijarderima na Instagramu. Bajke o tome kako vam ulaganje od 30 eura u stvarnu kriptovalutu omogućuje mirovinu s Ferrarijem na Baliju postale su tinejdžerska subkultura. Mitovi o malim pobjednicima koji su postigli ono o čemu su njihovi roditelji mogli samo sanjati.

Kao što je jedan pripadnik generacije Z nedavno rekao: “Ulažete i nadate se najboljem ...” Sve dok su to mali iznosi, takva je igra bezazlena, ali što kad neki previše riskiraju i ignoriraju sva upozorenja? Onda se dogodi panika, a investitori, kao što vrlo dobro znamo, najmanje preferiraju znakove panike na tržištu.

Jamie Dimon, prvi čovjek najveće američke banke JP Morgan, upozorio je na kongresnom saslušanju da bi ulagači trebali izbjegavati kriptovalute, iako je poznato da njegova banka u posljednje vrijeme traži načine kako svojim bogatijim klijentima omogućiti posjedovanje bitcoina. Pozvao je regulatore da kontroliraju kriptovalute, rekavši da bi rigidniji zakoni mogli čak koristiti kriptovalutama. Naravno, Dimon prešućuje da i u bankarskom sektoru, gdje je neobuzdana pohlepa konstanta, regulatori ne bi trebali sjediti skrštenih ruku.

Možda da krenu baš od JP Morgana koji je u rujnu prošle godine kažnjen s gotovo milijardu dolara zbog manipulacije tržištima obveznica i plemenitih metala...

Foto: Pexels

Tagovi: kriptovalute, instagram, bitcoin, nogomet, EURO 2020, Jamie Dimon, JPMorgan
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE