GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mjere ECB-a neće značajno smanjiti inflaciju

Mjere ECB-a neće značajno smanjiti inflaciju
INVESTICIJSKE SMJERNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2022 / 14:21
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Unatoč odluci ECB-a da podigne kamatne stope za pola postotnog boda, europske su burze najviše skočile na tjednoj razini u posljednja dva mjeseca.

U SAD-u kvartalne objave pokazuju probleme kompanija zbog jakog dolara i inflacije.

"Porast središnje kamatne stope od 0,5 postotnih bodova iznad je naših očekivanja, no većina financijskih sudionika prihvatila je navedenu stopu promjene u prošlom tjednu kao središnji scenarij. Štoviše, ključno ponavljanje obveze da ECB će paziti na odgovarajuću transmisiju monetarne politike između država članica europodručja, što znači da će kupnjom obveznica spriječiti veća povećanja kreditnih spreadova državnih obveznica država članica. skočio iznad 3,6 posto tijekom krize eura 2012.; napomena a.), ova je obveza vrlo važna, a provedba mjere u praksi bit će još važnija, ako naravno uopće bude potrebna (što ovisi o vjerodostojnosti obveze) ”, rekao je za MMC Bojan Ivanc, glavni ekonomist GZS-a, koji sumnja da će više kamate doista ublažiti inflaciju:

Analitičari smatraju da sadašnje povećanje središnje kamatne stope i najavljeni koraci neće značajnije pridonijeti obuzdavanju inflacije, jer ona prvenstveno potječe sa strane ponude. Kreditna aktivnost, koja je posljednjih mjeseci ojačala, uglavnom odražava očekivanja povećanja kamatne stope (poduzeća i kućanstva su nešto ubrzala kreditiranje) i rast cijena (obrtni kapital, investicije). Taj rast još uvijek zaostaje za rastom nominalnog BDP-a i nije problematičan. Prema našoj procjeni, inflacija više neće toliko rasti u idućih mjeseci jer su europske zemlje donijele opsežne mjere u području regulacije cijena energenata, što znači da će se te cijene uglavnom zadržati, dok će cijene usluga i industrijske robe i dalje rasti."

Prvo je osam godina pokušavala dizati inflaciju i nije uspjela, zatim nije uspjela predvidjeti rast inflacije koji je počeo još prije ukrajinske krize. Zašto bismo trebali očekivati da ovaj put ima alat za smanjenje inflacije. Još uvijek postoji znatna opasnost da će se i europsko gospodarstvo suočiti sa stagflacijom, odnosno istovremenom pojavom inflacije i niskog ili čak negativnog gospodarskog rasta, tim više nakon što je u petak objavljen PMI indeks menadžera nabave za poslovne aktivnosti. PMI je pao s 52,0 boda na 49,4 boda. Svaka vrijednost ispod 50 znači kontrakciju aktivnosti.

Rizik tehničke recesije u Europa se povećava i to bi moglo biti posljedica smanjenja plina za industrijske potrošače i kolapsa zajedničkog energetskog tržišta. No, moramo biti svjesni da zemlje članice žurno traže tehnička i sadržajna rješenja koja bi prevladala izazove za europska gospodarstva.

Tržišta dionica očito su očekivala porast kamatnih stopa ECB-a od 50 baznih bodova (prvo povećanje u jedanaest godina), čime kamatna stopa na depozite više nije negativna. Paneuropski burzovni indeks STOXX 600 tako je u proteklom tjednu ojačao gotovo tri posto, što je najviše u posljednja dva mjeseca.

Trend je također bio pozitivan u New Yorku (tehnološki Nasdaq popeo se više od tri posto u pet dana usred porasta Teslinih dionica od 13 posto -- tvrtka je iznenađujuće prodala tri četvrtine svoje ogromne bitcoin pozicije). Barem je tako bilo do petka, kada Snap je svojim lošim tromjesečnim rezultatima (koji su vrijednost dionica srušili 40 posto; cijena je sada ispod 10 dolara) izazvao zahlađenje uglavnom u sektoru društvenih mreža. Sljedećeg tjedna ponovno će u prvom planu biti sastanak američke središnje banke. Očekivanja da bi Fed ovaj put mogao podići kamate i za koji postotni bod donekle su se ohladila, ali mnogi i dalje strahuju da će Fedov agresivni pristup neizbježno dovesti do recesije.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, Europska središnja banka, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
ZAŠTITA
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
KOLUMNA - U suvremenom načinu komuniciranja i poslovanja sve veći broj pojedinaca se susreće s različitim hakerskim pokušajima online prijevara.
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ROBNA TRŽIŠTA
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ANALIZA - Srećom, ne ostvaruje se scenarij Goldman Sachsa, gdje su u lipnju najavili da bi cijena nafte ovog ljeta mogla porasti i do 140 dolara.
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALITIČARI
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALIZA - Slovenska poduzeća manje su zadužena pa lakše podnose udare financijskih kriza i recesija. Slovenski burzovni indeks SBITOP više nije najjeftiniji u odnosu na indekse u regiji, ali je ostao najmanje zadužen s neto dugom prema EBITDA-i od -1,27.
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
TRGOVINA
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
ANALIZA - Tržni centri, trgovački centri i prodajni centri različiti su nazivi koji se odnose na isti pojam - kontinuirani niz maloprodajnih i uslužnih objekata različitih grana s ciljem zadovoljenja primarnih ljudskih potreba, kao što su kupnja, društvena interakcija i sudjelovanje u kulturnim aktivnostima.
Odlični rezultati tehnoloških divova zasjenili Fed i vjerojatnu recesiju
VAL OPTIMIZMA
Odlični rezultati tehnoloških divova zasjenili Fed i vjerojatnu recesiju
KOLUMNA - Najveće svjetsko gospodarstvo tehnički je već u recesiji jer je i u drugom tromjesečju BDP pao, ovaj put za 0,9 posto (prema prvoj procjeni), na godišnjoj razini. Ali Amerikanci se tješe činjenicom da će biti u recesiji tek kada Nacionalni ured za ekonomska istraživanja procijeni da je tako.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE