GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista

Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2024 / 09:19
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.

Njujorški dionički indeks S&P 500 u 100 dana trgovanja nije doživio pomak veći od dva posto od svoje rekordne vrijednosti, što je dobar pokazatelj kako na Wall Streetu već nekoliko mjeseci vlada bikovsko raspoloženje. Postoje dva svijeta. SAD i njihova visoka tehnologija s perjanicom Nvidijom. Samo je nekoliko dionica euforično. S druge strane, imamo Kinu, dijelove Europe i tržišta u razvoju koji su iznenađujuće podcijenjeni i privlačni za neka dugoročna ulaganja. Mogu li Nvidia ili Magnificent Seven udjeli ići još više? Naravno da može, taj se trend može nastaviti još nekoliko kvartala, ali teško je očekivati da će prinosi u sljedećih deset godina biti tako dobri kao što su bili u zadnjih deset godina.

Mnogi analitičari revidiraju prema gore svoje ciljane vrijednosti za S&P za kraj godine.

"Nismo toliko iznenađeni otpornošću američkog gospodarstva koliko time kako su medvjedi (izraz za ulagače koji očekuju padove) kapitulirali", napisao je Oppenheimer, gdje je ciljana vrijednost S&P 500 indeksa za kraj godine podignuta je na 5500 bodova.

To je nešto manje od šest posto iznad zaključne vrijednosti u utorak. Vjetar u leđa dionicama bi trebala dati američka središnja banka koja će, kako se čini, uspjeti u mekom prizemljenju gospodarstva, jedino bi inflacija mogla zanovijetati. Ulagači stoga s nestrpljenjem očekuju u petak objavu indeksa cijena osobnih izdataka za potrošnju (PCE), koji je najvažnija mjera inflacije Federalnih rezervi.

Do novih rekorda burzovne indekse mogli bi pogurati i dobri poslovni rezultati. Ove godine očekuje se rast dobiti američkih korporacija u prosjeku više od 10 posto, a dogodine čak više od 13 posto. Jasno je tko će igrati glavnu ulogu. JPMorgan je primijetio da svi putevi u umjetnoj inteligenciji vode do dobavljača moćnih čipova kao što je Nvidia. Ova bi trebala biti (iako je tečaj ove godine porastao za dodatnih 92 posto). još uvijek prilično podcijenjena u usporedbi s ostatkom UI dionica. Intel ne stoji dobro u ovoj borbi. Dionice su u utorak nakratko uzdrmane viješću objavljenom u Financial Timesu da kineske vlasti planiraju zaustaviti isporuku Intelovih čipova u vladinim poslužiteljima i računalima. Dionice Intela ove su godine pale 12 posto.

Kakao se ističe na robnom tržištu. Prvi put u povijesti cijena mu je probila granicu od 10.000 dolara po toni. U zapadnoj Africi, koja čini 70% globalne proizvodnje kakaovca, vremenske prilike ove su godine bile nepovoljne, a najveći igrači na tržištu, Obala Bjelokosti i Gana, pogođeni su kombinacijom obilnih kiša i suše. Ove godine kakao je poskupio gotovo 140 posto. Već neko vrijeme primjetan je manjak ponude, koji je sada najveći u posljednjih najmanje 60 godina. Kakao je prošle godine od svih sirovina dobio najviše, dobrih 70 posto, najviše u posljednjih 15 godina. Veći proizvođači čokolade štite se od nestabilnih cijena "zaštitom" kako skuplje osnovne sirovine ne bi bile prebačene na potrošače, no rast cijena kakaovca je naravno loša vijest za ljubitelje čokolade, posebice one koji vole crnu čokoladu. , koji sadrži puno kakaa. No, najgore tek dolazi, deficit će se u punoj mjeri osjetiti krajem godine ili početkom iduće.

Tagovi: wall street, nvidia, jpmorgan, kakao
PROČITAJ I OVO
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
TRŽIŠNI OPTIMIZAM
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
KOLUMNA - Iako su se očekivanja o Fedovom smanjenju kamata značajno promijenila od početka godine (ove godine neće biti šest ili sedam smanjenja kamata, nego najviše dva), burzovni indeksi nižu nove rekorde.
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
PLIN
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
LJUBLJANA - Slovenija se i dalje oslanja na ruski plin koji se uvozi preko Austrije. Osim toga, jedna je od samo pet članica koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto, kako je dogovoreno na razini EU.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
POMUTNJA
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
KOLUMNA - Keith Patrick Gill, zvani Roaring Kitty, ponovno se pojavio na društvenim mrežama, a s njim su dionice koje su prije tri godine luđački porasle (i zatim se srušile) bez pravog temelja, dobile novi poticaj. Prije svega GameStop i AMC Entertainment.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE