GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marine Le Pen brine investitore, obveznice u fokusu

Marine Le Pen brine investitore, obveznice u fokusu
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2022 / 09:33
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - I ovaj je tjedan otpočeo u znaku signala koji dolaze iz središnjih banaka.

Članica Federalnih rezervi Lael Brainar očekuje nagli pad bilance Fed-a, a njezina kolegica iz podružnice Fed-a u San Franciscu, Mary Daly, također se zalaže za brzi rast kamatnih stopa zbog visoke inflacije.

Takvi sve mrskiji stavovi Fed-a s najavljenim novim sankcijama Rusiji dodatno uzbuđuju ulagače. Na burzi Nasdaq u utorak je zabilježeno dosta crvenog i minus od 2,26 posto, budući da će tehnološke tvrtke najviše biti pogođene strožom monetarnom politikom kojom Fed "prijeti".

Činjenica da će Fed brzo smanjiti svoju ukupnu bilancu može značiti da će čak i početi prodavati obveznice i stoga ih neće držati do dospijeća. Najvažnija središnja banka svijeta ponovno će se sastati za mjesec dana, a vjerojatnost da će odlučiti povisiti kamatne stope za 50 baznih bodova već je veća od 80%.

Ulagači mnogo pažnje posvećuju tržištima obveznica. Prinos na 10-godišnju američku obveznicu porastao je za 13 baznih bodova na 2,56 posto, najviši od svibnja 2019. Prinos na dvogodišnje obveznice je nešto više od 2,50 posto. Očekivano, riječi Laela Brainara imale su veći utjecaj na duži kraj krivulje.

Prošlog tjedna uočena je invertna krivulja prinosa i veći prinos na dvogodišnje nego na desetogodišnje obveznice. Fed će danas objaviti detaljniji zapis posljednjeg sastanka (Fed zapisnik) koji će ponuditi dodatni uvid u Fed-ove planove. Za europske obveznice raste razlika u potrebnom prinosu na francuske (1,132%) i njemačke desetogodišnje obveznice (0,619%), najviše nakon travnja 2020., kao rezultat rasta popularnosti francuske krajnje desnice na čelu s Marine Le Pen uoči predsjedničkih izbora koji su na rasporedu u nedjelju.

Kako će se razvijati situacija na financijskim tržištima velika je nepoznanica. Neki su, naravno, uvjereni da je dno već dosegnuto (8. ožujka), drugi da se treba pripremiti za nove padove. Analitičar Mike Wilson iz investicijske banke Morgan Stanley rekao je za CNBC da je Nasdaq indeks dosegao otpornu razinu nakon rasta od tri posto u tri tjedna, pa je bolje ostati obrambeni.

Zabrinut je zbog rasta inflacije i Fed-ovog najavljenog pooštravanja kamatnih stopa, što povećava recesijske rizike. To bi, prema Wilsonu, moglo stvoriti situaciju u kojoj bi dionice prošle lošije od obveznica.

"Ove godine ne očekujemo recesiju, ali bi se to moglo dogoditi sljedeće godine. Trgovanje je stoga sve više defanzivno."

Očekuje da će indeks S&P 500 godinu završiti na 4000 bodova, devet posto ispod rekorda od 4. siječnja.

Tagovi: Marine Le Pen, obveznice, financijska tržišta, Lael Brainar, Federalne rezerve, tržište kapitala
PROČITAJ I OVO
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
TEŽAK PAD
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
KOLUMNA - Sudbina američke ekonomije je izvan kontrole Feda, stoji u priopćenju američkih Federalnih rezervi, što dodatno potiče strahove od recesije. Financijska tržišta tek su u petak "oddahnula" i doživjela konkretniji skok.
Kineska politika razlog više za brige investitora
GLOBALNE POSLJEDICE
Kineska politika razlog više za brige investitora
KOLUMNA - Poskupjet će automobili, tehnologija, elektronika, odjeća i možda hrana. Inflatorni pritisci mogu se očekivati i kada Kina prekine ovu politiku, jer će tada potražnja za naftom naglo rasti.
Ovakvog pesimizma na tržištima nije bilo još od 2009.
BROJNE BRIGE
Ovakvog pesimizma na tržištima nije bilo još od 2009.
KOLUMNA - Sve više analitičara smatra da Fed neće uspjeti postići meko prizemljenje gospodarstva, ali će uslijediti recesija, a u takvoj situaciji burze nemaju svijetlu budućnost.
Stvari su izmaknule kontroli, recesija prijeti cijelom svijetu
FED NA POTEZU
Stvari su izmaknule kontroli, recesija prijeti cijelom svijetu
KOLUMNA - Ekonomska situacija se poprilično promijenila u posljednjih godinu dana.
Izgledan rast cijena obveznica i velika nestabilnost na tržištima kapitala
TURBULENTNO
Izgledan rast cijena obveznica i velika nestabilnost na tržištima kapitala
KOLUMNA - Fed je u srijedu povisio kamatne stope za pola posto, ali nije otkrio konkretne planove za smanjenje bilance osim što će to početi 1. lipnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE