GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Magistar Plenković i njegovi doktori znanosti

Magistar Plenković i njegovi doktori znanosti
ZNANOST I POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2021 / 20:00
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Ljubav naših državnih, ali i inih dužnosnika i svih političkih razina moći, prema akademskim titulama nema granica.

Je li riječ o osobnom kompleksu, poštenoj ambiciji ili načinu da imponiraju narodu, tj. povremeno biračima, teško je reći. Unaprijed se ispričavam svima koji su u svoje akademske titule uložili trud u želji za znanjem i nastavili ga živjeti kao znanstvenici pridonoseći boljitku naroda, svojih sugrađana ne razmišljajući o PR statusu i izborima.

Sjećam se da je netko od kolega, još davno napravio jedno novinarsko istraživanje. Naime, takvi kojima se nisam niti ću se ispričati, često inzistiraju na isticanju njihovih akademskih titula koje s funkcijom i poslom nemaju ama baš nikakve veze niti im za njegovo obavljanje daju stručnu predost. Kako u svijetu, u međunarodnoj politici, uz imena njihovih najvećih predstavnika nema njihovih akademskih titula, kolega je sam sebi postavio pitanje o njihovoj kvalifikaciji uopće, ali i za posao koji obavljaju.

Što o njima misle njihovi birači, kako ih doživljavaju naši doktori i magistri znanosti? Očito ih doživljavaju po njihovom radu i rezultatima na funkcijama na koje su ih izabrali ali ne bi pogriješili da ih doživljavaju i po njihovim znanstvenim titulama. Velika većina njih akademski se obrazovala na prestižnim svjetskim sveučilištima i stekla najviša akademska zvanja iz područja koja im pomažu u obnašanju političke funkcije. Što, recimo znači titula doktora medicine ili profesora medicinskog fakluteta ispred imena ministra vanjskih poslova ili župana? Baš ništa jer se na nalazu ultra zvuka ili rengenske slike teško može donijeti politička odluka.

A mi trenutno svjedočimo zvjezdanim trenucima dvojice doktora znanosti koji na znanstveni način pristupaju rješavanju posljedica najveće prirodne katastrofe u Republici Hrvatskoj, potresa (da ne zaboravimo, svoju znanost dokazali su i na ranijim poslovima). Doktori znanosti Damir Trut (doktor znanosti menadžmenta u sigurnosim resursima, Univerzitet modernih znanosti u Mostaru) i Tomislav Ćorić (doktor znanosti za tečajni mehanizam ERM2 u procesu pristupanja europskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji, Sveučilište u Zagrebu) uveseljavaju javnost svojim izjavama, svojim kontradiktornim potezima, omalovažavanju javnosti i brojnih udruga i volontera čiji je jedini akademski stupanj u ovom trenutku važan, akademici humanosti i solidarnosti (možda da i oni se počmu predstavljati svojim akademskim titulama, sigurno ih dosta i ima). Ali više u ovom trenutku u rješavanju problema od potresa imaju doktori krovopokrivači, doktori električari, doktori vodoinstalateri, doktori ljudi.

I do kada će doktori znanosti (koji očito na doktorskim studijama nisu slušali kolegij "Znanost glupog", ili barem gledali tv emisiju istog naziva) ostati na svojim funkcijama ovisi o njihovom šefu, odnosno magistru znanosti Andreju Plenkoviću. Možda zbog poštovanja akademske hirerahije gaji prema njima poseban obzir.

P.S. S nestrpljenjem očekujemo završetak doktorata bivše predsjednice pa da nam s najviše znanstvenea razine objasni kako primijeniti njenu teoriju o radu od kuće za osam tisuća eura. To bi u ovo vrijeme pandemije i potresa kada mnogi rade od kuće donijelo istinsko blagostanje.

Tagovi: Andrej Plenković, Tomislav Ćorić, Damir Trut, potres u Petrinji
PROČITAJ I OVO
Kosturi iz ormara
KRIMINAL U OBNOVI
Kosturi iz ormara
KOLUMNA - Banovina ili Banija, Banija ili Banovina tema je koja je bila tek predjelo gladnoj i izluđenoj političkoj javnosti (običnom puku, medijima, političkim strankama, znanstvenicima). Bačenu kost oglodao sam i sam i prejeo se, Od podvale me još uvijek želudac boli.
Prisilno cijepljenje je pogrešna ideja
NJEMAČKE DILEME
Prisilno cijepljenje je pogrešna ideja
KOLUMNA - Političari se moraju uzdati u ljude koji će se dobrovoljno pridržavati mjera. Premijer Bavarske Söder izabrao je loš trenutak za glasna razmišljanja o uvođenju obveznog cijepljenja.
Banija ili Banovina, svejedno je: Ova država nije funkcionalna
TEATAR APSURDA
Banija ili Banovina, svejedno je: Ova država nije funkcionalna
KOLUMNA - Tko me može uvjeriti da ova Država doista funkcionira? K tome još i da dodamo onu popularnu "pravna država". Funkcionira, ali simbolično, tek tu i tamo. I kako će takva Država obnoviti potresom razrušeno područje Lijepe naše?
Šta donosi Zakon o digitalnoj imovini?
REGULATIVA
Šta donosi Zakon o digitalnoj imovini?
KOLUMNA - Dana 17. decembra 2020. godine na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, usvojeno je nekoliko zakona, među kojima se našao i Zakon o digitalnoj imovini.
Što se krije iza korekcije na tržištu kriptovaluta?
KRIPTOVALUTE
Što se krije iza korekcije na tržištu kriptovaluta?
KOLUMNA - Na strani prodaje bili su neki glavni investitori (poput Guggenheim Partners) koji su se prošle godine pobrinuli za snažno jačanje bitcoina. Čak i rudari prodaju toliko puno koliko nisu od srpnja 2019. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE