GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Magistar Plenković i njegovi doktori znanosti

Magistar Plenković i njegovi doktori znanosti
ZNANOST I POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2021 / 20:00
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Ljubav naših državnih, ali i inih dužnosnika i svih političkih razina moći, prema akademskim titulama nema granica.

Je li riječ o osobnom kompleksu, poštenoj ambiciji ili načinu da imponiraju narodu, tj. povremeno biračima, teško je reći. Unaprijed se ispričavam svima koji su u svoje akademske titule uložili trud u želji za znanjem i nastavili ga živjeti kao znanstvenici pridonoseći boljitku naroda, svojih sugrađana ne razmišljajući o PR statusu i izborima.

Sjećam se da je netko od kolega, još davno napravio jedno novinarsko istraživanje. Naime, takvi kojima se nisam niti ću se ispričati, često inzistiraju na isticanju njihovih akademskih titula koje s funkcijom i poslom nemaju ama baš nikakve veze niti im za njegovo obavljanje daju stručnu predost. Kako u svijetu, u međunarodnoj politici, uz imena njihovih najvećih predstavnika nema njihovih akademskih titula, kolega je sam sebi postavio pitanje o njihovoj kvalifikaciji uopće, ali i za posao koji obavljaju.

Što o njima misle njihovi birači, kako ih doživljavaju naši doktori i magistri znanosti? Očito ih doživljavaju po njihovom radu i rezultatima na funkcijama na koje su ih izabrali ali ne bi pogriješili da ih doživljavaju i po njihovim znanstvenim titulama. Velika većina njih akademski se obrazovala na prestižnim svjetskim sveučilištima i stekla najviša akademska zvanja iz područja koja im pomažu u obnašanju političke funkcije. Što, recimo znači titula doktora medicine ili profesora medicinskog fakluteta ispred imena ministra vanjskih poslova ili župana? Baš ništa jer se na nalazu ultra zvuka ili rengenske slike teško može donijeti politička odluka.

A mi trenutno svjedočimo zvjezdanim trenucima dvojice doktora znanosti koji na znanstveni način pristupaju rješavanju posljedica najveće prirodne katastrofe u Republici Hrvatskoj, potresa (da ne zaboravimo, svoju znanost dokazali su i na ranijim poslovima). Doktori znanosti Damir Trut (doktor znanosti menadžmenta u sigurnosim resursima, Univerzitet modernih znanosti u Mostaru) i Tomislav Ćorić (doktor znanosti za tečajni mehanizam ERM2 u procesu pristupanja europskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji, Sveučilište u Zagrebu) uveseljavaju javnost svojim izjavama, svojim kontradiktornim potezima, omalovažavanju javnosti i brojnih udruga i volontera čiji je jedini akademski stupanj u ovom trenutku važan, akademici humanosti i solidarnosti (možda da i oni se počmu predstavljati svojim akademskim titulama, sigurno ih dosta i ima). Ali više u ovom trenutku u rješavanju problema od potresa imaju doktori krovopokrivači, doktori električari, doktori vodoinstalateri, doktori ljudi.

I do kada će doktori znanosti (koji očito na doktorskim studijama nisu slušali kolegij "Znanost glupog", ili barem gledali tv emisiju istog naziva) ostati na svojim funkcijama ovisi o njihovom šefu, odnosno magistru znanosti Andreju Plenkoviću. Možda zbog poštovanja akademske hirerahije gaji prema njima poseban obzir.

P.S. S nestrpljenjem očekujemo završetak doktorata bivše predsjednice pa da nam s najviše znanstvenea razine objasni kako primijeniti njenu teoriju o radu od kuće za osam tisuća eura. To bi u ovo vrijeme pandemije i potresa kada mnogi rade od kuće donijelo istinsko blagostanje.

Tagovi: Andrej Plenković, Tomislav Ćorić, Damir Trut, potres u Petrinji
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE