GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Loša vijest: I Nijemci postali pesimisti

Loša vijest: I Nijemci postali pesimisti
NACIJA ZABRINUTIH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2020 / 20:15
Autor: Maša Breckwoldt Malus
KOLUMNA - Nijemce je ovih dana zahvatio ozbiljan val pesimizma. Uvukao se crv sumnje, ne muči ih samo strepnja hoće li se zaraziti teškim koronavirusom nepredvidivog tijeka bolesti.

Pogotovo danas mnogi su u čudu nakon šokantne vijesti da je od virusa u Francuskoj umrla jedna šesnaestogodišnjakinja, koja je prije toga bila potpuno zdrava i bez ikakvih kroničnih bolesti!

Znači, bolest ne pogađa tako pogubno samo starije i one s teškim kroničnim bolestima, kako smo još do jučer pretpostavljali.

Nijemce ipak najviše brine kad će se život opet vratiti u normalu, te kako će neki od njih uopće preživjeti s kreditima i ostalim financijskim obvezama koje im vise za vratom i priređuju besane noći. Puno njemačkih zaposlenika više ne dobiva svoju normalnu plaću, već dobivaju plaćeno kao da rade samo pola radnog vremena, tj. isplaćuju im tek 60% njihove prijašnje normalne plaće. Naravno da je to za mnoge ljude vrlo depresivno, jer trebaju se i dalje plaćati stanarine (koje su u Njemačkoj, a pogotovo u gradovima poput Hamburga, Münchena ili Berlina zaista visoke), režije, krediti, školarine, osiguranja, razni veliki i mali kućanski popravci, i još imati za ono što se zvalo normalan život...

Pogotovo samostalni obrtnici i suvlasnici i vlasnici manjih poduzeća vide veliku prijetnju svojoj egzistenciji. Država obećava pomoći sa svojim 50 milijardi eura teškim "mega-spasilačkim-paketom" za samostalne obrtnike i male tvrtke (tu spadaju muzičari, fitness-treneri, fotografi, itd), pa tko dobije pravo na pomoć valjda će uspjeti opstati, jer te novce neće morati vratiti - to će biti poklon od države), ali naravno da se ljudi brinu i pitaju hoće li se to zaista obistiniti i kome će pomoć uopće biti odobrena, nakon što podnesu zahtjev u za to određenoj banci.

Druge probleme imaju njemački mladi abituranti, koji ovog proljeća trebaju polagat abituru (abitura = slično kao državna matura u Hrvatskoj). Naime, ovdje razmišljaju o tome da radi korona-pandemije kompletno otkažu Abituru i pojedine ocjene. Ne samo to, razmatraju da završni prosjek ocjena Abiture jednostavno bude zaključen prema prijašnjim/dodadašnjim ocjenama, što za mnoge učenike predstavlja katastrofu, jer 90% učenika popravi prosjek ocjena upravo Abiturom, koja je i najvažniji element prilikom upisa na željeni fakultet.

Postoje stroga pravila na nekim fakultetima kao što su medicina i veterina, koji zahtijevaju pojedine abiturske ocijene, kao i prosjek Abiture s ponosnim prosjekom od 5,0 (u Njemačkoj je to 1,0 prosjek, zato što Nijemci imaju obrnute ocjene od naših), pa oni s malo lošijim prosjekom (tipa hrvatski 4,8 ili njemački 1,2) dolaze na listu čekanja za upis na željeni fakultet. A ta lista čekanja može trajati i po nekoliko godina.

Tako i mlađi i stariji Nijemci imaju svoje razloge za brigu u ovoj korona-krizi, za koju nažalost nitko ne može predvidjeti koliko će trajati, niti koje posljedice će na kraju svega ostati.

I država upozorava da bi u vrijeme tzv. karantene moglo doći do povećanog nasilja kod samaca, pa i u obiteljima zbog usamljenosti ili ograničenja osobne slobode.

Nitko ništa ne može planirati: ni ugodna druženja s prijateljima u vrtu, a kamoli egzotična putovanja, kojima Nijemci inače pridaju veliku važnost, jer kako oni kažu: kvaliteta života sastoji se od ukusne hrane (i pića naravno!) i kvalitetnog godišnjeg odmora. Nakon sve većeg broja storniranih letova i hotela, te naravno uz sve to i zatvorenih državnih granica, trenutno je odlazak u neku egzotičnu zemlju ili barem negdje južnije, gdje zrak miriše na more, a sunčeve zrake drugačije griju, postao - utopija i moguć je samo u vlastitoj režiji fantazije ili eventualno uz virtualne naočale, ako ih tko posjeduje.

U svakom slučaju, i "zlatnoj zemlji" Njemačkoj predstoji ozbiljna ekonomska kriza, nakon što se ovo korona-ludilo jednog dana smiri.

Tagovi: Njemačka, njemačka ekonomija, koronavirus, Angela Merkel,
PROČITAJ I OVO
Klaunovi vode korona cirkus
DILETANTIZAM
Klaunovi vode korona cirkus
KOLUMNA - Diletanti iz WHO-a su širom otvorili vrata ''teoretičarima zavjere''. Sada možemo očekivati kaos u eteru jer sve će biti istina i sve će biti laž.
Infrastruktura, energetika i turizam ostaju glavne točke kinesko-hrvatske suradnje
HRVATSKA-KINA
Infrastruktura, energetika i turizam ostaju glavne točke kinesko-hrvatske suradnje
KOMENTAR -  Hrvatska ima značajno mjesto u kineskim inicijativama, poput formata 16+1, i zbog svog strateškog položaja zemlje poveznice između Mediterana, središnje Europe i zapadnog Balkana.
Što se događa u Hong Kongu i kako će se to odraziti na ekonomiju grada, Azije i svijeta?
POLITIKA I BIZNIS
Što se događa u Hong Kongu i kako će se to odraziti na ekonomiju grada, Azije i svijeta?
KOLUMNA - Dok analitičari svih struka žustro diskutiraju o tome hoće li novi zakon i mjere Bijele kuće dovesti do egzodusa američkih i drugih kompanija iz Hong Konga, treba se prisjetiti jednostavne ekonomske činjenice da biznis ne poznaje boje i ideologije.
Ukinimo Hrvatske šume
DEVASTACIJA I KRIMINAL
Ukinimo Hrvatske šume
KOLUMNA - Društvena vertikala pod imenom ''Zeleni odred'' već godinama upozorava na dobro uigranu mafiju koja devastira hrvatske šume pod izgovorom da sve rade po pravilima struke. I tako već pedeset godina.
Kašmir, ugljen i ovčja diplomacija svjetskog prvaka u prevenciji korone
U USPONU
Kašmir, ugljen i ovčja diplomacija svjetskog prvaka u prevenciji korone
KOLUMNA - Mongolija, zemlja potpuno okružena Rusijom na sjeveru i Kinom na jugu, s kojima intenzivno i ekonomski surađuje, od prvih dana nije baš bila u povoljnoj poziciji da spriječi širenje pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE