GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Loša vijest: I Nijemci postali pesimisti

Loša vijest: I Nijemci postali pesimisti
NACIJA ZABRINUTIH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2020 / 20:15
Autor: Maša Breckwoldt Malus
KOLUMNA - Nijemce je ovih dana zahvatio ozbiljan val pesimizma. Uvukao se crv sumnje, ne muči ih samo strepnja hoće li se zaraziti teškim koronavirusom nepredvidivog tijeka bolesti.

Pogotovo danas mnogi su u čudu nakon šokantne vijesti da je od virusa u Francuskoj umrla jedna šesnaestogodišnjakinja, koja je prije toga bila potpuno zdrava i bez ikakvih kroničnih bolesti!

Znači, bolest ne pogađa tako pogubno samo starije i one s teškim kroničnim bolestima, kako smo još do jučer pretpostavljali.

Nijemce ipak najviše brine kad će se život opet vratiti u normalu, te kako će neki od njih uopće preživjeti s kreditima i ostalim financijskim obvezama koje im vise za vratom i priređuju besane noći. Puno njemačkih zaposlenika više ne dobiva svoju normalnu plaću, već dobivaju plaćeno kao da rade samo pola radnog vremena, tj. isplaćuju im tek 60% njihove prijašnje normalne plaće. Naravno da je to za mnoge ljude vrlo depresivno, jer trebaju se i dalje plaćati stanarine (koje su u Njemačkoj, a pogotovo u gradovima poput Hamburga, Münchena ili Berlina zaista visoke), režije, krediti, školarine, osiguranja, razni veliki i mali kućanski popravci, i još imati za ono što se zvalo normalan život...

Pogotovo samostalni obrtnici i suvlasnici i vlasnici manjih poduzeća vide veliku prijetnju svojoj egzistenciji. Država obećava pomoći sa svojim 50 milijardi eura teškim "mega-spasilačkim-paketom" za samostalne obrtnike i male tvrtke (tu spadaju muzičari, fitness-treneri, fotografi, itd), pa tko dobije pravo na pomoć valjda će uspjeti opstati, jer te novce neće morati vratiti - to će biti poklon od države), ali naravno da se ljudi brinu i pitaju hoće li se to zaista obistiniti i kome će pomoć uopće biti odobrena, nakon što podnesu zahtjev u za to određenoj banci.

Druge probleme imaju njemački mladi abituranti, koji ovog proljeća trebaju polagat abituru (abitura = slično kao državna matura u Hrvatskoj). Naime, ovdje razmišljaju o tome da radi korona-pandemije kompletno otkažu Abituru i pojedine ocjene. Ne samo to, razmatraju da završni prosjek ocjena Abiture jednostavno bude zaključen prema prijašnjim/dodadašnjim ocjenama, što za mnoge učenike predstavlja katastrofu, jer 90% učenika popravi prosjek ocjena upravo Abiturom, koja je i najvažniji element prilikom upisa na željeni fakultet.

Postoje stroga pravila na nekim fakultetima kao što su medicina i veterina, koji zahtijevaju pojedine abiturske ocijene, kao i prosjek Abiture s ponosnim prosjekom od 5,0 (u Njemačkoj je to 1,0 prosjek, zato što Nijemci imaju obrnute ocjene od naših), pa oni s malo lošijim prosjekom (tipa hrvatski 4,8 ili njemački 1,2) dolaze na listu čekanja za upis na željeni fakultet. A ta lista čekanja može trajati i po nekoliko godina.

Tako i mlađi i stariji Nijemci imaju svoje razloge za brigu u ovoj korona-krizi, za koju nažalost nitko ne može predvidjeti koliko će trajati, niti koje posljedice će na kraju svega ostati.

I država upozorava da bi u vrijeme tzv. karantene moglo doći do povećanog nasilja kod samaca, pa i u obiteljima zbog usamljenosti ili ograničenja osobne slobode.

Nitko ništa ne može planirati: ni ugodna druženja s prijateljima u vrtu, a kamoli egzotična putovanja, kojima Nijemci inače pridaju veliku važnost, jer kako oni kažu: kvaliteta života sastoji se od ukusne hrane (i pića naravno!) i kvalitetnog godišnjeg odmora. Nakon sve većeg broja storniranih letova i hotela, te naravno uz sve to i zatvorenih državnih granica, trenutno je odlazak u neku egzotičnu zemlju ili barem negdje južnije, gdje zrak miriše na more, a sunčeve zrake drugačije griju, postao - utopija i moguć je samo u vlastitoj režiji fantazije ili eventualno uz virtualne naočale, ako ih tko posjeduje.

U svakom slučaju, i "zlatnoj zemlji" Njemačkoj predstoji ozbiljna ekonomska kriza, nakon što se ovo korona-ludilo jednog dana smiri.

Tagovi: Njemačka, njemačka ekonomija, koronavirus, Angela Merkel,
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE