GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Loš signal: Poslovanje američkih banaka ispod očekivanja

Loš signal: Poslovanje američkih banaka ispod očekivanja
BANKE NA UDARU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2022 / 10:28
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - JP Morgan Chase, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley i Wells Fargo, velike banke s Wall Streeta, imale su manju dobit u prvom tromjesečju. U slučaju Citija dobit je potonula čak 46 posto. Čini se da su dobra vremena za banke iza nas.

Sezona objave kvartalnih rezultata otvorena je u srijedu s JPMorgan Chaseom. Zbog ruske invazije na Ukrajinu, visoke inflacije i problema u lancu opskrbe, dobit je pala za 42 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine: sa 14,3 milijarde dolara na 8,3 milijarde dolara. Cijena dionice JPMorgana potinula je za više od tri posto nakon postizanja tromjesečnih rezultata, dosegnuvši najnižu razinu u 52 tjedna.

Prvi čovjek banke Jamie Dimon istaknuo je kako je američko gospodarstvo suočeno s velikim rizicima, ali ne isključuje recesiju. Slično upozoravajući tonovi dolaze iz Goldman Sachsa, koji je također najavio pad profita za više od 40%:

“Iza nas je turbulentno tromjesečje obilježeno razornom invazijom na Ukrajinu”, rekao je izvršni direktor David Solomon.

Više kamatne stope, koje se ove godine prognoziraju uglavnom u SAD-u, podižu kamatne marže bankama, ali imaju i dosta negativnih učinaka na gospodarstvo, pogotovo ako središnje banke moraju djelovati vrlo agresivno, što se i događa. godina. Hipotekarni krediti u Wells Fargu pali su za 33 posto između siječnja i ožujka.

Značajno je da je stopa na 30-godišnja hipoteka u Sjedinjenim Državama premašila pet posto, najvišu od 2011. Prošle godine, s 2,65 posto, bila je najniža u povijesti. U posljednjih pet tjedana, ova značajna kamatna stopa porasla je za 1,15 postotnih bodova, što je rekordni rast u razdoblju od pet tjedana od 1987. godine.

Neki predviđaju da bi Fed na sjednici u svibnju mogao povisiti kamatne stope za 0,75 postotnih bodova. Nedavni komentari središnjih bankara općenito upućuju na to da će Fed zauzeti agresivniji pristup monetarnoj politici, što je posljednjih dana zastrašilo ulagače. Očekuje se da će kamate do kraja godine biti između 2,5 i 3,0 posto.

Europska središnja banka za ovu godinu predviđa i dva povećanja, kako bi kamatna stopa na depozite bila od minus 0,5 do nula posto. To ne znači da će biti pozitivna kamata na štednju u banci, ali ukazuje da se razdoblje beskrajno jeftinog novca bliži kraju.

Tagovi: JP Morgan Chase, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo
PROČITAJ I OVO
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
TEŽAK PAD
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
KOLUMNA - Sudbina američke ekonomije je izvan kontrole Feda, stoji u priopćenju američkih Federalnih rezervi, što dodatno potiče strahove od recesije. Financijska tržišta tek su u petak "oddahnula" i doživjela konkretniji skok.
Kineska politika razlog više za brige investitora
GLOBALNE POSLJEDICE
Kineska politika razlog više za brige investitora
KOLUMNA - Poskupjet će automobili, tehnologija, elektronika, odjeća i možda hrana. Inflatorni pritisci mogu se očekivati i kada Kina prekine ovu politiku, jer će tada potražnja za naftom naglo rasti.
Ovakvog pesimizma na tržištima nije bilo još od 2009.
BROJNE BRIGE
Ovakvog pesimizma na tržištima nije bilo još od 2009.
KOLUMNA - Sve više analitičara smatra da Fed neće uspjeti postići meko prizemljenje gospodarstva, ali će uslijediti recesija, a u takvoj situaciji burze nemaju svijetlu budućnost.
Stvari su izmaknule kontroli, recesija prijeti cijelom svijetu
FED NA POTEZU
Stvari su izmaknule kontroli, recesija prijeti cijelom svijetu
KOLUMNA - Ekonomska situacija se poprilično promijenila u posljednjih godinu dana.
Izgledan rast cijena obveznica i velika nestabilnost na tržištima kapitala
TURBULENTNO
Izgledan rast cijena obveznica i velika nestabilnost na tržištima kapitala
KOLUMNA - Fed je u srijedu povisio kamatne stope za pola posto, ali nije otkrio konkretne planove za smanjenje bilance osim što će to početi 1. lipnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE