GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljanska borza ove godine u svjetskom vrhu

Ljubljanska borza ove godine u svjetskom vrhu
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2023 / 09:54
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Slovensko burzovno tržište među najprofitabilnijima je ove godine sa 17% prinosa.

Istodobno, već sada očekujemo bogatu sezonu isplate dividende. Ove godine očekujemo izdašne dividendne prinose od domaćih kompanija kao što su novomeška Krka (5,8%), NLB (7,5%), Triglav (6,8%), Sava Re (6,2%) i Luka Koper (8,6%) (dividendni prinosi su u zagradi). Istodobno, svjedoci smo i dobrog dividendnog prinosa u Petrolu, gdje je jučer na skupštini izglasana poboljšana dividenda od 1,5 eura po dionici, što je u trenutku pisanja teksta predstavljalo 6,3% prinosa.

Najvećim ovogodišnjim prinosom od 23 posto na Ljubljanskoj burzi može se pohvaliti Krka iz Novog Mesta, koja je u prvom kvartalu ove godine poslovala odlično. Krka je u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine uspjela povećati prodaju za 6 posto uz povećanu EBITDA maržu od 31,9 posto, što je znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka. To znači da je Krka u prvom tromjesečju poslovala još bolje nego lani, a razlog za 2 posto Najveći ovogodišnji prinos na Ljubljanskoj burzi od 23 posto može se pohvaliti novosadska Krka, koja je u prvom kvartalu poslovala odlično. ove godine. Krka je u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine uspjela povećati prodaju za 6 posto uz povećanu EBITDA maržu od 31,9 posto, što je znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka.

To znači da je Krka u prvom tromjesečju poslovala još bolje nego lani, a razlog za 2 posto manju dobit od lanjske, koja je iznosila 89 milijuna eura, leži u negativnim tečajnim razlikama, ali i višem porezu na dobit. Tečaj rublja prema euru prošle je godine dioničarima Krke donio puno. Ne manje važno, prošlogodišnji neto financijski rezultat Grupe Krka, koji uz rezultat od valutnih rizika uključuje i prihode i rashode od kamata te ostale financijske prihode i rashode, iznosio je 51,9 milijuna eura, u čemu pozitivan lavovski udio pridonijela je prošlogodišnja dinamika tečaja EUR/RUB. Sada se tečaj EUR/RUB ponovno kreće na prijeratnim razinama, nakon što je od početka prošlog prosinca do sada porastao dobrih 30 posto. Navedena tečajna kretanja negativno su utjecala na neto financijski rezultat Krke u prvom tromjesečju. Ipak, Krka je operativnim poslovanjem uspjela nadoknaditi tu negativnu razliku, usporedimo li konačni poslovni rezultat s prošlogodišnjim prvim kvartalom.

Ukratko, Krkino poslovanje ukazuje na još jednu uspješnu godinu. Osim toga, NLB i Luka Koper također impresioniraju svoje dioničare nastavkom odličnog poslovanja u ovoj godini. NLB je u prvom kvartalu zabilježila dobit nakon oporezivanja od 120,1 milijuna eura, što predstavlja rast od 74 posto u odnosu na prethodni kvartal. Ovakav izvrstan poslovni rezultat rezultat je povećanja kamatnih stopa u eurozoni tijekom prošle godine. Varijabilni krediti za banke sada su puno isplativiji, a i depozitna baza je dobila na vrijednosti. Na kraju, ali ne manje važno, NLB banka je prepoznatljiv brend u regiji. Čak i da se kamatne stope u eurozoni u budućnosti povećaju za dodatnih 0,5 postotnih bodova, to bi samo dodatno povećalo profitabilnost banke. Kamatne stope trenutno su na povoljnoj razini za profitabilnost banke, niti preniske niti previsoke, što omogućuje građanima da podmiruju svoje obveze. Naravno, tome pridonosi i snažno tržište rada koje ne slabi na račun sve lošijih demografskih kretanja u zemlji. Ukratko, poslovni rezultat prvog tromjesečja za NLB bio je vrlo važan jer je omogućio širem krugu investitora da sagledaju vrlo pozitivne učinke povećanja kamatnih stopa na poslovanje domaće banke i što mogu očekivati u narednim kvartalima. ove godine.Ž

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Krka, Petrol, NLB Grupa, Cinkarna, Sava Re, Triglav
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE