GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto

Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2023 / 09:35
Autor: Josip Jurić
ANALIZA - S potrebom za sve većim i snažnijim baterijama dolazi i veća potražnja za sirovinama potrebnim za proizvodnju baterija.

To su uglavnom litij, nikal, kobalt i mangan. U posljednje vrijeme pozornost se uglavnom posvećuje proizvođačima litija, koji je jedna od ključnih sirovina za proizvodnju baterija. Litij u prošlosti nije bio u velikoj potražnji, što je također značilo da nije bilo mnogo rudnika tog metala. Potražnja za ovim metalom sve je više rasla, kako su rasle i proizvodnja električnih automobila i instalirani kapaciteti za skladištenje električne energije. Rast potražnje i relativno mali proizvodni kapaciteti utjecali su na nagli rast cijena.

Tako je početkom 2022. cijena tone litijeva hidroksida na Londonskoj burzi metala bila oko 30.000 američkih dolara (27.000 eura), a sredinom godine već više od 80.000 dolara (74.000 eura). Većina rudnika litijeve rude nalazi se u Čileu i drugdje na jugu Latinske Amerike, postoje i rezerve u Australiji, dok se prerada u litijev hidroksid odvija uglavnom u Kini. Ekstrakcija litija također je opterećujuća za okoliš. Prilikom vađenja litija iz stijena dolazi do velike emisije ugljičnog dioksida koji je staklenički plin. Ako se litij vadi iz podzemnih izvora, za proizvodnju su potrebne velike količine vode, a rezerve litija često se nalaze u područjima s nedostatkom vode, a proizvodnja bi predstavljala veliki teret lokalnim zajednicama.

Gledajući prognoze cijena litija za ovu godinu, većina analitičara očekuje da će se višak potražnje u odnosu na ponudu smanjiti i cijene pasti. Cijene su doista nešto pale od vrhunca u studenom, a ključno je pitanje hoće li i dalje padati. Očekuje se da će proizvođači litija ove godine značajno povećati proizvodnju, no pitanje je koliko će novih kapaciteta zapravo uspjeti osposobiti za proizvodnju. Također bi moglo doći do hlađenja na strani potražnje. Na razvijenim tržištima očekuje se manja potražnja zbog usporavanja gospodarskih kretanja, dok se u Kini očekuju smanjenja subvencija za električna vozila. Tako bi 2023. mogla biti manja potražnja za litijem i cijena bi se mogla korigirati prema dolje.

Ostala tri metala, nikal, mangan i kobalt, prošle godine nisu zabilježila toliki rast cijena, iako je rast zamjetan kod svih, ali ne toliko kao kod litija. Rude nikla ima u cijelom svijetu, dok je proizvodnja kobalta uglavnom ograničena na Demokratsku Republiku Kongo, što predstavlja izazov za proizvođače koji ne žele imati posla s rudarskim tvrtkama koje krše ljudska prava.

Tagovi: LITIJ, BATERIJE, ELEKTRIČNI AUTOMOBILI, KOBALT, RESURSI, SIROVINE
PROČITAJ I OVO
Tržište kao nikad u povijesti ovisi o jednoj dionici
AI EUFORIJA
Tržište kao nikad u povijesti ovisi o jednoj dionici
KOLUMNA - Možda nikada u povijesti Njujorške burze nijedna dionica nije imala toliki utjecaj na cijelo tržište kao Nvidia. No nakon što je vrijednost tvrtke premašila 3 trilijuna dolara, dionice su brzo pale 10 posto.
Ovo su dionice s najvećim potencijalom ovog ljeta
POTENCIJALI
Ovo su dionice s najvećim potencijalom ovog ljeta
KOLUMNA - Ljetni mjeseci donose značajne promjene u potrošnji i ponašanju ljudi, posebice tijekom velikih sportskih događaja kao što su Europsko prvenstvo u nogometu, Olimpijske igre i Tour de France, koji će se svi održati ovog ljeta.
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
OPTIMIZAM
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
KOLUMNA - Njujorška burza nikada u povijesti izborne godine nije toliko dobila u prvoj polovici godine kao ove godine, no problem je što se čak trećina rasta može zahvaliti jednoj dionici - Nvidiji, koja je jučer prestigla Microsoft po tržišnoj vrijednosti.
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
OZBILJAN PAD
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
KOLUMNA - Francuska je pala u nemilost rejting agencija, dok je njujorški NASDAQ nastavio rekordni niz nakon što je američka inflacija u svibnju bila niža od očekivane.
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
OPTIMIZAM
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
ANALIZA - Središnji indeks Ljubljanske burze SBITOP i ove je godine pokazao stabilnost i profitabilnost uz minimalnu zaduženost poduzeća i povoljne cijene dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE