GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Leteći cirkus predsjednika Zorana

Leteći cirkus predsjednika Zorana
HEDONIZAM I POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2020 / 20:09
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Ne izlazi mi iz glave snimka američkog predsjednika Donalda Trumpa kako se uspinje po stepenicama prema ulazu u Air Force One, dok na lijevoj cipeli vuče toaletni papir za sobom.

Svevremena preslika stvarnog habitusa političara. U nas, istovjetni ''rep'', no nitko se ni ne trudi povući vodu za sobom. Ionako se iz Remetinca brže izlazi nego ulazi. Aktualna tema vezana uz predsjednika Milanovića aka Zoki, te njegove svite koja je utukla više od 300.000 kuna u dva mjeseca za posebne potrebe i reprezentaciju, istovjetna je toaletnom papiru što se prikeljio za Trumpovu cipelu no na njemu je otisnut i ispostavljeni račun. Već smo i prije bili osvjedočeni u činjenicu da se naš El Presidente voli poistovjećivati s ekipom iz Top Guna. Leteći Zoki, u dva je mjeseca helikopterom preletio više nego Hitna služba s bolesnicima. Prateći listu letova našeg Ata Zrakomlata čovjek bi pomislio da leta okolo kao muha bez glave.

Posjetivši sva bitnija mjesta na Jadranu ovoga ljeta, Milanović bi, nakon mandata, bez po frke, mogao postati voditeljem zabavne emisije ''Volim Hrvatsku''. No, voli li netko Hrvatsku kad kao ''slučajni predsjednik-turist'' troši kerozina kao da će na put na Mjesec? Čovjek koji voli letove, čini se da se prizemljio tek kad je uskočio s obitelji na jahtu HRM-a. Hrvatska je oduvijek bila bogata zemlja, mala Švicarska, pa si može priuštiti ovakve izletiće do Crne Gore ili Albanije. Vjerujem da su na gorivu uštedjeli tako da su na putovanja išli sa svojim naprtnjačama prepunim sendvičima od tanko rezanog crnog kruha, jer, poznato je da je u Hrvatskoj hrana luksuz, a letenje bagatela, pa se zna na čemu će se štedjeti.

''Tko visoko leti, nisko pada'', o čemu će odlučiti ''kontrola leta'' za odlučivanje o sukobu interesa već u petak.

No, predsjednik Milanović i nije nešto zabrinut.

Holivudski siguran u svoju ulogu samo mu je visinomjer granica. Iskreno, mora mu se odati priznanje da je poprilično hrabar. Naime, u kakvom su nam stanju letjelice, sva sreća je da ne bacamo papirnate aviončiće demonstrirajući tako svoju vojnu silu. A kad smo već kod sile, možda predsjednik iz nekih ''sigurnosnih'' razloga izbjegava duge vožnje automobilom.

Medijska pozornost na predsjednikove putešestvije možda je najbolja turistička reklama koja će odjeknuti u svijetu.

''Kad ne možemo mi k vama, letite Hrvatskom nad nama.''

Ima li išta ljepše od razgledavanja hrvatskih ljepota iz zraka? Ionako nas svi gledaju s visoka, pa i naš domaći ''Cruise''. Skriven iza tamnih, reflektirajućih naočala, sa smiješkom oduševljenog djeteta, naš dragi predsjednik Milanović nastavlja politički satirični serijal o hrvatskom hedonizmu. Pa tko ne bi? Mali čovjek sanja da je u Saboru i time rješava svoje kreditne dugove i zatvara financijsku konstrukciju za viksu na moru. Predsjednik po mjeri Hrvata tek je višnja na vrhu šlaga empatije političkih likova koji su obilježili tridesetogodišnju devastaciju Hrvatske. Vidi se da suosjećaju s trenutkom u kojem se nalaze hrvatski građani. Poput teleoperatera nude nam nove, skuplje pakete, koje nećemo moći otplaćivati.

Predsjednik je višekratno napravio prelet preko hrvatske Zone 51, one, zbog koje se hrvatski političari osjećaju sigurnima u vodama kojima brode na jahti HRM-a na račun hrvatskih poreznih obveznika. Živo nas zanima kako će završiti ''škola letenja'' našeg Ata Zrakomlata i njegove El Kabong svite.

Tagovi: Zoran milanović, Hrvatska ratna mornarica, Donald Trump, Air Force One
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE