GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kujundžić je morao odavno odletjeti

Kujundžić je morao odavno odletjeti
MINISTRI I IMOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2020 / 21:17
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Pao je i četrnaesti. U 39 mjeseci Vlada je smijenila i četrnaestog ministra. Skoro svaka tri mjeseca kiksne po jedan ministar. Ostalo je samo još njih sedmorica veličanstvenih koji su izdržali otpočetka.

Reklo bi se da Plenković i njegov tim svih ovih godina marljivo rade na selekciji ministara da bi imali savršeno stručnu vladu nakon idućih izbora.
Ovotjedna konferencija za novinare, sad već bivšeg, ministra Kujundžića zbunila je svakog prosječnog promatrača politike u Hrvatskoj. Jest, mi smo promatrači jer ravnodušno promatramo kako se jeftino rasprodaju ugled i imovina domaje. Dakle, čovjek dođe s odvjetnikom na pressicu, mirnim glasom govori o svojoj imovini, svet pogled izbija iz njega, samo je još nedostajalo da blagoslovi mikrofone ispred sebe i zamoli sve okupljene da se pomole za njegovo imovinsko zdravlje.

Doktor, kao i nekolicina ministara prije njega, ne tendi se u poreze, statistiku, sukobe interesa i pravosuđe. On je radio svoj posao i marljivo zarađivao. I on i njegova supruga uspješni su biznismeni koji su ovoj napaćenoj zemlji isplatili milijune oporezovanih kuna. No, palo je sve na upisu u imovinsku karticu. Zadrhti tu ruka kao maturantima na maturi. Želiš biti transparentan, no kako kad ti non-stop mašu transparentima i prozivaju te zbog nečega. Tako miran, uravnotežen i dobroćudan čovjek iz susjedstva koji se boji samo Boga, plaho je pristupio ispunjavanju imovinske kartice i pao na ispitu. Iako stručnjaci tvrde da je za ispunjenje podataka dovoljna samo srednja škola, možda bi bilo najbolje da Vlada osnuje Agenciju za ispunjavanje imovinskih kartica. Pored tolikih što ne bi zasjala još jedna ploča negdje u Zagrebu. Recimo, blizu Remetinca.

Naravno da bi naš već bivši bogobojazni ministar umro od srama da je išta stvorio mimo zakona. Iako u nas zakoni imaju više rupa nego u ementaleru, naš Kujundžić ih je uspješno preskakao i sve radio po zakonu. Ja mu vjerujem. Običan sam kolumnist, a ne neki novinar kojemu je trebalo tek dva tjedna da poveže karticu s imovinom i imovinom sa zakonom. Uostalom, novinari su puke budale koje za svoju plaću odrađuju i posao za institucije koje bi trebale raditi svoj posao.

Zbog tih njuškala desetkovana je Vlada, a Plenković ne može raditi svoj posao i biti u fokusu jer ga novinari pritišću sa svih strana. Upravo zbog fokusa je i Kujundžić morao otići. Prije tri mjeseca kad su se svi digli na zadnje noge jer je kaos u zdravstvu, Plenković je junački branio svog ministra. Ipak, vjerojatno anemičan od južine, smijenio je svog radišnog ministra jer od šume nekretnina nije primijetio koronavirus. Prijeti nam pandemija, a zdravstvo se bavi neiskorištenim šufitom u ministrovoj kući.

I opet se računa na to da je hrvatski puk neuk i da će progutati premijerovu retoriku. Činjenica da je Kujundžić uspješan biznismen no sektor zdravstva mu je u gubitku par milijardi kuna. Nije to ništa. Plenković se danas sjetio onog što nije prije tri mjeseca; otkrio nam je gdje u zdravstvu ne funkcionira i to će, u ovih sedam-osam mjeseci popraviti novi ministar Beroš.

Čovjek ima sat od trideset tisuća kuna i ideju da helikopterima napadne rupu u proračunu. Usput će zaustaviti egzodus medicinskog osoblja. Nadajmo se da barem on zna ispuniti karticu. Ukoliko se ovo s karticama nastavi Vlada će biti prisiljena za ministre postavljati beskućnike. Ti nesretnici će jedini zadovoljavati uvjete koji se traže od njih, da u karticu ne prijave ništa te da im, ovi dosadni novinari, ne mogu naći nikakve zamračene kvadrate, novčane posudbe i kuće kojima oscilira cijena kao da su na Tokijskoj burzi.

Ministar je smijenjen. Vraća se u Sabor. Istina je da je bio loš u svom poslu, no KB Dubrava je na dobitku jer im se u pun pogon vraća vrhunski liječnik koji je cijenjen od struke i pacijenata. Prema tvrdnjama nekih bivših korisnika njegovih usluga, uvijek je izlazio ususret, pomagao i nije gledao jel ponoć, jutro ili podne. I zbog toga mu treba odati priznanje. A što se tiče podmetanja grupacijskih interesenata, valjda su bacili oko na njegovu imovinu, posao, možda mu žele oteti prijatelje, susjede, ženino dopunsko osiguranje.

Sada smo otprilike 2,7 mjeseci mirni, a onda se možemo kladiti u novu smjenu ministra. Tamo negdje oko matura. Već vidim transparentne razloge.

Tagovi: Milan Kujundžić, imovinska kartica, Andrej Plenković, koronavirus, Vili Beroš
PROČITAJ I OVO
Solarno plaćanje
DUG BOLNICA
Solarno plaćanje
KOLUMNA - Neke bolnice su zaboravile pogledati mjesečev kalendar pa sada, nakon što nisu godinu dana platile svoje dugove, moraju sačekati sljedeću godinu. Da se ne izgubi običaj.
Cico, simbol boljeg Zagreba
PURGERSKI DUH
Cico, simbol boljeg Zagreba
KOLUMNA -  Cicinim odlaskom umire i jedno vrijeme koje se više vratiti ne može. Otišao je čitav jedan plavi svijet kojem je hakl bio važniji od rezultata.
Gdje su vam programi?
IZBORI U ZAGREBU
Gdje su vam programi?
KOLUMNA -  Preporuka stranačkim vođama: ne mijenjajte kandidate, o čemu već puštate spinove, budite barem pošteni prema ljudima koje ste izložili sudu javnosti. Pomozite im programima!
Što čeka Zagreb nakon Milana Bandića?
KRAJ JEDNE ERE
Što čeka Zagreb nakon Milana Bandića?
KOLUMNA -  Zagreb, koji je u financijskom neredu čije će se dimenzije tek otkrivati, traži višeslojnu rekonstrukciju. Rekonstrukciju razrušenog i devastiranog grada, rekonstrukciju proračuna, političke moći, davno obećane i kreditom ''financirane'' obnove vodovoda i infrastrukture.
Posljednji ples na tržištu nafte
NAFTA
Posljednji ples na tržištu nafte
KOLUMNA - Od američkih izbora u studenom cijena nafte porasla je za gotovo 70 posto, što je daleko najveći rast u tako kratkom vremenu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE