GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima

Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
RASPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2024 / 08:12
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Barem za sada nema naznaka ljetnog zastoja na burzama. U New Yorku padaju novi rekordi, au Europi ishod izbora u Francuskoj i Engleskoj nije donio veću kolebljivost. Puno je turbulentnije na tržištu kriptovaluta.

Paneuropski indeks STOXX 600 prošlog je tjedna dobio postotni bod na vrijednosti. Prvi krug francuskih izbora i uspon krajnje desnice bio je očekivan, moglo bi se zakomplicirati nakon drugog kruga. Na Londonskoj burzi reakcija u petak na pobjedu laburista isprva je bila umjereno optimistična, na pozitivnoj strani tečaja istaknule su se građevinske tvrtke, posebice one koje se bave gradnjom obiteljskih kuća (Persimmon, Taylor Wimpey, Vistry).

Jedna od želja laburista je da se u Velikoj Britaniji u sljedećih pet godina izgradi 1,5 milijuna novih kuća. No, do kraja trgovanja u petak, FTSE100 nije uspio zadržati svoj početni rast, izgubivši gotovo pola posto. U SAD-u su indeksi S&P 500 i NASDAQ dosegli nove rekordne razine. Novo izvješće s tržišta rada kaže da je stopa nezaposlenosti u SAD-u porasla na 4,1 posto u lipnju, povećavajući vjerojatnost da će Fed smanjiti kamatne stope u rujnu.

Bitcoin (a s njim i cijelo kriptotržište) pod snažnim je prodajnim pritiskom, pa je cijena kriptovaluta u posljednjih tjedan dana pala između 10 i 20 posto. Još u lipnju su se vidjele negativne smjernice, iako je cijena bitcoina povremeno rasla znatno iznad 60 tisuća dolara i tržište je djelovalo prilično stabilno. Sve do prije nekoliko dana kada je bitcoin u petak probio razinu podrške i pao ispod 54.000 dolara, čime je bio samo 27 posto viši nego na početku godine. Do jučer navečer je bio oporavak i rast iznad 58 tisuća.

Nekoliko je čimbenika iza pada, a najvažniji je Mt. Gox, koji je propao prije više od deset godina, ali će ipak svojim "nesretnim" kupcima vratiti bitcoine u vrijednosti od oko osam milijardi dolara. Prvi povrati već su krenuli. Pa, kupci su do sada bili nezadovoljni. Onog trenutka kada je postalo jasno da će šteta biti naplaćena, pokazalo se da je riječ o iznimnoj investiciji.

U vrijeme sloma burze Mt., vrijednost jednog bitcoina bila je Gox (koji je u to vrijeme kontrolirao 80 posto transakcija u bitcoin dolarima) u veljači 2014. iznosio je samo oko 600 USD, no sada je gotovo sto puta veći. Malo je sumnje da će ti kupci prodati većinu vraćenih bitcoina (ukupno 141 tisuću, što je 0,7 posto ukupne ponude bitcoina) i veseliti se iznimno isplativom ulaganju, što će uzrokovati snažan prodajni pritisak i daljnji pad cijena bitcoina. Pritom dodajmo da je njemačka vlada već digla paniku prebacivanjem 1500 bitcoina na razne mjenjačnice (ne namjerava ih nužno prodati, ali ipak), dok je američka vlada na mjenjačnice prebacila 3375 zaplijenjenih ethera.

Tagovi: KRIPTOVALUTE, BITCOIN, ETHER, FRANCUSKA, STOXX600, MT.GOX, KRIPTO
PROČITAJ I OVO
Trump postaje glavni influencer na tržištu kapitala
UTJECAJ
Trump postaje glavni influencer na tržištu kapitala
KOLUMNA - Na Wall Streetu je proteklog tjedna došlo do rotacije s tehnoloških dionica na sektore koji ove godine nisu zabilježili pravi rast, pri čemu su ulagači u svojim odlukama uzeli u obzir i sve veću vjerojatnost da će se Donald Trump vratiti u Bijelu kuću.
Labavljenje monetarne politike i rezanje kamata podržat će daljnju stabilizaciju ekonomije
SIGURNA OKLADA
Labavljenje monetarne politike i rezanje kamata podržat će daljnju stabilizaciju ekonomije
KOLUMNA - Ljeto donosi sezonska iskrivljenja koja kompliciraju tumačenje ekonomskih podataka SAD-a.
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
KAMATE
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
ANALIZA - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je Kongresu ranije ovog tjedna da bi održavanje restriktivne politike moglo predugo kočiti gospodarski rast i da središnja banka neće nužno čekati da inflacija dosegne 2% prije nego što smanji kamatne stope, jer bi moglo biti već prekasno.
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
MALI INVESTITORI
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
ANALIZA - Dio investitora možda smatra da je slovensko tržište dionica možda već malo visoko ili čak skupo jer su neke domaće dionice ove godine doživjele značajan rast vrijednosti.
Sve izraženija dominacija Wall Streeta na globalnoj sceni
OGROMNA PREDNOST
Sve izraženija dominacija Wall Streeta na globalnoj sceni
KOLUMNA - Wall Street je optimistično ušao u drugu polovicu godine, a najnovije izjave Jeromea Powella daju nadu da Fed pobjeđuje u borbi protiv inflacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE