GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kraljevstvo za konobara

Kraljevstvo za konobara
UGOSTITELJI NA RUBU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2021 / 20:55
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Ugostitelji su na izmaku fizičke i financijske snage. Pregovori, razgovori, dogovori s Vladom nisu donijeli ništa nova.

U ovom trenutku, ugostitelji su prepušteni sebi samima. Došlo je do tihog ''raslojavanja'' u kojem oni s terasama preživljavaju za razliku od onih s ''unutrašnjim sagorijevanjem'' ušteđevina. I ne, ne radi se tu o nekom sukobu između ugostitelja već o perfidnom pokušaju da se mjerama stvori unutarnji sukob te da se svak bori za sebe, jer dok dvojica ratuju, treći profitira.

Epidemiološke mjere ionako idu naruku ''velikim'' ugostiteljima. Zbog nestabilnosti situacije, ali i neuračunljivosti'' Stožera, nemamo konstantnu uredbu kojom bi se štitili ne samo gosti, poslovanje ugostitelja već i viši interes države koja uspješno parazitira na muci realnog sektora. U vrijeme inflacije, koja se lažno prezentira kao povećana potrošnja, država uspješnu turističku sezonu sabotira mjerama koje zaustavljaju veliki pritok ugostiteljskog novca jer bolje je da je muha na govnu nego oko pjata. Stvara se monopolistička ugostiteljska ponuda i buduća socijalna ugroza.

Uz sve to, žale se ugostitelji, zahtjevi za radne vize za eventualne radnike podnesene još u ožujku i travnju nisu bile riješene ni sredinom srpnja. Vlada očekuje brzi gospodarski rast dok uspješno pili grane na kojima sjedi, od turizma do gospodarstva, pa do izvoza intelektualne snage. Upravo taj sablasni podatak da je samo u Njemačku u posljednjih desetak godina izbjeglo više od 300.000 mladih, radno sposobnih ljudi/obitelji bez želje za povratkom užasava i trebao bi zabrinuti one koji se busaju na veliko hrvatstvo. U stvarnosti to se ogleda kroz bjesomučnu potragu za konobarima. Gospodarski pregaženi od svih članica EU, ispražnjenog bazena u regiji gdje radnika više nema ni za lijek, mi očekujemo prosvjetljenje u Vlade. Umjesto da se promptno riješi pitanje PDV-a i rasterete plaće, na ''magarca'' se prti sve više i više dok ne krepa.

A da je malaksao – je! Samo do početka ljeta čak tisuću ugostitelja manje. Ako to nije tužno onda je sramotno. Ne znam koliko kolumni sam potrošio na to pitanje rasterećenja. Nazivali su me naivcem, no ako nemaš para za natankat Mercedes, vozi bicikl. Hohštapliranje s nečim što nemamo te žrtvovanje zlatne koke koja daje zlatna jaja je ravno umu Antuntuna. O rasterećenju PDV-a godinama govori i ministar Marić.

Tko ga drži na lancu? Moraš biti užasno neuk ili pohlepan ako ne radiš u interesu svog naroda jer uspješan narod = uspješna država iz koje svi kokošare novac za sebe. Ukoliko i dođe do promjene u odnosu Države spram nameta, ugostitelji će svoje pravo lice pokazati i pri formiranju cijena svojih usluga.

Zaključno, Stožer, koji se fino kupa po jadranskoj obali, opet je uništio brojne ugostitelje, ali i njihovu ''logistiku''. Ohane li s mjerama ujesen, bit će to prekasno i za ''Marka'' i za ''Kosovo polje''. Do tad će novi ključevi zatvoriti brave nekad uspješnih ugostiteljskih restorana, kafića i ine ponude baziranoj na ''indoor'' ponudi. Bez konstantne odredbe o mjerama kako i potražiti nekog sezonskog radnika. U rujnu je ionako sve pusto ko i u srcima nekih (ne)odgovornih političara. Na putu prema dolje, cijena konobara bit će ravna cijeni kraljevstva, a onda se gubi svaka poduzetnička logika.

Tagovi: ugostitelji, konobari, Nacionalni stožer, koronakriza, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
OPTIMIZAM
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
KOLUMNA - Ako su potrošači na Crni petak uhvatili brojne popuste, ulagači nisu imali tu priliku na burzama jer su indeksi u studenom značajno porasli zbog naznaka da Fed neće ponovno dizati kamate, pa je teško govoriti o povoljnim procjenama.
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KAMATNE STOPE
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KOLUMNA - Posljednjih tjedana investitori, analitičari i upravitelju imovinom. postavljaju si jedno temeljno pitanje.
Zapisnici Feda ohladili optimizam na Wall Streetu
HLADAN TUŠ
Zapisnici Feda ohladili optimizam na Wall Streetu
KOLUMNA - Događanja na njujorškoj burzi uljepšale su dionice Microsofta koje su u ponedjeljak dosegle rekordnu vrijednost nakon vijesti da Sam Altman prelazi iz OpenAI-ja u Microsoft. Kripto tržištem odjekuje ostavka prvog čovjeka Binancea.
Investitori se pitaju: Je li došlo vrijeme za snižavanje kamatnih stopa?
ORIMJENA PARADIGME
Investitori se pitaju: Je li došlo vrijeme za snižavanje kamatnih stopa?
KOLUMNA - Tržišta novca po prvi put predviđaju da će kamatne stope u eurozoni sljedeće godine pasti za 100 baznih bodova. Fed bi mogao djelovati još istaknutije.
Krka: Negativne tečajne razlike zbog rublje izazivaju glavobolje
PRITISCI
Krka: Negativne tečajne razlike zbog rublje izazivaju glavobolje
ANALIZA - Grupa Krka u prvih je devet mjeseci 2023. godine ostvarila 1,34 milijarde eura prihoda od prodaje, što je 8 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tržišta izvan Slovenije čine 94 posto ukupne prodaje proizvoda i usluga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE