GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kosturi iz ormara

Kosturi iz ormara
KRIMINAL U OBNOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2021 / 20:28
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Banovina ili Banija, Banija ili Banovina tema je koja je bila tek predjelo gladnoj i izluđenoj političkoj javnosti (običnom puku, medijima, političkim strankama, znanstvenicima). Bačenu kost oglodao sam i sam i prejeo se, Od podvale me još uvijek želudac boli.

Ali to je, sada se vidi, bilo tek simbolično predjelo. Politička javnost, svi oni gore nabrojani, tražili su glavno jelo, tražili su još. Vlast je otezala, pravdala se objektivnim okolnostima nemogućnosti serviranja, a onda je presjekao glavni komunikator. Predsjednik Vlade u javnom televizijskom prijenosu sjednice Vlade kratko je rekao: „Naložio sam da Vam daju i to ne samo kost, nego cijeli kostur“.

Naložio je da se objave imena svih tvrtki koje su radile na poslijeratnoj obnovi kuća na području Banije-Banovine, tvrtke projektanti, izvođači i nadzor. Koja spiza ! I krenulo je glodanje. Istraživačke kolege krenule su nazivati, predstavnici tvrtki počeli su se samoinicijativno javljati, a otkrilo se i nekoliko pikantnih činjenica.

Vlasnici nekih tvrtki bili su u rodbinskim ili javnim prijateljskim vezama s nekim od političara, vlasnici nekih dali su izjave kako nikada nisu sudjelovali u obnovi na tom području, i bit će tu još svega. A glavni istražitelj, nakon, kako sam kaže uspješno obavljenog epidemiološkog zadatka, Radimir Čačić koji je i pokrenuo potragu za kosturima, otkrilo se da je s jednom od svojih bezbrojnih tvrtki sudjelovao u obnovi. Javnost je brzo dobila i odgovor na to pitanje. Čačić je kazao da su najbolje obnovljene kuće baš one koje je obnovila njegova tvrtka.

„Istražite to“, podviknuo je.

Međutim, kada je nakon potresa otvorena tema obnove i kada je prvi ustvrdio da je u tome bilo kriminala i korupcije te da je sve to on prijavio Državnom odvjetništvu, nije se sjetio tada istaknuti svijetli primjer svoje tvrtke, ili bar njeno sudjelovanje u obnovi. Kada se Državno odvjetništvo javilo kako nisu pronašli tu prijavu, Čačić je kazao da je nije on podnio, nego nadležne službe ministarstva te da Državno odvjetništvo nije priopćilo da nije podnesena, nego da je nisu našli (to se zove krizna komunikacija).

I dok se bavimo glavnim jelom, jednim od kostura iz Banskih dvora, i dok očekujemo desert, slušamo gradonačelnicu Siska koja kaže kako se iz grada odjavilo više od tisuću njegovih stanovnika te se ne očekuje njihov povratak. A i gdje i kada jer je u Sisak došlo tek desetak posto potrebitih privremenih stambenih jedinica, a kamoli da se zna i jedan konkretan datum, datum početka i završetka obnove.

P.S. Glavni komunikator s već pomalo istrošenim radarom (slučaj Požega), predsjednik Vlade koji je u jednom od blindiranih obilazaka razrušenog područja B-B najavio istragu o obnovi, hladno je izjavio da od toga neće biti ništa. Pravnik je, za vjerovati mu je kada kaže da je sve to završilo u zastari. A što mu još možemo vjerovati?

Tagovi: kriminal u obnovi, Radimir Čačić, Andrej Plenković, Banija, Banovina
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE