GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineske prijetnje nadovezuju se na očekivane agresivne poteze Feda

Kineske prijetnje nadovezuju se na očekivane agresivne poteze Feda
TRŽIŠNI SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2022 / 17:56
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Sljedeći tjedan Fed će vjerojatno agresivno pooštriti monetarnu politiku, dok će ECB ove godine djelovati labavije, što je i razumljivo s obzirom na sve lošiju gospodarsku situaciju u eurozoni i sve lošiju demografsku sliku u Europi u odnosu na SAD.

Kao rezultat toga, možemo očekivati da će dolar ove godine nastaviti imati jaku poziciju u odnosu na euro.

Europski PMI indeksi, objavljeni prošlog tjedna, pokazali su nagli pad proizvodnje uzrokovan slabom proizvodnjom u njemačkom automobilskom sektoru. Europa je bila jedna od regija najviše pogođenih rastom cijena energije u drugoj polovici prošle godine, prije ruske invazije na Ukrajinu. Očekujemo da će to ograničiti gospodarski rast 2022. godine, što će smanjiti potražnju za sirovinama iz Europe.

Istovremeno tzv. kineska politika "nultog covida", koja sada drži većinu svojih zaliha, i dalje iritira cijene i smanjuje kinesku potražnju. Kineski indeks PMI usluga pao je na 42 boda u ožujku (50 bodova znači kontrakciju sektora u svibnju). U ožujku je kineski uvoz neočekivano pao. Dodatni negativni učinci na globalni gospodarski rast zbog manje potražnje iz Kine i Europe mogu se očekivati u drugoj polovici godine.

Ovog tjedna, objavljena su poslovna izvješća za prvi kvartal tehnoloških tvrtki kao što su Apple, Microsoft, Alphabet (bivši Google), Amazon, Facebook, Visa, Samsung, MasterCard, Intel, Texas Instruments, QUALCOMM, PayPal, ServiceNow, Phillips, STMicroelectronics, Mitsubishi Electric, LG Electronics,…

Za ulagače koji bi željeli biti izloženi američkom tehnološkom sektoru, prikladan je fond ETF XLK koji prati pretežno tehnološke tvrtke obuhvaćene američkim indeksom S&P 500, u sektorima oblaka, poluvodiča, IT i internetskih usluga u Sjevernoj Americi.

Udio deset najboljih kompanija u ovom ETF tehnološkom fondu zauzima većinu cjelokupnog fonda, a Apple je među prvima nakon izlaganja fonda, a slijede ga Microsoft, Nvidia, Visa, Mastercard, Broadcom, Cisco Systems, Adobe, salesforce. com i AMD..

Tržišne vrijednosti ovih tvrtki su vrlo visoke, što bi moglo dovesti do korekcije, posebice s ovogodišnjim očekivanim povećanjem ključnih kamatnih stopa koje predviđaju središnje banke.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, kineska ekonomija, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE