GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineske prijetnje nadovezuju se na očekivane agresivne poteze Feda

Kineske prijetnje nadovezuju se na očekivane agresivne poteze Feda
TRŽIŠNI SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2022 / 17:56
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Sljedeći tjedan Fed će vjerojatno agresivno pooštriti monetarnu politiku, dok će ECB ove godine djelovati labavije, što je i razumljivo s obzirom na sve lošiju gospodarsku situaciju u eurozoni i sve lošiju demografsku sliku u Europi u odnosu na SAD.

Kao rezultat toga, možemo očekivati da će dolar ove godine nastaviti imati jaku poziciju u odnosu na euro.

Europski PMI indeksi, objavljeni prošlog tjedna, pokazali su nagli pad proizvodnje uzrokovan slabom proizvodnjom u njemačkom automobilskom sektoru. Europa je bila jedna od regija najviše pogođenih rastom cijena energije u drugoj polovici prošle godine, prije ruske invazije na Ukrajinu. Očekujemo da će to ograničiti gospodarski rast 2022. godine, što će smanjiti potražnju za sirovinama iz Europe.

Istovremeno tzv. kineska politika "nultog covida", koja sada drži većinu svojih zaliha, i dalje iritira cijene i smanjuje kinesku potražnju. Kineski indeks PMI usluga pao je na 42 boda u ožujku (50 bodova znači kontrakciju sektora u svibnju). U ožujku je kineski uvoz neočekivano pao. Dodatni negativni učinci na globalni gospodarski rast zbog manje potražnje iz Kine i Europe mogu se očekivati u drugoj polovici godine.

Ovog tjedna, objavljena su poslovna izvješća za prvi kvartal tehnoloških tvrtki kao što su Apple, Microsoft, Alphabet (bivši Google), Amazon, Facebook, Visa, Samsung, MasterCard, Intel, Texas Instruments, QUALCOMM, PayPal, ServiceNow, Phillips, STMicroelectronics, Mitsubishi Electric, LG Electronics,…

Za ulagače koji bi željeli biti izloženi američkom tehnološkom sektoru, prikladan je fond ETF XLK koji prati pretežno tehnološke tvrtke obuhvaćene američkim indeksom S&P 500, u sektorima oblaka, poluvodiča, IT i internetskih usluga u Sjevernoj Americi.

Udio deset najboljih kompanija u ovom ETF tehnološkom fondu zauzima većinu cjelokupnog fonda, a Apple je među prvima nakon izlaganja fonda, a slijede ga Microsoft, Nvidia, Visa, Mastercard, Broadcom, Cisco Systems, Adobe, salesforce. com i AMD..

Tržišne vrijednosti ovih tvrtki su vrlo visoke, što bi moglo dovesti do korekcije, posebice s ovogodišnjim očekivanim povećanjem ključnih kamatnih stopa koje predviđaju središnje banke.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, kineska ekonomija, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Dionice vezane uz umjetnu inteligenciju ostvaruju ogroman rast
TRENDOVI
Dionice vezane uz umjetnu inteligenciju ostvaruju ogroman rast
KOLUMNA - Nasdaqov indeks tehnoloških dionica  je od početka godine do danas porastao više od 25% da bi prošli tjedan dosegao najvišu razinu u 13 mjeseci.
Appleove dionice na rekordu
NA METI OPTIMISTA
Appleove dionice na rekordu
KOLUMNA - Wall Street sve intenzivnije koketira s ulaskom u bikovski trend jer su dionice Applea postigle rekord, nafta je brzo pala nakon skoka u ponedjeljak.
Pad inflacije potaknuo dodatni optimizam u tehnološkom sektoru
OPTIMIZAM
Pad inflacije potaknuo dodatni optimizam u tehnološkom sektoru
KOLUMNA - Pad inflacije u eurozona veći od očekivanog, uspješan dogovor u američkom Kongresu o gornjoj granici duga, nastavak ohrabrujućih uvjeta na tržištu rada i velika očekivanja za UI, sve su to razlozi zašto je tjedan završio pozitivno na burze.
Tržišta u razvoju daju razloga za optimizam
GLOBALNA EKONOMIJA
Tržišta u razvoju daju razloga za optimizam
ANALIZA - Temeljna inflacija u europodručju u svibnju je dosegla najnižu razinu u četiri mjeseca, dijelom zbog niže inflacije usluga. Stopa inflacije usluga smanjena je s 5,2 posto na 5 posto.
Nvidia u lovu na Amazon
SNAŽAN RAST
Nvidia u lovu na Amazon
KOLUMNA - Samo u utorak Nvidijine su dionice ojačale tri posto, lebdeći prvi put iznad 400 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE