GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska politika razlog više za brige investitora

Kineska politika razlog više za brige investitora
GLOBALNE POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2022 / 08:46
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Inflacija je u fokusu investitora širom svijeta već nekoliko mjeseci. Na to se nadovezuje zatezanje monetarne politike, svijest o tome da je prošlo vrijeme jeftinog novca.

Osim toga, ruska agresija na Ukrajinu stvorila je novu realnost, pogotovo na tržištima nafte i hrane. Nemoguće je prognozirati rok u kojem će rat završiti pa je samim tim nemoguće govoriti o dugoročnim perspektivama na tim tržištima. U srednjem roku sigurno je da će cijene nafte, plina i hrane ostati relativno visoke. Samim tim, borba protiv inflacije bit će značajno otežana.

Svi ovi faktori s početka teksta dobro su poznati, no pomalo se zanemaruje štetan utjecaj na globalnu ekonomiju sve ono što se zbiva posljednjih mjeseci u Kini.

Kina nastavlja inzistirati na svojoj takozvanoj nulti covid politici, koja smanjuje kinesku potražnju (kineski indeks PMI usluga pao je znatno ispod 50 bodova) i pogoršava probleme zagušenja globalnog opskrbnog lanca.

Kinesko financijsko središte, 26-milijunski Šangaj, koji ima veći BDP po stanovniku od Slovenije ili Hrvatske, zatvoreno je već šest tjedana. U isto vrijeme, mnogi drugi veliki kineski gradovi i luke su na ovaj ili onaj način zatvoreni.

Zbog nedostatka sirovina gase se proizvodne linije za automobilske tvrtke poput Toyote i Tesle. Kineska politika nulte covida dodatno će generirati globalni rast cijena u budućnosti, pa je za sada vjerojatno prenagljeno govoriti o vrhu inflacije, kojoj svjedočimo od mnogih ekonomista. Poskupjet će automobili, tehnologija, elektronika, odjeća i možda hrana. Inflatorni pritisci mogu se očekivati i kada Kina prekine ovu politiku, jer će tada potražnja za naftom naglo rasti.

Stručnjaci procjenjuju da će politika nultog covida u Kini trajati sve dok Xi Jinping ne osigura treći predsjednički mandat na 20. nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine u drugoj polovici godine. Kineska politika ima štetne posljedice po globalnu ekonomiju, no za unutarnje ekonomske tokove nema pretjeranih posljedica.

Budući da Kina ima mnogo više rezervi od Zapada i zato što je zatvaranje gradova smanjilo potražnju, kineski trgovinski suficit ostaje zdrav.

Tagovi: politika nultog covida, kineska ekonomija, inflacija, Toyota, Tesla, nafta, hrana, cijene hrane, Xi Jinping
PROČITAJ I OVO
Tjedan dobrih vijesti na svjetskim trištima
OPTIMIZAM
Tjedan dobrih vijesti na svjetskim trištima
KOLUMNA - Ovaj tjedan donio nam je dobre vijesti, a time i pozitivnije raspoloženje na globalnim tržištima dionica.
Bliska budućnost donosi nižu inflaciju, ali i slabiji ekonomski rast
EKONOMSKA SLIKA
Bliska budućnost donosi nižu inflaciju, ali i slabiji ekonomski rast
KOLUMNA - Uz barem privremeno smirivanje bankarske krize, Dow Jones započeo je tjedan pozitivno, no u utorak je bilo više nervoze nakon što su prinosi na obveznice počeli rasti.
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
BANKARSKA KRIZA
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
KOLUMNA - Mjere središnjih banaka i vlada za sada su donijele samo olakšanje tržištima, ali vjerojatno još ne i rješenja.
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
TRŽIŠTE KAPITALA
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
KOMENTAR - Slovenska poduzeća imaju stabilnu financijsku situaciju te stabilnim i rastućim poslovanjem omogućuju visoke dividende, što privlači domaće i strane investitore.
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
TRENDOVI
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
ANALIZA - Tržište polovnih automobila je oduvijek bilo značajan dio automobilske industrije i očekuje se da će nastaviti rastI u narednim godinama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE