GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska politika razlog više za brige investitora

Kineska politika razlog više za brige investitora
GLOBALNE POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2022 / 08:46
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Inflacija je u fokusu investitora širom svijeta već nekoliko mjeseci. Na to se nadovezuje zatezanje monetarne politike, svijest o tome da je prošlo vrijeme jeftinog novca.

Osim toga, ruska agresija na Ukrajinu stvorila je novu realnost, pogotovo na tržištima nafte i hrane. Nemoguće je prognozirati rok u kojem će rat završiti pa je samim tim nemoguće govoriti o dugoročnim perspektivama na tim tržištima. U srednjem roku sigurno je da će cijene nafte, plina i hrane ostati relativno visoke. Samim tim, borba protiv inflacije bit će značajno otežana.

Svi ovi faktori s početka teksta dobro su poznati, no pomalo se zanemaruje štetan utjecaj na globalnu ekonomiju sve ono što se zbiva posljednjih mjeseci u Kini.

Kina nastavlja inzistirati na svojoj takozvanoj nulti covid politici, koja smanjuje kinesku potražnju (kineski indeks PMI usluga pao je znatno ispod 50 bodova) i pogoršava probleme zagušenja globalnog opskrbnog lanca.

Kinesko financijsko središte, 26-milijunski Šangaj, koji ima veći BDP po stanovniku od Slovenije ili Hrvatske, zatvoreno je već šest tjedana. U isto vrijeme, mnogi drugi veliki kineski gradovi i luke su na ovaj ili onaj način zatvoreni.

Zbog nedostatka sirovina gase se proizvodne linije za automobilske tvrtke poput Toyote i Tesle. Kineska politika nulte covida dodatno će generirati globalni rast cijena u budućnosti, pa je za sada vjerojatno prenagljeno govoriti o vrhu inflacije, kojoj svjedočimo od mnogih ekonomista. Poskupjet će automobili, tehnologija, elektronika, odjeća i možda hrana. Inflatorni pritisci mogu se očekivati i kada Kina prekine ovu politiku, jer će tada potražnja za naftom naglo rasti.

Stručnjaci procjenjuju da će politika nultog covida u Kini trajati sve dok Xi Jinping ne osigura treći predsjednički mandat na 20. nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine u drugoj polovici godine. Kineska politika ima štetne posljedice po globalnu ekonomiju, no za unutarnje ekonomske tokove nema pretjeranih posljedica.

Budući da Kina ima mnogo više rezervi od Zapada i zato što je zatvaranje gradova smanjilo potražnju, kineski trgovinski suficit ostaje zdrav.

Tagovi: politika nultog covida, kineska ekonomija, inflacija, Toyota, Tesla, nafta, hrana, cijene hrane, Xi Jinping
PROČITAJ I OVO
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
TEŽAK PAD
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
KOLUMNA - Sudbina američke ekonomije je izvan kontrole Feda, stoji u priopćenju američkih Federalnih rezervi, što dodatno potiče strahove od recesije. Financijska tržišta tek su u petak "oddahnula" i doživjela konkretniji skok.
Ovakvog pesimizma na tržištima nije bilo još od 2009.
BROJNE BRIGE
Ovakvog pesimizma na tržištima nije bilo još od 2009.
KOLUMNA - Sve više analitičara smatra da Fed neće uspjeti postići meko prizemljenje gospodarstva, ali će uslijediti recesija, a u takvoj situaciji burze nemaju svijetlu budućnost.
Stvari su izmaknule kontroli, recesija prijeti cijelom svijetu
FED NA POTEZU
Stvari su izmaknule kontroli, recesija prijeti cijelom svijetu
KOLUMNA - Ekonomska situacija se poprilično promijenila u posljednjih godinu dana.
Izgledan rast cijena obveznica i velika nestabilnost na tržištima kapitala
TURBULENTNO
Izgledan rast cijena obveznica i velika nestabilnost na tržištima kapitala
KOLUMNA - Fed je u srijedu povisio kamatne stope za pola posto, ali nije otkrio konkretne planove za smanjenje bilance osim što će to početi 1. lipnja.
Tko je Zhang Yimou, jedan od najvećih kineskih redatelja?
PORTRET
Tko je Zhang Yimou, jedan od najvećih kineskih redatelja?
KOLUMNA - Zhang Yimou (张艺谋 Zhāng Yìmóu)rođen je u Xi’anu, u provinciji Shaanxi, 14. studenoga 1951., u periodu koji je Kinu kao državu obilježio svojevrsnim društveno-političkim događajima čije su posljedice osjećale ne samo tadašnje nego i mnoge generacije kasnije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE