GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska ekonomija na početku oporavka

Kineska ekonomija na početku oporavka
POVRATAK U NORMALU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2020 / 17:06
Autor: Branimir Vidmarović
KOLUMNA - Kina polako izlazi iz karantene i vraća se normalnom životu. Ne tako davno, blokada Wuhana i karantena i u drugim gradovima Kine primorali su mnoge kompanije, strane i domaće, da obustave svoje poslovanje i počnu zbrajati gubitke.

Sad se odjednom sve naglo promijenilo. Dok svjetsko gospodarstvo predvođeno SAD-om tone u recesiju, Kina odjednom počinje izgledati kao otok stabilnosti u epidemiološkom i gospodarskom smislu. 

Kineske vlasti tvrde da su gotovo svi krupni i čak 72% malih i srednjih poduzetnika ponovo pokrenuli poslovanja. Indexi Šangaja i Shenzhena su u porastu. Osim toga, kineski Purchasing manager indeks je nakon velikog pada u veljači do 35.7 boda porastao do nominalnog pokazatelja rasta od 50.1.

Prema podacima kineskog platnog sustava Alipay, domaća potrošnja u sektoru online usluga se oporavlja. Pandemije i karantene pomogle su kompaniji proširiti spektar usluga. I druge kompanije pogođene virusom iskoristile su to vrijeme za brzu digitalizaciju svojih usluga i ponude.
Prema podacima Ministarstva industrije i informacija, stanovnici svih većih kineskih gradova su nakon ukidanja blokada počeli trošiti više na usluge i proizvede u kategoriji „zdravlje i iljepota“. Online prodaje stomatoloških i kozmetičkih usluga porasle u prvoj polovici ožujka za nevjerojatnih 3.000% u usporedbi s krajem veljače.

Lokalne vlasti u istočnim kineskim gradovima Hangzhou, Nanjing i Qingdao dijele stanovnicima kupone preko platformi Alipay i Wechat kako bi stimulirale domaću potrošnju i pomogle lokalnim gospodarskim društvima.

Dobro je pogledati i takozvani indeks Li Keqianga koji je sastavljen od obujma željezničkog teretnog prijevoza, potrošnje električne energije i izdanih novih bankovskih kredita. Željeznički teretni transport u veljači je porastao za 4,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kineska željeznička mreža sada ima ogromnu prednost zbog skupoće zračnog prijevoza uzrokovane smanjenjem potražnje uslijed pandemije.

Potrošnja električne energije je pala za 7,8% na nacionalnoj razini zbog strogih mjera blokada i karantene. Sada kada se nazire oporavak, industrijska i domaća potrošnja sigurno će se vratiti na prijašnje pokazatelje. Što se kredita tiče, kineske banke su još u siječnju odobrile rekordnu količinu od 476 milijardi novih kredita u kineskim yuanima kao dio nacionalne politike ublažavanja posljedica trgovinskog rata. Sada pak kineske banke predvođene nacionalnom bankom najavljuju dodatna smanjenja kamatnih stopa kako bi stimulirala potrošnju i domaća poduzeća.

Sve ovo, naravno, ne znači da se Kina izvukla ili preskočila recesiju. U slučaju drugog vala pandemije, gospodarski problemi će se nastaviti. Ovi podaci govore o tome koliko se država trudi da pokrene posrnulo gospodarstvo pod svaku cijenu i po mogućnosti ne ugrozi planirane stope rasta. Da bi sa sigurnošću tvrdili da se gospodarstvo oporavlja, mora proći još barem jedno tromjesečje u „zelenoj zoni“.

Tagovi: kineska ekonomija, koronavirus u Kini, Wuhan, Alipay, WeChat, indeks Li Keqianga, željeznica
PROČITAJ I OVO
Klaunovi vode korona cirkus
DILETANTIZAM
Klaunovi vode korona cirkus
KOLUMNA - Diletanti iz WHO-a su širom otvorili vrata ''teoretičarima zavjere''. Sada možemo očekivati kaos u eteru jer sve će biti istina i sve će biti laž.
Infrastruktura, energetika i turizam ostaju glavne točke kinesko-hrvatske suradnje
HRVATSKA-KINA
Infrastruktura, energetika i turizam ostaju glavne točke kinesko-hrvatske suradnje
KOMENTAR -  Hrvatska ima značajno mjesto u kineskim inicijativama, poput formata 16+1, i zbog svog strateškog položaja zemlje poveznice između Mediterana, središnje Europe i zapadnog Balkana.
Što se događa u Hong Kongu i kako će se to odraziti na ekonomiju grada, Azije i svijeta?
POLITIKA I BIZNIS
Što se događa u Hong Kongu i kako će se to odraziti na ekonomiju grada, Azije i svijeta?
KOLUMNA - Dok analitičari svih struka žustro diskutiraju o tome hoće li novi zakon i mjere Bijele kuće dovesti do egzodusa američkih i drugih kompanija iz Hong Konga, treba se prisjetiti jednostavne ekonomske činjenice da biznis ne poznaje boje i ideologije.
Ukinimo Hrvatske šume
DEVASTACIJA I KRIMINAL
Ukinimo Hrvatske šume
KOLUMNA - Društvena vertikala pod imenom ''Zeleni odred'' već godinama upozorava na dobro uigranu mafiju koja devastira hrvatske šume pod izgovorom da sve rade po pravilima struke. I tako već pedeset godina.
Kašmir, ugljen i ovčja diplomacija svjetskog prvaka u prevenciji korone
U USPONU
Kašmir, ugljen i ovčja diplomacija svjetskog prvaka u prevenciji korone
KOLUMNA - Mongolija, zemlja potpuno okružena Rusijom na sjeveru i Kinom na jugu, s kojima intenzivno i ekonomski surađuje, od prvih dana nije baš bila u povoljnoj poziciji da spriječi širenje pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE