GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska ekonomija na početku oporavka

Kineska ekonomija na početku oporavka
POVRATAK U NORMALU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2020 / 17:06
Autor: Branimir Vidmarović
KOLUMNA - Kina polako izlazi iz karantene i vraća se normalnom životu. Ne tako davno, blokada Wuhana i karantena i u drugim gradovima Kine primorali su mnoge kompanije, strane i domaće, da obustave svoje poslovanje i počnu zbrajati gubitke.

Sad se odjednom sve naglo promijenilo. Dok svjetsko gospodarstvo predvođeno SAD-om tone u recesiju, Kina odjednom počinje izgledati kao otok stabilnosti u epidemiološkom i gospodarskom smislu. 

Kineske vlasti tvrde da su gotovo svi krupni i čak 72% malih i srednjih poduzetnika ponovo pokrenuli poslovanja. Indexi Šangaja i Shenzhena su u porastu. Osim toga, kineski Purchasing manager indeks je nakon velikog pada u veljači do 35.7 boda porastao do nominalnog pokazatelja rasta od 50.1.

Prema podacima kineskog platnog sustava Alipay, domaća potrošnja u sektoru online usluga se oporavlja. Pandemije i karantene pomogle su kompaniji proširiti spektar usluga. I druge kompanije pogođene virusom iskoristile su to vrijeme za brzu digitalizaciju svojih usluga i ponude.
Prema podacima Ministarstva industrije i informacija, stanovnici svih većih kineskih gradova su nakon ukidanja blokada počeli trošiti više na usluge i proizvede u kategoriji „zdravlje i iljepota“. Online prodaje stomatoloških i kozmetičkih usluga porasle u prvoj polovici ožujka za nevjerojatnih 3.000% u usporedbi s krajem veljače.

Lokalne vlasti u istočnim kineskim gradovima Hangzhou, Nanjing i Qingdao dijele stanovnicima kupone preko platformi Alipay i Wechat kako bi stimulirale domaću potrošnju i pomogle lokalnim gospodarskim društvima.

Dobro je pogledati i takozvani indeks Li Keqianga koji je sastavljen od obujma željezničkog teretnog prijevoza, potrošnje električne energije i izdanih novih bankovskih kredita. Željeznički teretni transport u veljači je porastao za 4,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kineska željeznička mreža sada ima ogromnu prednost zbog skupoće zračnog prijevoza uzrokovane smanjenjem potražnje uslijed pandemije.

Potrošnja električne energije je pala za 7,8% na nacionalnoj razini zbog strogih mjera blokada i karantene. Sada kada se nazire oporavak, industrijska i domaća potrošnja sigurno će se vratiti na prijašnje pokazatelje. Što se kredita tiče, kineske banke su još u siječnju odobrile rekordnu količinu od 476 milijardi novih kredita u kineskim yuanima kao dio nacionalne politike ublažavanja posljedica trgovinskog rata. Sada pak kineske banke predvođene nacionalnom bankom najavljuju dodatna smanjenja kamatnih stopa kako bi stimulirala potrošnju i domaća poduzeća.

Sve ovo, naravno, ne znači da se Kina izvukla ili preskočila recesiju. U slučaju drugog vala pandemije, gospodarski problemi će se nastaviti. Ovi podaci govore o tome koliko se država trudi da pokrene posrnulo gospodarstvo pod svaku cijenu i po mogućnosti ne ugrozi planirane stope rasta. Da bi sa sigurnošću tvrdili da se gospodarstvo oporavlja, mora proći još barem jedno tromjesečje u „zelenoj zoni“.

Tagovi: kineska ekonomija, koronavirus u Kini, Wuhan, Alipay, WeChat, indeks Li Keqianga, željeznica
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE