GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska bitka na tri fronte

  Kineska bitka na tri fronte
BORBA S VIRUSOM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2020 / 09:19
Autor: Matej Balen
KOLUMNA - Kina ulazi u četvrti tjedan javne i općenacionalne bitke sa epidemijom COVID-19. Novogodišnji praznici za milijardu Kineza se maksimalno produljuju kako bi se limitirale migracije i smanjile mogućnosti zaraze.

Vlada s naporima nastoji zadržati ljude u kućama i stanovima, dnevni ekonomski gubitci se broje u milijardama dolara, a mediji zapadnih zemalja ne štede Kinu u uvredama i širenju panike kako bi podizali čitanost svojih medijskih uradaka…

U gotovo svim dijelovima Kine, prošli ponedjeljak je bio predviđeni dan za nastavak uobičajenih poslovnih aktivnosti nakon dva tjedna novogodišnjih praznika. Ipak, umjesto normalnih ekonomskih aktivnosti, vijesti dana su bile posjeta kineskog predsjednika pekinškoj bolnici, te izvještaj sa sastanka Centralnog komiteta Komunističke partije o dodatnim mjerama za suzbijanje epidemije, ekonomskim mjerama za zaštitu poduzeća i prava zaposlenika u vrijeme smanjenih poslovnih aktivnosti. Motivacijski govor predsjednika Xi-a poslao je poruku o hrabroj borbi protiv virusa u Wuhanu, te potrebi za nacionalnim jedinstvom, strpljenjem i požrtvovnošću.

Ovaj prisilni odmor, za većinu Kineza produžen vjerojatno do kraja veljače, dodatno je pooštren početkom tjedna. Naime, osim što iz preventivnih razloga borave u svojim domovima, od sada je brojnim kineskim gradovima dopušten izlazak iz domova samo jednom članu obitelji svaka dva dana radi nabavke osnovnih namjernica. Mjera izuzima tek manje poduzetnike te radnike koji imaju dopuštenje za rad, najčešće vezano za osnovne djelatnosti ili neke vrste proizvodnih pogona.

I dok su radnici u javnom sektoru zaštićeni i za vrijeme dok ne rade, mnogi privatnici danonoćno kalkuliraju o opstojnosti svojih privatnih biznisa. Vlada je najavila kazne za „neopravdana“ otpuštanja radnika, neisplaćivanje plaća i pozivanje na povratak na posao u vrijeme prevencije epidemije. A kao financijsku pomoć privatnicima nude specijalne kredite s minimalnim kamatama. Ipak, nedovoljno je to jaka ekonomska mjera za naciju čiji stanovnici žive od velikog svakodnevnog financijskog prometa, i koji s neizvjesnošću iščekuju završetak epidemije. Prema podacima Economic Daily-ja, 90% privatnih firmi male i srednje veličine u Kini još uvijek nije pokrenulo poslovne operacije.  

Najveći ekonomski udar na kinesko gospodarstvo jest trenutno stanje u kojemu niti jedna tvornica ne radi niti približno u punom kapacitetu. Osnovni razlog za to jest nedostatak raspoloživih radnika, od kojih se tek četvrtina vratila na radna mjesta. Lokalne vlasti u svim gradovima imaju jasni naputak da stavljaju prevenciju na prvo mjesto, a pošto su zaposlenici većinom migrantski radnici, oni po povratku u tvornice prvo moraju provesti dva tjedna u karanteni otvorenih u svakoj od velikih tvornica. Ali i po završetku karantene, tvornice su i dalje nužne održavati mjere prevencije na radnim mjestima, tako da se mnogi susreću sa nedostatcima maski, rukavica, zaštitnih odijela i slično.   

Tehnološke i internetske kompanije su naizgled u nešto boljoj poziciji pošto su mnoge tražile od svojih radnika da rade od kuće, online. Ali i to su mjere koje ne omogućavaju normalno obavljanje punog opsega njihovog poslovanja. Internetski div Alibaba ozbiljno kasni s dostavama paketa diljem Kine i u inozemstvo, pošto njihovi brojni partneri još uvijek ne uspijevaju nastavili s radnim aktivnostima. Dostavne službe ne rade ni u približno punom opsegu, a mnogi proizvođači i trgovci još uvijek ne šalju prodanu robu. U zaštitu punog opsega svoga tržišta, Alibaba najavljuje dodatne financijske mjere kao ispomoć tisućama svojim partnerskih kompanija.        

Pored borbe protiv same epidemije, te održivosti rasta svoje ekonomije, dodatni problem za kineske vlasti predstavljaju pojedine međunarodne kritike iz Amerike i Europe, te negativni napisi u međunarodnim medijima koji neopravdano šire paniku o kataklizmičkom  širenju epidemije. Američki državni tajnik Mike Pompeo i ministar obrane Mark Esper javno su optužili kineskog ministra vanjskih poslova za širenje laži o stvarnim razmjerima epidemije, te pozvali Europu na zajedničku borbu protiv kineskog tehnološkog utjecaja, naročito prisutnosti Huawei-ja u Europi.  

Kina je ovaj tjedan burno reagirala i na naslov američkog Wall Street Journala, „China is the real sick man of Asia“, u kojem se iznosi kako Kina prikriva stvarne razmjere epidemije, predviđa joj se skorašnji ekonomski i politički kolaps, te se šalje poziv američkim i europskim kompanijama da „de-kineziraju“ svoja poduzeća, tj. eliminiraju kineske kompanije iz svog proizvodnog lanca. Komentar završavaju napomenom kako „komunistički korona-virus“ najvjerojatnije nije posljednja katastrofa koja nam stiže iz komunističke Kine. 

A u borbi za čitanost, panika se svakodnevno širi i u međunarodnim medijima, pa tako i među onim hrvatskim. Nagrađivani i čitani hrvatski internetski portal jučer piše kako je ljudima „teško i shvatiti koliko se dramatično brzo širi ubojiti virus“, postavljajući tezu kako zaraza ima „eksponencijalni rast koji će zaraziti cijeli svijet za godinu dana“, pritom pučkoškolski „podučavajući“ čitatelje matematici sa pričama o ‘kralju i izumitelju šaha' i 'savijanjem papira do Mjeseca'. Svoju postavku brane manipulirajući podacima, netočno unoseći brojčane vrijednosti u graf te izuzimajući brojčane podatke o zaraženima koji ne idu u prilog njihovoj teoriji (npr. izostavljaju dostupne službene podatke od protekla tri dana koji bi uništili ljepotu njihove ‘eksponencijalne funkcije’). I to samo zato jer panika prodaje vijesti… 

A u zbilji i stvarnosti, vrhunac širenja epidemije izvan provincije Hubei (uključujući van-Kine) je bio još 3. veljače, i od tada konstantno pada. Kina je maksimalno mobilizirana u disciplini stanovništva, provodi i uvodi mjere prevencije širenja i na radna mjesta kako se otvaraju pojedine tvornice i tvrtke, te sama provodi karantene za migrantske radnike. 

Kada je, na opće čuđenje, Kina 12. veljače promijenila metodologiju obrade podataka te automatski povećala broj zaraženih za 15.000, to je napravila radi poboljšanja transparentnosti u izvještavanju svojih građana, te kako bi u konačnici naglasila dugoročni pozitivni trend u sprečavanju porasta broja zaraženih. Najgori dan (uz iznimku 12. veljače zbog promjene metodologije) bio je 4. veljače kada je dnevni broj novo-zaraženih iznosio gotovo 4.000 uz tada tek 250 oporavljenih na dnevnoj bazi. Od tada brojke o novozaraženima padaju na današnjih oko 2.000, i nastaviti će padati. Dnevne brojke o oporavljenima su trenutno na razini od 1.300 dnevno, uz konstantan rast. I dok cjepivo za virus ne postoji, a ljudski imunitet jedino sredstvo obrane, dnevni broj umrlih (procijenjena smrtnost je u oko 2% slučajeva) će nažalost i dalje biti konstanta. 

Ali, što se tiče kataklizme i svakodnevnih medijskih poziva na paniku, oni pametniji koji pažljivije prate dnevne podatke lako će primijetiti da epidemija COVID-19 sasvim sigurno ne ide u smjeru globalne zaraze jer porast ne samo da nije eksponencijalan, nego kroz tjedan dana neće uopće postojati.

Tagovi: koronavirus, kineska ekonomija, Xi Jinping, Alibaba, Mike Pompeo, kinesko tržište, Wuhan, COVID-19
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE