GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina i Rusija iskoristile krizu oko Sueskog kanala

Kina i Rusija iskoristile krizu oko Sueskog kanala
KRIZA I POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2021 / 14:59
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Sueski kanal koji je krajem ožujka danima bio blokiran, jedna je od najprometnijih trgovačkih ruta. Zbog blokade je veliki broj brodova bio preusmjeren da plovi oko Afrike, a čini se kako su Rusija i Kina najbolje iskoristile ovu krizu.

Svaki tjedan blokade mogao bi srezati godišnju stopu rasta svjetske trgovine za oko 0,2 do 0,4 postotna boda, pokazala je studija najvećeg europskog osiguravatelja Allianza.

Pandemija je izazvala ogromne probleme u globalnoj trgovini zbog zatvaranja i ograničenja kretanja, koji ometaju promet i nesmetan protok robe.

Krajem ožujka pridružila im se i blokada tranzita kroz Sueski kanal zbog nasukavanja 400-metarskog broda za kontejnerski prijevoz tereta Ever Givena.

Blokada Sueskog kanala vjerojatno će reosiguravateljima prouzročiti nekoliko stotina milijuna eura gubitaka, procijenila je u ponedjeljak agencija Fitch Ratings.

Brod Ever Given, dugačak 400 metara i težak 200.000 tona, prije dva tjedna zaglavio se u kanalu zbog pješčane oluje i snažnih vjetrova koji su utjecali na vidljivost, blokirajući put stotinama brodova koji su čekali prolaz najkraćim brodskim putem između Europe i Azije
Fitch procjenjuje da će blokada smanjiti zaradu globalnim reosiguravateljima, ali ne bi trebala bitno utjecati na njihove kreditne profile.
Cijene reosiguranja u pomorskom prometu i dalje će rasti, drži agencija.

Vozarine za tankere s naftnim proizvodima gotovo su se udvostručile od blokade, koja je poremetila globalne opskrbne lance i zaprijetila skupim kašnjenjima kompanijama, već pritisnutima ograničenjima uvedenima kako bi se suzbila pandemija koronavirusa.

"Konačni iznos gubitaka ovisit će o tome koliko će vremena spasilačkoj tvrtki trebati da u potpunosti oslobodi Ever Given i kada će se normalizirati brodski promet, ali Fitch procjenjuje da bi gubici lako mogli dosegnuti stotine milijuna eura."
Vlasnik i osiguravatelji Ever Givena također se suočavaju s potraživanjima u ukupnom iznosu koji se mjeri u milijunima dolara, čak i ako se promet brzo normalizira, rekli su prošlog tjedna izvori u sektoru.

Zaglavljeni kontejnerski brod Ever Given prouzročio je zastoj 9,6 milijardi dolara vrijedne robe, blokirajući promet u oba smjera na Sueskom kanalu, najkraćem plovnom putu od Europe do Azije.
Nasukani brod zadržava svakog sata oko 400 milijuna dolara vrijedne robe, na temelju približne vrijednosti robe koja se svakodnevno premješta Suezom, prema podacima Lloyd's Lista.

Lloyd's cijeni promet prema zapadu kanala oko 5,1 milijardu dolara dnevno, a promet prema istoku oko 4,5 milijardi dolara dnevno.
Sueski kanal najbliži je put koji spaja Europu i Aziju odnosno spaja Mediteran s Crvenim morem.
Pomorski je prijevoz temelj trgovine. Nije najbrži, ali je zato najjeftiniji i s mogućnošću prijenosa najveće količine robe po jedinici. I zato su važni tjesnaci i prevlake pretvorene u kanale. Sueski kanal skraćuje put oko Afrike za oko deset dana. Neupitna isplativost.
Prema procjenama stručnjaka, oko 12 posto ukupnog obujma svjetske trgovine prođe kroz Suez

Kanal je posebno važan za trgovinu naftom i prirodnim plinom, ali i mnoge vrste roba široke potrošnje, od hrane do odjeće i obuće.

Iz kompanije cargo-partner poručuju:

- Jednom kad se “Ever given” ukloni s puta i brodovi počnu ponovno teći, možemo očekivati masovne gužve u europskim lukama. To će pak dovesti do kašnjenja u protoku opreme natrag u Aziju, što će imati posljedice na dostupnost kontejnera itd. Nekoliko prijevoznika sada je počelo preusmjeravati svoje pošiljke po Africi, što će uzrokovati da se tranzitna vremena produže za oko 7-9 dana. Da bismo pomogli našim kupcima da učinkovitije planiraju svoje opskrbne lance, nudimo potpunu preglednost FCL pošiljaka s našim inteligentnim praćenjem kontejnera. Na taj način naši kupci mogu točno vidjeti gdje su njihovi spremnici i brzo reagirati u prilagođavanju svojih opskrbnih lanaca. Zbog očekivanih i zagušenja luka u Europi, očekujemo priljev zračnog i željezničkog prometa u narednim tjednima. Željeznički prijevoz robe stabilna je opcija s vremenom tranzita koji je i do 50% brži od pomorskog i 60% isplativiji od zračnog prijevoza, poručuju iz cargo-partnera.

Privremena blokada Sueskog kanala omogućila je Rusiji i Kini da bolje promoviraju svoje trgovinske rute i dovedu u pitanje američki model globalizacije, napisao je francuski novinar specijaliziran za ekonomske teme François Lenglet u komentaru koji je u srijedu objavio Le Figaro.

"Ekonomske posljedice incidenta možda su beznačajne, ali geopolitičke doista postoje. Odmah nakon nasukavanja broda Ever Given, Rusija je predložila alternativni put između istoka i Europe koji je pet tisuća kilometara kraći nego Sueskim kanalom. Kina je učinila isto s Polarnim putom svile", kaže Lenglet.

Naglašava da se sposobnost stvaranja trgovačkih putova i nadzora nad njima uvijek smatrala obilježjem moći.
Podsjeća da su Sueski kanal izgradili Evropljani, uključujući Francuze. Nakon Prvog svjetskog rata za njegovu obranu bila je odgovorna Velika Britanija.

"Ubrzo ustupa mjesto novom svjetskom vođi, Sjedinjenim Državama, koje su kontrolirale trgovačke putove tijekom 20. stoljeća", kaže Lenglet.

"Danas američku dominaciju izazivaju Kina i Rusija, koje žele ponuditi vlastiti model globalizacije vlastitim trgovinskim putovima", zaključuje.

Tagovi: Sueski kanal, Rusija, Kina, Allianz, cargo-partner, kontejnerski brod, kontejneri, brodari, brodarsko tržište, Boskalis, brod Ever Given
PROČITAJ I OVO
Gdje su nestale pare?
KORUPCIJA
Gdje su nestale pare?
KOLUMNA - Sanader je optužen, višak imovine mu je otuđen, a kofere je pojela maca. Jako gladna maca. Možda ih jednom pronađemo kao arheološki artefakt na nekoj hrvatskoj arheološkoj iskopini negdje u, recimo, Kozarčevoj. Tko zna.
Dionice američkih banaka na meti kupaca
OPTIMIZAM
Dionice američkih banaka na meti kupaca
KOLUMNA - Prošle su godine bankari formirali milijarde rezerviranja jer su očekivali da će se broj loših kredita naglo povećati. To se nije dogodilo, pa je zarada sada izuzetna.
Inflacija neće tako skoro nestati, financiranje duga bit će sve skuplje
TRŽIŠTA
Inflacija neće tako skoro nestati, financiranje duga bit će sve skuplje
KOLUMNA - U prvoj polovici listopada ušli smo u sezonu objavljivanja poslovnih rezultata za treće tromjesečje ove godine.
Zaštita osobnih podataka i društvene mreže
PODACI
Zaštita osobnih podataka i društvene mreže
KOLUMNA - Većina korisnika zna malo ili gotovo ništa o privatnosti na društvenim mrežama, pa se zaprepaste činjenicom da sve što su ikad napisali na internetu negdje ostaje pohranjeno ili da sadržaj koji izbrišu može i dalje postojati u pričuvnim kopijama.
I dalje vrijedi staro pravilo: Kupuj kad je jeftino
TRŽIŠTE KAPITALA
I dalje vrijedi staro pravilo: Kupuj kad je jeftino
KOLUMNA - Analitičari Barclaysa napominju da stagflacija nije vrlo vjerojatna i da su dionice i dalje atraktivnije od obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE